Κοινωνία Πέμπτη 25/02/2021, 13:26
#METOO

Ειδικό μητρώο για τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά

Κώδικες δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση - Αυστηροποίηση ποινών για αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας

Ειδικό μητρώο για τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά

Σειρά πρωτοβουλιών για την αποτροπή φαινομένων σεξουαλικής ή εξουσιαστικής βίας στον εργασιακό χώρο, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Οι παρεμβάσεις αυτές, όπως είπε, ο πρωθυπουργός έχουν στόχο αφενός να ενισχυθεί το νομικό οπλοστάσιο της χώρας για τη δίκαιη τιμωρία των ενόχων, αλλά κυρίως «να αποτραπούν τα εγκλήματα του μέλλοντος δημιουργώντας ένα πλαίσιο ασφάλειας και εμπιστοσύνης σε κάθε πολίτη».

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να θεσπιστεί ένα ειδικό μητρώο για όλους τους επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με παιδιά και εφήβους (π.χ. προπονητές, εργαζόμενοι σε κατασκηνώσεις, εργαζόμενοι σε προσφυγικές δομές) με αυστηρές προϋποθέσεις εγγραφής. « Το μητρώο αυτό το οποίο έχουν όλες οι σοβαρές χώρες, που θέτουν προϋποθέσεις για όποιον δουλεύει με παιδιά, θα πρέπει να λειτουργεί σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, την Ελληνική Αστυνομία» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ακόμη πως σύντομα θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ILO για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη θέσπιση υποχρεωτικών κωδίκων δεοντολογίας σε κάθε επιχείρηση με προβλέψεις για κυρώσεις σε όσους δεν την τηρούν. Στο πλαίσιο αυτό, παρατήρησε ότι πολλές χώρες έχουν θεσπίσει τις λεγόμενες πολιτικές ‘open door’, όπου όταν ένας υφιστάμενος μπαίνει στο γραφείο ενός προϊσταμένου οι πόρτες είναι ανοιχτές.

Παράλληλα, όπως ανέφερε, θεσπίζεται η δυνατότητα της υποχρεωτικής διαθεσιμότητας του φερόμενου ως θύτη με αναστολή αποζημίωσης μέχρι τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης «γιατί σε ένα κράτος δικαίου κανείς δεν είναι ένοχος μέχρι να καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη».

Οι παρεμβάσεις, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, δεν εξαντλούνται μόνο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά θα αφορούν και το Δημόσιο. Στο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, των γιατρών του ΕΣΥ και των σωμάτων ασφαλείας θεσπίζεται ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, ανέφερε.

Αυστηροποίηση ποινών

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε αλλαγές στον ποινικό κώδικα με αυστηροποίηση ποινών για αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Όπως διευκρίνισε, σε ό,τι αφορά τους ανήλικους η παραγραφή αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος με νέα ηλικιακά όρια και συγκεκριμένες υποθέσεις θα εκδικάζονται πια κατά προτεραιότητα.

Καταγγελίες μέσω chat σε πραγματικό χρόνο

Προανήγγειλε επίσης την λειτουργία μίας κεντρικής διαδικτυακής πύλης metoo.gov.gr όπου θα μπορούν να υποβάλλονται καταγγελίες μέσω chat σε πραγματικό χρόνο.

Γνωστοποίησε τέλος πως το πρόγραμμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά τη φετινή χρονιά θα επεκταθεί σε όλα τα σχολεία από το Σεπτέμβριο.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News