Κοινωνία Τρίτη 2/03/2021, 16:39
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πληροφορίες για έκρηξη κρουσμάτων σήμερα

Πληροφορίες για έκρηξη κρουσμάτων σήμερα

Σε επίπεδα ρεκόρ για το 2021, αρκετά πάνω τις 2.000, κινούνται τα κρούσματα του τελευταίου 24ωρου σύμφωνα με πληροφορίες, γεγονός που έχει θέσει σε ύψιστο συναγερμό τις αρχές. 

Σημειώνεται ότι τελευταία φορά που τα νέα περιστατικά ξεπέρασαν τις 2.000 ήταν στις 23 Φεβρουαρίου, όταν είχαν ανακοινωθεί 2.147. Η σημερινή εικόνα επιβεβαιώνει το σκηνικό έξαρσης που έχει διαμορφωθεί, ειδικά στην Αττική, με ισχυρό αποτύπωμα και στα νοσοκομεία. Άλλωστε, χθες, Δευτέρα για πρώτη φορά από τις 5 Ιανουαρίου οι διασωληνωμένοι ασθενείς ξεπέρασαν τους 400.

Οι συσκέψεις των ανώτατων στελεχών του υπουργείου Υγείας, του ΕΚΑΒ, των Υγειονομικών Περιφερειών και των διοικήσεων των νοσοκομείων για την υλοποίηση του σχεδιασμού διεύρυνσης της δυναμικότητας του ΕΣΥ είναι συνεχείς και ο αριθμός των κλινών εντατικής που δεσμεύονται για τα βαριά περιστατικά της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού αυξάνεται καθημερινά. Σήμερα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αύριο το πρωί θα συνεδριάσει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και το απόγευμα θα παρουσιαστεί το σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ από τον υπουργό Υγείας. 

Χθες το μεσημέρι, οι κλίνες εντατικής COVID της Αττικής ήταν περίπου 300 –από 250 πριν από δέκα ημέρες– και αναμένεται να αυξηθούν στις 340 έως το τέλος της εβδομάδας. Το σχέδιο που είναι σε εξέλιξη προβλέπει σε αυτή τη φάση τη μετατροπή απλών κλινών και κλινών εντατικής σε κλίνες COVID, και η οποία γίνεται με τη διακομιδή των ασθενών non-COVID που νοσηλεύονται σε αυτές σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Για τον σκοπό αυτό υπάρχει συνεργασία του υπουργείου Υγείας με τις ιδιωτικές κλινικές της Αττικής, που έχουν ήδη διαθέσει 120 κλίνες εντατικής.

Για τη διασφάλιση της επάρκειας του συστήματος σε απλές κλίνες COVID, από χθες έχει τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση για διακοπή των διακομιδών ασθενών με κορωνοϊό από περιοχές όπως Κόρινθο, Χαλκίδα, Λιβαδειά και Θήβα προς τα νοσοκομεία στην Αττική, με την εξαίρεση περιστατικών που χρήζουν εντατικής θεραπείας. 

Το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου προβλέπει σε περίπτωση που αυξηθεί περαιτέρω η πίεση την ανάπτυξη κλινών εντατικής και σε χώρους των νοσοκομείων όπως μονάδες ανάνηψης και χειρουργεία (μάλιστα για τον λόγο αυτό έχουν δεσμευθεί 150 αναπνευστήρες), αλλά και την περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα υγείας για τη νοσηλεία και περιστατικών COVID-19.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αθήνας είναι οριακή. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ Νίκος Παπαευσταθίου, «το σύστημα αυτή τη στιγμή ζορίζεται από λίγο έως πολύ, αλλά προς το παρόν είναι διαχειρίσιμο». 

Πηγή: kathimerini.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News