Κοινωνία Τετάρτη 3/03/2021, 21:42
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Χαρδαλιάς: 1.756 πολίτες με διάφορες μεταλλάξεις στην Ελλάδα

Χαρδαλιάς: 1.756 πολίτες με διάφορες μεταλλάξεις στην Ελλάδα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, αναφέρθηκε στα νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, που όπως τόνισε σε όλον τον κόσμο έχουν πλέον δείξει ότι μεταδίδονται πιο γρήγορα από τα περισσότερα στελέχη του κορωνοϊού που κυκλοφορούσαν μέχρι το Νοέμβριο.

Σχετικά με το στέλεχος Β1.1.7, που έχει γίνει γνωστό ως το στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι η αύξηση στην μετάδοση του έχει υπολογισθεί σε περίπου 15-20% σε σύγκριση με τα προηγούμενα στελέχη, ενώ προσέθεσε ότι αυτό έχει ως συνέπεια τα πιο ήπια μέτρα που έριχναν το Rt στο 0.9 και συνεπώς περιόριζαν την επιδημία, να μην είναι εξίσου αποτελεσματικά.

«Με απλά λόγια με τα ίδια μέτρα αντί για Rt 0,9 έχουμε Rt 1,1 και αντί για βραδεία συρρίκνωση έχουμε βραδεία επιβάρυνση. Τα μεταλλαγμένα στελέχη φαίνεται ότι έχουν επικρατήσει στην Ελλάδα σε μεγάλο ποσοστό σύμφωνα με τους αναλυτές λοιμωξιολόγους μας και με βάση τα επιστημονικά στοιχεία που διαρκώς επικαιροποιούνται, είναι πολύ πιθανόν να συμμετέχουν στην εικόνα της επιβάρυνσης που βλέπουμε αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα -όπως έγινε σε αρκετά μεγαλύτερη κλίμακα στο Ηνωμένο Βασίλειο», επισήμανε.

Στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί, ταυτοποιηθεί, από τα τέλη Δεκεμβρίου, 1.756 πολίτες με διάφορες μεταλλάξεις εκ των οποίων 1.667 αφορούν στην βρετανική μετάλλαξη σε 34 περιφερειακές ενότητες, αλλά και 48 τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής σε 3 περιφερειακές ενότητες. Με την πλειονότητα των κρουσμάτων να είναι εγχώρια και να μην δείχνουν να συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό.

Ακόμη, όπως γνωστοποίησε, οι περιοχές με πρόσφατη σημαντική αύξηση της επίπτωσης των κρουσμάτων covid19 συνοδεύονται και από αυξημένη απομόνωση στελεχών με τη μετάλλαξη, όπως είναι για παράδειγμα η Κρήτη με τη βρετανική μετάλλαξη και η περιοχή του Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη με την μετάλλαξη της Ν. Αφρικής.

«Το γεγονός ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη δημιουργούν μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση σημαίνει ότι τα μέτρα πρέπει να καλύπτουν περισσότερες κοινωνικές δραστηριότητες, αλλά και η προσήλωση σε αυτά απαιτείται να είναι πιο αυστηρή πιο σταθερή. Οι μεταλλάξεις απαιτούν προφυλάξεις. Οι πρώτες έχουν αποδεδειγμένα αρνητικές συνέπειες. Ενώ οι τελευταίες έχουν αποδεδειγμένα θετικά αποτελέσματα. Ακόμη μια μικρή προσπάθεια, λοιπόν, θα φέρει μία μεγάλη νίκη», υπογράμμισε.

«Τον Μάρτιο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με έναν ιό που δεν γνωρίζαμε. Τότε ήμασταν στην αρχή αυτής της περιπέτειας. Τώρα είμαστε κοντά στο τέλος. Χάρη στα εμβόλια, η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Γιατί πλέον γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια -που όλοι με ανυπομονησία περιμέναμε- λειτουργούν. Και αφού μας παρέχεται η δυνατότητα, πλέον είναι θέμα ατομικής υπευθυνότητας να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας, κάνοντας το εμβόλιο. Γιατί όταν εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, θα μπορέσουμε πλέον να επιστρέψουμε με ασφάλεια στην καθημερινότητα μας στις αγαπημένες μας συνήθειες και να αγκαλιάσουμε ξανά χωρίς φόβο τους δικούς μας ανθρώπους», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News