Κοινωνία Δευτέρα 1/03/2021, 18:39
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Ρεκόρ εμβολιασμών: Εντός της εβδομάδας το «ορόσημο» του 1 εκατομμυρίου

Ρεκόρ εμβολιασμών: Εντός της εβδομάδας το «ορόσημο» του 1 εκατομμυρίου

Ημερήσιο ρεκόρ εμβολιασμών αναμένεται να καταγραφεί σήμερα καθώς, όπως τόνισε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, αναμένεται να ξεπεράσουμε τους 34.000 εμβολιασμούς. Έως το μεσημέρι είχαν πραγματοποιηθεί 30.000 εμβολιασμοί.

Όπως τόνισε, εντός της εβδομάδας αναμένεται να υπερβούμε τους 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς, ενώ έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 915.000.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι το επιχειρησιακό σχέδιο αποτελείται από 3 άξονες: ασφάλεια, διαφάνεια και εξάλειψη της ταλαιπωρίας των πολιτών.

Αναφέρθηκε στα στάδια της επιχείρησης Ελευθερία, αλλά και στην φαρμοκοεπαγρύπνηση, λέγοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν συμπληρωθεί 1.216 κίτρινες κάρτες και ελάχιστα ήταν τα περιστατικά που αφορούσαν στα εμβόλια. Συγκεκριμένα μόνο 6 περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης.

Μίλησε επίσης και για την διαφάνεια στους εμβολιασμούς, τονίζοντας ότι όλες οι περιπτώσεις παραβάσεων εξετάζονται.

Η συνέντευξη Τύπου

Μαρία Θεοδωρίδου

Στα εμβόλια αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, λέγοντας ότι πριν από δύο μήνες ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα και σήμερα κυκλοφορούν τρία εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) τα οποία είναι αποτελεσματικά και για την βρετανική μετάλλαξη.

Αναφέρθηκε και στο εμβόλιο Johnson & Johnson, το οποίο είναι αποτελεσματικό κατά 86% για σοβαρή νόσο και 100% για θάνατο. «Είναι μονοδοσικό και εύχρηστο», είπε, για να προσθέσει: «Καμία δόση δεν ακυρώνεται ακόμα και αν καθυστερήσει η δεύτερη δόση, όσον αφορά πρώτα τρία εμβόλια».

Επισήμανε ότι ορισμένοι μπορεί να νοσήσουν ακόμα και από την πρώτη και δεύτερη δόση, αλλά αυτό δεν μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Ανέφερε επίσης ότι ακόμα και όσοι έχουν νοσήσει θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Επικαλούμενη έρευνα, τόνισε ότι είναι πιθανή η αλλαγή σύστασης για το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς φαίνεται να είναι αποτελεσματικό και σε ηλικίες άνω των 65 ετών.

«Σε περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο, μπορούν να μολυνθούν και να συντελέσουν στη μετάδοση και οι εμβολιασμένοι», είπε και επανέλαβε ότι η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη κι αυτό πρέπει να ισχύσει και για όσους έχουν εμβολιαστεί. «Ο ιός παραμονεύει», υπογράμμισε.

«Με τις πιο φωτεινές μέρες θα έχουμε έναν καλό σύμμαχο στην αισιοδοξία μας», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News