Κοινωνία Τρίτη 2/03/2021, 20:09
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Προς καθολικό lockdown μετά την έξαρση των κρουσμάτων

Προς καθολικό lockdown μετά την έξαρση των κρουσμάτων

Σενάρια για επιβολή καθολικού lockdown σε όλη τη χώρα με αυστηρή επιτήρηση στα πρότυπα του περασμένου Μαρτίου εξετάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων μετά την έξαρση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Το απόγευμα της Τρίτης, στον απόηχο της ανακοίνωσης για 2.353 νέα κρούσματα, συνεδρίασε η «υποεπιτροπή» των λοιμωξιολόγων προκειμένου να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα που θα τεθούν την Τετάρτη (στις 11 το πρωί) στη διευρυμένη συνεδρίαση, κατά την οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις και να γίνουν οι σχετικές εισηγήσεις προς την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, τα στοιχεία οδήγησαν σε επίσπευση της συνεδρίασης της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, με την ανησυχία να κλιμακώνεται. Εκτιμάται ότι τα όποια μέτρα θα ανακοινωθούν άμεσα και όχι την Παρασκευή, όπως γινόταν παραδοσιακά μέχρι τώρα.

Οι εξελίξεις έχουν πυροδοτήσει σενάρια για καθολικό  lockdown, αντίστοιχο με εκείνο του περσινού Μαρτίου. Ωστόσο, οι έως τώρα ενδείξεις δεν παραπέμπουν προς αυτή την κατεύθυνση, μιας και, όπως τονίζεται, τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι ήδη αυστηρά, ωστόσο έχει χαλαρώσει η τήρησή τους, σε σχέση με τους πρώτους μήνες της πανδημίας. 

Το δεδομένο είναι ότι, όπως προανήγγειλε χθες και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στο Μαξίμου κινούνται με στόχο την επανεκκίνηση της αγοράς στις 16 Μαρτίου, καθώς τα περιθώρια της οικονομίας είναι πλέον ασφυκτικά, κάτι που επί της ουσίας καθιστά την εν λόγω κατεύθυνση μονόδρομο.

Συνεπώς, αυτό που εξετάζεται είναι η όσο το δυνατόν αυστηρότερη επιτήρηση του υφιστάμενου πλαισίου των μετακινήσεων τις επόμενες δύο εβδομάδες, αλλά και κάποιες περαιτέρω παρεμβάσεις στα μέτρα που ήδη ισχύουν, τα οποία ήδη κινούνται στα ανώτατα όρια αυστηρότητας.

Κατά πληροφορίες, προτεραιότητα για τις προσεχείς δύο εβδομάδες αποτελεί η αύξηση της επιτήρησης των μέτρων, ώστε να μειωθούν οι περιπτώσεις «κατάχρησης» του καθεστώτος των μετακινήσεων. Επιπλέον, εξετάζονται και περιορισμοί στη λειτουργία του κωδικού 6 – το λεγόμενο 13033 – ώστε να μειωθεί η κινητικότητα. 

Όσον αφορά στα σενάρια περί απαγόρευσης των διαδημοτικών μετακινήσεων, πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που έχει τεθεί και στο παρελθόν στο τραπέζι, χωρίς, ωστόσο, να υιοθετηθεί.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News