Κοινωνία Σάββατο 27/02/2021, 22:12
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Χ. Γώγος: Άνοιγμα λιανεμπορίου – σχολείων μετά τα μέσα Μαρτίου με έξυπνα μέτρα

Φωτ. INTIME NEWS

Αισιόδοξος για βελτίωση της κατάστασης σε ό,τι αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα καθώς και είσοδο σε μια κανονικότητα μέσω «έξυπνων μέτρων» μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, εμφανίστηκε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Περιμέναμε νωρίτερα την αποκλιμάκωση, παραδέχτηκε ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως δήλωσε, είναι δύσκολο κανείς να κάνει προβλέψεις σε τέτοιου είδους καταστάσεις, προσθέτοντας ωστόσο πως λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι τα κρούσματα θα κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα, θα τηρούμε τα μέτρα, το R θα γυρίζει γύρω από το 1 και οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι θα συνεχιστούν – με τη σχέση των θετικών τεστ προς τα συνολικά να μην περνάει το 4 – θα καταστεί δυνατό να υπάρξει αποκλιμάκωση στις 15 Μαρτίου και κατ’ επέκταση μια καλύτερη οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

«Φαντάζομαι ότι με την σωστή τήρηση των μέτρων στα μαγαζιά, εκεί που έχουμε τόσο κόσμο να κυκλοφορεί έξω, το να υπάρχει και με συγκεκριμένο αριθμό και με συγκεκριμένα μέτρα μέσα στα μαγαζιά, ένας συγκεκριμένος αριθμός ατόμων νομίζω δεν θα προσθέσει τίποτα ιδιαίτερο», ανέφερε ο καθηγητής.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων ο κ. Γώγος τόνισε ότι εφόσον τα πράγματα πάνε καλά και πέσουν τα κρούσματα θα μπορούμε να δούμε και μια έξυπνη διαχείριση του ανοίγματος του με πολλά τεστ, συχνή επιτήρηση των κρουσμάτων με έγκυρη διάγνωση θετικών ασθενών αλλά και με εμβολιασμό φοιτητών στα ΑΕΙ.

Σημειώνεται μάλιστα ότι ο καθηγητής εκτίμησε πως είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω η πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας για ακόμη μια έως δύο εβδομάδες.

«Θα υπάρχει μια μεγάλη πίεση λόγω της συσσώρευσης του αριθμού των κρουσμάτων και της επιβάρυνσης της υγείας τους όπως συμβαίνει μετά από 7-10 μέρες νόσου», σημείωσε.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News