Κοινωνία Τετάρτη 3/03/2021, 12:18
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ στη Λάρισα

Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ στη Λάρισα

Συνολικά έξι άτομα έχουν απεγκλωβιστεί, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία σημειώθηκε στις 12.19 στην περιοχή της Λάρισας. Μάλιστα, ο «Εγκέλαδος» έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής. 

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το ακριβές επίκεντρο εντοπίζεται 16 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και το εστιακό βάθος ανέρχεται σε 7,8 χιλιόμετρα. 

Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ στη Λάρισα-1

Από την πλευρά του, το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο υπολογίζει την ένταση του σεισμού σε 6,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 22 χιλιόμετρα δυτικά – νοτιοδυτικά της πόλης της Λάρισας και οκτώ χιλιόμετρα δυτικά – βορειοδυτικά του Τυρνάβου. Το εστιακό βάθος εκτιμάται σε 10 χιλιόμετρα.

Μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ, ο οποίος εκτιμάται ότι ήταν ο κύριος, ακολούθησε σειρά μετασεισμών, με ισχυρότερο όλων τα 4,9 Ρίχτερ στις 12.34 το μεσημέρι της Τετάρτης.

Έξι απεγκλωβισμοί στην Ελασσόνα

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η Πυροσβεστική απεγκλώβισε κατάκοιτο άνδρα που είχε παγιδευτεί μετά από την κατάρρευση τμήματος του σπιτιού του στο Μεσοχώρι Ελασσόνας. Στην ευρύτερη περιοχή απεγκλωβίστηκαν ακόμη πέντε άτομα, κατόπιν κατάρρευσης τμημάτων των κατοικιών τους. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι κάτοικοι της Λάρισας έχουν βγει από τα σπίτια τους, καθώς η δόνηση έγινε ιδιαιτέρως αισθητή στη θεσσαλική πόλη. Αντίστοιχες εικόνες παρατηρήθηκαν και σ’ άλλες πόλεις της κεντρικής Ελλάδας. 

Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ στη Λάρισα-2
Φωτ. Intimenews

Ο δήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Γάτας, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, γνωστοποίησε ότι έδωσε εντολή να ξεκινήσουν έρευνες για ενδεχόμενες ζημιές σ’ όλα τα δημόσια και δημοτικά κτίρια.

Στην περιοχή, άλλωστε, ετοιμάζονται να μεταβούν κυβερνητικό κλιμάκιο, καθώς και στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Υποδομών, μαζί με ομάδα μηχανικών.

Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ στη Λάρισα-3
Φωτ. Intimenews

 

Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ στη Λάρισα-4
Φωτ. larissanet

Τι δηλώνουν οι σεισμολόγοι

«Το ρήγμα της περιοχής έχει δώσει σεισμούς στο παρελθόν. Ο πιο πρόσφατος είναι στον 18ο αιώνα. Ήταν το 1781, με μέγεθος 6,2 Ρίχτερ. Ο σεισμός που έγινε σήμερα είναι περίπου στο όριο των σεισμών που δίνει η περιοχή» σχολίασε, στο μεταξύ, ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης.

Ο συνάδελφός του, Κώστας Παπαζάχος, δεν απέκλεισε συγχρόνως το ενδεχόμενο ενός πολύ ισχυρού μετασεισμού, ίδιου μεγέθους με τον σημερινό των 6 Ρίχτερ. Τόνισε δε, ότι σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία, ενώ κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να μείνουν σε εξωτερικούς χώρους για κάποιες ώρες.

Φωτ
Φωτ. Intimenews

Από την πλευρά του, μιλώντας στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ», ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικου Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε ότι ο σεισμός «έγινε αισθητός στη μισή χώρα», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν υπήρχε ιδιαίτερη προσεισμική δραστηριότητα».

«Ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός, είχε διάρκεια, ήταν πρωτόγνωρο» επεσήμανε ταυτόχρονα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός. Ανέφερε ακόμη, ότι δόθηκε οδηγία να κλείσουν τα σχολεία και διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια βρίσκεται σε επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών.

Φωτ. larissanet
Φωτ. larissanet
Φωτ. larissanet.gr
Φωτ. larissanet.gr

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News