Κοινωνία Κυριακή 28/02/2021, 07:29
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μαλεσίνα Φθιώτιδας

Από σήμερα το πρωί

Φωτ. unsplash

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε η δημοτική ενότητα Μαλεσίνας, στον δήμο Λοκρών Φθιώτιδας, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα, από σήμερα το πρωί και έως τις 7 Μαρτίου τίθενται σε ισχύ τα παρακάτω μέτρα: 

  • Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων και η απαγόρευση κυκλοφορίας καθ’ όλο το 24ωρο, εξαιρουμένης της κίνησης με κατοικίδιο ζώο, ατομικά και πέριξ της μόνιμης κατοικίας (sms κωδικός 6) ή για λόγους υγείας (sms κωδικός 1) ή για λόγους τροφοδοσίας (sms 2- και με εξαίρεση το διάστημα μεταξύ 18:00 και 06:00 της επόμενης) ή για λόγους εργασίας (εντός μόνο της ΔΕ Μαλεσίνας, για τις υπηρεσίες που μένουν ανοικτές και με τη σχετική βεβαίωση).
  • Επιτρέπεται η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των γεωγραφικών ορίων της ΔΕ Μαλεσίνας για λόγους υγείας.
  • Η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων (σουπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία ιχθυοπωλεία) φαρμακείων και πρατηρίων υγρών καυσίμων. Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι υπηρεσίες διανομής προϊόντων (delivery) έως τις 23:00.
  • Η αναστολή της δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγείων, δημοτικών, ολοήμερων σχολείων, γυμνασίων και λυκείων γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης), καθώς και όλων των λοιπών εκπαιδευτικών δομών (εκτός σχολείων ειδική αγωγής). Η διενέργεια μαθημάτων θα γίνεται μέσω εξ αποστάσεως διδασκαλίας (τηλε-εκπαίδευση).
  • Η αναστολή συναθροίσεων/δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.
  • Η αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών.
  • Η αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων α’ βαθμού συγγένειας (sms κωδικός 5) και τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.
  • Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Δήμο Λοκρών για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της ΔΕ Μαλεσίνας και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
  • Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Στερεάς Ελλάδας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων ΔΕ Μαλεσίνας.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή είχαν ανακοινωθεί οι παρακάτω αλλαγές στον Χάρτη Επιδημιολογικής Εξέλιξης:

– Ο νέες περιοχές στην κατηγορία «αυξημένου κινδύνου»

Π.Ε. Λευκάδας (εξαιρείται το Μεγανήσι)
Π.Ε. Θεσπρωτίας
Π.Ε. Σύρου
Π.Ε. Σάμου
Π.Ε. Κορινθίας
Π.Ε. Ηρακλείου
δήμος Αρταίων
δήμος Διδυμότειχου
δήμος Λοκρών
δήμος Αμφιλοχίας

– Ποιες περιοχές βγαίνουν από την κατηγορία «αυξημένου κινδύνου»

δήμος Τεμπών
δήμος Καρπάθου

– Ποιες περιοχές βγαίνουν από την κατηγορία «πολύ αυξημένου κινδύνου»

δήμος Μυκόνου

– Ποιες περιοχές παραμένουν στην κατηγορία «αυξημένου κινδύνου»

Π.Ε. Κεφαληνίας
Π.Ε. Ηλείας (πλην δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστενών και δήμου Αρχαίας Ολυμπίας)
Π.Ε. Θεσσαλονίκης
Π.Ε. Χαλκιδικής
Π.Ε. Ρεθύμνου
νήσος Θάσος
δήμος Αγιάς 
δήμος Πύδνας-Κολινδρού
δήμος Ζίτσας
δήμος Ναυπλιέων
δήμος Άργους Μυκηνών
δήμος Τανάγρας
δήμος Θηβαίων

– Ποιες περιοχές παραμένουν στην κατηγορία «πολύ αυξημένου κινδύνου»

δήμος Καλυμνίων
Π.Ε. Αχαΐας
Π.Ε. Αττικής
Π.Ε. Αρκαίας
Π.Ε. Εύβοιας (πλην Σκύρου)
δήμος Κορδελιού Ευόσμου

Τα παραπάνω θα παραμείνουν σε ισχύ έως τουλάχιστον τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου. 

Τα ισχύοντα μέτρα

Στις περιοχές «πολύ αυξημένου κινδύνου» δεν επιτρέπεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, υπό οποιαδήποτε μορφή, ενώ όλα τα σχολεία είναι κλειστά. Η απαγόρευση κυκλοφορίας δε, ξεκινάει από τις 6.00 το απόγευμα (σ.σ. εξαιρείται η Αττική).

Στις περιοχές «αυξημένου κινδύνου», αντίθετα, επιτρέπεται η λειτουργία του λιανεμπορίου με τη μορφή click away, ενώ τα σχολεία συνεχίζουν τα δια ζώσης μαθήματα, με εξαίρεση τα λύκεια, όπου πραγματοποιείται τηλεκπαίδευση. H απαγόρευση κυκλοφορίας εφαρμόζεται από τις 18.00.

Στις περιοχές «επιτήρησης», τέλος, το λιανεμπόριο λειτουργεί κανονικά, με την απλή τήρηση των υγειονομικών κανόνων, ενώ οι μαθητές προσέρχονται στις σχολικές αίθουσες, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας. Δεν υπάρχει περιορισμός κυκλοφορίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο ανακοινώθηκαν 1.630 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 815 στην Αττική. Ο αριθμός των διασωληνωμένων διαμορφώθηκε σε 379. 

moneyreview.gr

Money Review