Κοινωνία Τετάρτη 24/02/2021, 14:58
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένσταση ακυρότητας από τον Αλ. Κούγια – Αύριο η απολογία του Δ. Λιγνάδη

Τι επικαλέστηκε ο συνήγορος υπεράσπισης

Ένσταση ακυρότητας από τον Αλ. Κούγια – Αύριο η απολογία του Δ. Λιγνάδη

Για αύριο, Πέμπτη, στις 2.30 το μεσημέρι μετατέθηκε η απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κατηγορείται για βαριές πράξεις σεξουαλικής βίας, στο πλαίσιο των αποκαλύψεων του ελληνικού #metoo.

Ταυτόχρονα, ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Αλέξης Κούγιας, υπέβαλε ένσταση ακυρότητας κατά της προδικασίας που εφαρμόστηκε σε βάρος του πελάτη του.

Όπως δήλωσε, συγκεκριμένα, η όλη διαδικασία πάσχει από απόλυτη ακυρότητα καθώς ο κ. Λιγνάδης δεν κλήθηκε σε γραπτές ή προφορικές εξηγήσεις και κατά παράβαση του νόμου εκδόθηκε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης, ενώ δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις που προβλέπονται. 

Διευκρίνισε δε, ότι για την έκδοση εντάλματος απαιτείται είτε να διαπράττονται αυτόφωρα αδικήματα είτε να κινδυνεύει με διαφυγή ο δράστης, παράγοντες που στην παρούσε περίπτωση δεν έχουν ισχύ.

«Ο κ. Λιγνάδης όχι μόνο δεν ήταν ύποπτος φυγής, αλλά αντίθετα και να εξεταστεί ζήτησε και έθεσε εαυτόν στην διάθεση των αρχών» σημείωσε, στο ίδιο πλαίσιο.

Επανέλαβε δε, ότι οι καταγγελίες για τις δύο πράξεις βιασμού είναι «ψευδείς». Μάλιστα, δήλωσε ότι για την πράξη βιασμού, η οποία καταγγέλλεται ότι έλαβε χώρα στην Επίδαυρο στις 8 Αυγούστου 2015, ο εντολέας του μπορεί με στοιχεία και μαρτυρικές καταθέσεις, να αποδείξει ότι βρισκόταν στο εξωτερικό μέχρι τις 10 του μήνα.

Προς επίρρωση των ισχυρισμών του, πρότεινε να εξεταστούν αύριο πριν την απολογία του κ. Λιγνάδη, συγκεκριμένα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ένας δημοσιογράφος, ένας επιχειρηματίας κι άλλοι που επιβεβαιώνουν τον καλλιτέχνη.

«Με τη δεύτερη καταγγελία, που αφορά το 2010, είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα» συμπλήρωσε ο κ. Κούγιας. Ο συνήγορος τόνισε ότι ο εντολέας του δεν αρνείται ότι γνώριζε τα πρόσωπα που τον καταγγέλλουν, ωστόσο αρνείται την κατηγορία του βιασμού αποδίδοντας την εμπλοκή του σε «φθόνο για την καλλιτεχνική του πορεία».

Σύμφωνα με τον κ. Κούγια, όλη η υπόθεση αποτελεί «μία χοντροκομμένη κατασκευή» με στοιχεία «θολά και κόντρα στην κοινή λογική», για την οποία εφαρμόστηκε μία «ταχύτατη διαδικασία κατά ευθεία παράβαση της νομιμότητας».

Η παλαιότερη σύλληψη που αποκάλυψε η δακτυλοσκόπηση

Στο μεταξύ, μια παλαιότερη υπόθεση ασέλγειας για την οποία ο κ. Λιγνάδης είχε συλληφθεί, κατηγορηθεί και σημανθεί το 1984, ανέδειξε η δακτυλοσκόπηση, κατά τη σύλληψη του γνωστού σκηνοθέτη και ηθοποιού το περασμένο Σάββατο.

Πιο συγκεκριμένα, όταν οι αστυνομικοί ανέσυραν το ηλεκτρονικό αρχείο, διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές για υπόθεση ασέλγειας. Ωστόσο, στο αρχείο της αστυνομίας δεν φαίνεται πώς εξελίχθηκε η εν λόγω υπόθεση.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως, ότι ο κ. Λιγνάδης είχε συλληφθεί μετά από μήνυση για αποπλάνηση ανηλίκου, η οποία όμως δεν έφτασε ποτέ στα δικαστήρια. Οι γονείς του 14χρονου τότε παιδιού, φέρεται να διατηρούσαν φιλικές σχέσεις με τον σκηνοθέτη. Το παιδί επιχείρησε να δώσει τέλος στη ζωή του, και όταν τους αποκάλυψε τον λόγο, οι γονείς του προχώρησαν στη μήνυση. Τελικά την απέσυραν για να μην υποβάλλουν το παιδί τους στη διαδικασία των καταθέσεων.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News