Κοινωνία Δευτέρα 1/03/2021, 09:55
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκληρό lockdown ή πλήρες άνοιγμα: Τα δύο αντίθετα σενάρια για το επόμενο βήμα

Σκληρό lockdown ή πλήρες άνοιγμα: Τα δύο αντίθετα σενάρια για το επόμενο βήμα

Με τις περιοχές στο «κόκκινο» να έχουν εισέλθει σε ακόμη μία εβδομάδα ολικού lockdown, αλλά την πραγματικότητα να μην θυμίζει σε τίποτα την καραντίνα του περασμένου Μαρτίου, τον αριθμό των κρουσμάτων να είναι στα ύψη και τα νοσοκομεία να δέχονται ισχυρές πιέσεις, έχουν έρθει στο προσκήνιο δύο εντελώς διαφορετικές θέσεις για το ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα. 

Η μία πλευρά τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης ενός σκληρού lockdown για δύο εβδομάδες έως τα μέσα Μαρτίου, προκειμένου να υποχωρήσουν κρούσματα και πίεση στο ΕΣΥ και να καταστεί δυνατό το «έξυπνο» άνοιγμα στη συνέχεια. Η άλλη πλευρά σημειώνει ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί είναι αυστηρά, αλλά δεν τηρούνται. Οπότε το να εμμένει κανείς στο lockdown, απλά κάνει μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία και εντείνει την κόπωση των πολιτών. 

Ενδεικτικές των δύο διαφορετικών προσεγγίσεων είναι οι σημερινές δηλώσεις του γιατρού- ερευνητή Γιώργου Παυλάκη από τη μία και της προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνας Παγώνη. 

Ο κ. Παυλάκης μιλώντας στο Mega σχολίασε πως χρειάζεται πειθαρχία και υπομονή και πρότεινε «ένα ολικό lockdown δύο εβδομάδων ώστε να ανοίξουμε αργότερα με προοπτικές να σωθεί κάτι από την οικονομία και να περάσουμε ένα καλό καλοκαίρι». Μάλιστα προειδοποίησε για ένα «τσουνάμι» σε περίπτωση που ανοίξουν τα σχολεία, ενώ για την εστίαση είπε ότι θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει. «Ξεχάστε την εστίαση μέχρι το Πάσχα αν δεν πέσουν τα κρούσματα, πρέπει να επαναληφθεί το περσινό μοντέλο και να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος» σημείωσε. 

Από την πλευρά της η κ. Παγώνη μιλώντας στο Open TV σχολίασε: «Δεν έχει νόημα το κλείσιμο, αυτού του είδους το lockdown». Όπως είπε θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία και το λιανεμπόριο, με συγκεκριμένα μέτρα, ενώ τάχθηκε υπέρ και του ανοίγματος της εστίασης, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός που παρατηρείται σήμερα σε πάρκα και πλατείες. «Θα πρέπει να ανοίξουν και τα καταστήματα της εστίασης, τα ζαχαροπλαστεία. Πιο καλά ελέγχεται η κατάσταση αν είναι καθισμένοι στα τραπέζια με τις μάσκες τους παρά στα παγκάκια που είναι ο ένας πάνω στον άλλο και στις πλατείες» εξήγησε. Χαρακτήρισε εσφαλμένη και την απόφαση για απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα. «Είδαμε τον συνωστισμό που υπάρχει ειδικά στα σούπερ μάρκετ» ανέφερε. 

Κρίσιμο χαρακτήρισε εν τω μεταξύ το επόμενο 15νθημερο ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνοντας πως η επιδημιολογική επιβάρυνση και η επιβάρυνση του συστήματος υγείας συνθέτουν «τον χειρότερο δυνατό συνδυασμό αυτή την στιγμή». Αναγνώρισε ότι υπάρχει θέμα με την τήρηση των μέτρων και έκανε έκκληση για την σωστή εφαρμογή τους. Ωστόσο, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων από τις 15 Μαρτίου και μετά.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News