Κοινωνία Τετάρτη 3/03/2021, 14:40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Lockdown: «Κλειδώνει» η συνταγή των μέτρων – Στις 18:00 οι ανακοινώσεις

Lockdown: «Κλειδώνει» η συνταγή των μέτρων – Στις 18:00 οι ανακοινώσεις

Τη «συνταγή» των νέων μέτρων αποφασίζει η επιτροπή των ειδικών, υπό το βάρος της επιδημιολογικής έξαρσης.  Οι επίσημες ανακοινώσεις για το τι μέλλει γενέσθαι θα γίνουν στις 18:00 κατά την ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Βασίλη Κικίλια. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα η κυβέρνηση φέρεται να προκρίνει την αυστηροποίηση των μέτρων για δύο περίπου εβδομάδες, ώστε να μην χαθεί ο στόχος για άρση των περιορισμών από τα μέσα Μαρτίου. Όλα ωστόσο θα εξαρτηθούν και από τις τελικές εισηγήσεις των επιδημιολόγων που συνεδριάζουν από τις 11.00 το πρωί.

Σε δηλώσεις της το πρωί η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη επισήμανε πως «αναζητούνται πιο στοχευμένες λύσεις για να είναι πιο αποτελεσματικά τα μέτρα» καθώς «υπάρχει τεράστια κόπωση». Το σενάριο του ολικού lockdown «τύπου Μαρτίου» φαίνεται πως εγκαταλείπεται καθώς, όπως σημείωσε η ίδια, «η χώρα βρίσκεται ήδη σε lockdown» και «ο παραγωγικός ιστός δεν μπορεί να παραλύσει».

Μιλώντας ειδικότερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η κ. Πελώνη επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι είναι οι αλλαγές στον κωδικό «6» ώστε να μπει «φρένο» στις διαδημοτικές μετακινήσεις. «Είναι μία πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι, το ‘6’ να γίνει (σ.σ. για μετακινήσεις) με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Όπως μετέδωσε ο ίδιος τηλεοπτικός σταθμός αλλαγές εξετάζονται και στον κωδικό «2» ώστε να υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός για τις αγορές των πολιτών.

Για το αν εξετάζονται αλλαγές στην απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας ή στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 τα Σαββατοκύριακα η κ. Πελώνη απάντησε πως «το μείγμα των μέτρων θα το εισηγηθεί η επιτροπή», συμπληρώνοντας ωστόσο πως τα μέτρα που θα ληφθούν «πρέπει να είναι εφαρμόσιμα και να μην προκαλούν μεγαλύτερα προβλήματα».

Για τη χρονική διάρκεια των μέτρων που θα ανακοινωθούν και για το αν θα ισχύσουν μέχρι τα μέσα Μαρτίου, όπως υπέδειξε ο πρωθυπουργός σε πρόσφατες δηλώσεις του, η κ. Πελώνη είπε πως «πάμε προς τα εκεί ωστόσο είναι νωρίς να κρίνουμε ακόμα τι θα γίνει μέχρι τότε». «Προφανώς στόχος είναι να επαναλειτουργήσουν δραστηριότητες» συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας πως «όσο πιο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα τόσο πιο γρήγορα θα ανοίξουν». Επισήμανε παράλληλα πως τόσο το λιανεμπόριο όσο και τα σχολεία παραμένουν οι προτεραιότητες για την κυβέρνηση.

Εκτίναξη του ιικού φορτίου σε πολλές περιοχές

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του κορωνοϊού σε αστικά λύματα που δείχνουν εκτίναξη του ιικού φορτίου σε περιοχές όπως το Ρέθυμνο, ο Βόλος και το Ηράκλειο.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα , την εβδομάδα 22-28 Φεβρουαρίου 2021 παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσοτέρων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ πλην της Περιφέρειας Αττικής. Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +66% στη Λάρισα έως και +337% στο Ρέθυμνο Κρήτης. Η Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει σταθεροποίηση της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα (-3%) για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, με το ιικό φορτίο όμως να παραμένει σταθερά υψηλό, ενώ οριακές κρίνονται οι αυξήσεις που παρατηρούνται στη Θεσσαλονίκη (+10%) και στην Πάτρα (+15%), οι οποίες εμπίπτουν μέσα στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News