Κοινωνία Τετάρτη 3/03/2021, 18:20
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλείνει το λιανεμπόριο σ’ όλη την Ελλάδα – Τι αλλάζει σε lockdown και SMS

Κλείνει το λιανεμπόριο σ’ όλη την Ελλάδα – Τι αλλάζει σε lockdown και SMS

Σειρά αλλαγών στο σύστημα των κατ’ εξαίρεση μετακινήσεων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, προχωρώντας σε αυστηριοποίηση του συστήματος αποστολής SMS στο 13033. Παράλληλα, η χώρα πλέον «χωρίζεται» σε δύο κατηγορίες: α) στις κόκκινες περιοχές αυξημένου κινδύνου και β) στις βαθύ κόκκινο περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου.

Οι αλλαγές αφορούν τους κωδικούς 2, 3, 4 και 6:

  • Για τον κωδικό 2, ο οποίος αφορά τη μετάβαση σε σούπερ μάρκετ ή άλλα σημεία πώλησης, θα επιτρέπεται η μετάβαση σε χιλιομετρική απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από το σπίτι ή εντός των ορίων του οικείου δήμου.
  • Για τον κωδικό 3, όσον αφορά το σκέλος της μετάβασης σε τράπεζα, θα προβλέπεται χιλιομετρική απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από το σπίτι ή εντός των ορίων του οικείου δήμου.
  • Για τον κωδικό 4, ο οποίος αφορά τη βοήθεια προς άνθρωπο σε ανάγκη, τα αστυνομικά όργανα εντέλλονται να ζητάνε περαιτέρω διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο.
  • Για τον κωδικό 6, ο οποίος αφορά τη σωματική άσκηση, θα πραγματοποιείται χωρίς την χρήση Ι.Χ. οχήματος, δημαδή μόνο με ποδήλατο ή πεζή.

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τις 6.00 το πρωί της Πέμπτης και θα διαρκέσουν έως τις 16 Μαρτίου, δηλαδή μετά την Καθαρά Δευτέρα. 

Στο «κόκκινο» όλη η Ελλάδα

Όσον αφορά τον επιδημιολογικό χάρτη, όλη η χώρα εισέρχεται στην κατηγορία «κόκκινο – αυξημένου κινδύνου», με εξαίρεση τις παρακάτω περιοχές, οι οποίες θα τεθούν σε καθεστώς «βαθύ κόκκινου – πολύ αυξημένου κινδύνου»:

  • Αττικής, Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου, Ευβοίας (εκτός από Σκύρο) και δήμος Καλυμνίων.

Κλείνει το λιανεμπόριο

Επί της ουσίας, η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί το κλείσιμο του λιανεμπορίου σ’ όλες τις περιοχές της χώρας -ακόμη και σ’ αυτές, οι οποίες μέχρι πρότινος βρίσκονταν στην κατηγορία «επιτήρησης», όπου τα καταστήματα λειτουργούσαν κανονικά.

Βέβαια, στις «κόκκινες – αυξημένου κινδύνου» περιοχές, το μαγαζιά λιανικής θα έχουν τη δυνατότητα λειτουργίας με click – away, καθώς και click – inside για ένδυση, υπόδηση και βιβλία. Οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν χρήση του κωδικού 2 για τη μετάβαση στο κατάστημα. 

Αλλαγές στην απαγόρευση κυκλοφορίας

Η απαγόρευση κυκλοφορίας τροποποιείται και διαμορφώνεται ως εξής:

  • Στις «κόκκινες» περιοχές ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9.00 το βράδυ έως τις 5.00 το πρωί.
  • Στις «βαθύ κόκκινες» περιοχές ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7.00 το απόγευμα έως τις 5.00 το πρωί.

Κατ’ εξαίρεση, στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές θα εφαρμόζεται από τις 9.00 το βράδυ έως τις 5.00 το πρωί.

Συνοπτικά, επομένως: 

  • Στις «βαθύ κόκκινο» περιοχές δεν επιτρέπεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, υπό οποιαδήποτε μορφή, ενώ όλα τα σχολεία είναι κλειστά. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινάει από τις 7.00 το απόγευμα. Κατ’ εξαίρεση, στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, η απαγόρευση θα ξεκινάει τις καθημερινές στις 9.00 το βράδυ και τα Σαββατοκύρια στις 7.00 το απόγευμα.
  • Στις «κόκκινες» περιοχές, αντίθετα, επιτρέπεται η λειτουργία του λιανεμπορίου μόνο με τη μορφή click away, ενώ τα σχολεία συνεχίζουν τα δια ζώσης μαθήματα, με εξαίρεση τα λύκεια, όπου πραγματοποιείται τηλεκπαίδευση. H απαγόρευση κυκλοφορίας εφαρμόζεται από τις 21.00. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2.702 νέα κρούσματα Covid-19, εκ των οποίων τα 1.269 στην Περιφέρεια Αττικής, γεγονός το οποίο οδήγησε και στη λήψη των παραπάνω μέτρων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News