Κοινωνία Δευτέρα 22/02/2021, 08:19
ΑΤΤΙΚΗ

Χ. Γώγος: «Παράθυρο» για άνοιγμα του λιανεμπορίου με click away από την 1η Μαρτίου

Χ. Γώγος: «Παράθυρο» για άνοιγμα του λιανεμπορίου με click away από την 1η Μαρτίου

Το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown κατά μια εβδομάδα στην Αττική, άφησε ανοιχτό ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, ενώ δεν απέκλεισε να ανοίξει το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away από την 1η Μαρτίου.

«Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα από την άποψη ότι δεν φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα» ανέφερε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Πρόσθεσε πάντως πως το μεγάλο ζητούμενο παραμένει η εκπαίδευση, καθώς τα παιδιά έχουν μείνει πολύ καιρό εκτός σχολείου, ενώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και στην τριτοβάθμια. «Η συζήτηση θα γίνει και για τα δύο και θα δούμε ποιο είναι πιο ασφαλές να ξεκινήσει», επισήμανε. 

Όπως είπε, «είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Από την εποχή της κυριαρχίας του ιού περνάμε τώρα σε μια φάση που ελπίζουμε να έρθει η κυριαρχία των εμβολίων. Σε αυτή τη φάση πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Έχουμε καλά νέα, έχει σταθεροποιηθεί κάπως η καμπύλη, o RT παραμένει και στην Αττική κάτω από 1, αν και υπάρχουν και πιο δύσκολες περιοχές, όπως η Αχαΐα που είναι λίγο ψηλότερα και τα πράγματα είναι πιο πιεστικά, αλλά σε γενικές γραμμές επιδημιολογικά σε όλη την επικράτεια τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί».

Ο ίδιος σημείωσε ωστόσο πως η ανταπόκριση του συστήματος υγείας, κυρίως στις ΜΕΘ, θα καθυστερήσει λίγο καθώς «υπάρχει ακόμα η πίεση».

Ο κ. Γώγος εκτίμησε πως ενδέχεται να είναι το τελευταίο σκληρό lockdown, συμπληρώνοντας ότι περιοριστικά μέτρα κατά καιρούς μπορεί να υπάρχουν, αλλά θα είναι σαφώς λιγότερα. Για το Πάσχα είπε πως «θα είναι καλύτερο σε σχέση με πέρυσι», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για λειτουργία των εκκλησιών με την παρουσία πιστών. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News