Κοινωνία Παρασκευή 19/02/2021, 16:29
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς η «Μήδεια» άφησε χωρίς ρεύμα σχεδόν 100.000 νοικοκυριά

Μέχρι το βράδυ η πλήρης αποκατάσταση

Πώς η «Μήδεια» άφησε χωρίς ρεύμα σχεδόν 100.000 νοικοκυριά

Περίπου 100.000 νοικοκυριά επηρεάστηκαν σ’ όλη την Ελλάδα από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μήδεια», όπως προκύπτει από ανεπίσημες πηγές του ΔΕΔΔΗΕ, με τα περισσότερα προβλήματα ηλεκτροδότησης να αφορούν τη βόρεια Αττική, τη βόρεια Εύβοια, τα νησιά των Σποράδων και τα Ιωάννινα.

Όσον αφορά την πρωτεύουσα, ειδικότερα, στα βόρεια προάστια της Αθήνας παρουσιάστηκαν βλάβες σε τμήματα 87 γραμμών Μέσης Τάσης (ΜΤ).

Κατά την κορύφωση της κακοκαιρίας, το βράδυ της Τετάρτης, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα είχαν μείνει περίπου 70.000 νοικοκυριά έναντι 30.000 νοικοκυριών ένα 24ωρο νωρίτερα, δηλαδή το βράδυ της Τρίτης. Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ, σε αρκετές περιπτώσεις, οι βλάβες αφορούσαν τα ίδια νοικοκυριά.

Η συντριπτική πλειονότητα των ζημιών, όπως επισημαίνεται, οφείλεται σε πτώσεις κλαδιών ή ολόκληρων δέντρων στις γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης. 

Άλλωστε, μόνο στην Αττική έπεσαν περίπου 1.500 δέντρα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν βλάβες σε μήκος 250 χιλιομέτρων στις γραμμές ΜΤ. 
Είναι  ενδεικτικό ότι περισσότεροι από 50 στύλοι ΜΤ έσπασαν, 40 αγωγοί ΜΤ κόπηκαν, ενώ 40 υποσταθμοί ΜΤ υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Αντίστοιχα, στο δίκτυο χαμηλής τάσης (ΧΤ), από την έναρξη της κακοκαιρίας, σημειώθηκαν περισσότερες από 3.000 βλάβες και καταστράφηκαν περισσότερα από 5.000 μέτρα καλωδίων.

Τι έγινε σε κεντρική Ελλάδα και Ήπειρο

Όσον αφορά τις περιοχές της κεντρικής Ελλάδας και τα νησιά των Σποράδων, τα προβλήματα ηλεκτροδότησης ξεκίνησαν σταδιακά από το βράδυ της Κυριακής. Συνολικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της «Μήδειας», επηρεάστηκαν 20.000 νοικοκυριά. Για την αποκατάσταση των προβλημάτων, η οποία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, αντικαταστάθηκαν περίπου 6 χιλιόμετρα δικτύου (ΜΤ και ΧΤ) και 70 στύλοι. 

Στην Ήπειρο, τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώθηκαν στην περιοχή των Ιωαννίνων. Συνολικά προέκυψαν βλάβες σε μήκος δικτύου 94 χιλιομέτρων, επηρεάζοντας σχεδόν 2.500 σπίτια. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ προχώρησαν σε 537 παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των προβλημάτων και αντικατέστησαν 8 στύλους.  

Εκκρεμούν 2.500 επανασυνδέσεις

Συνολικά, σ’ όλη την Ελλάδα, περίπου 2.500 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς οι ζημιές έχουν αποκατασταθεί σε 97.500 σπίτια. Ειδικά στην Αττική, έως το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να υπάρξει σχεδόν πλήρης ηλεκτροδότηση. 

Υπενθυμίζεται ότι λόγω των παραπάνω προβλημάτων, η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε τον μηδενισμό της χρέωσης του δικτύου διανομής για τον Φεβρουάριο, το οποίο κυμαίνεται περίπου στο 10% επί του συνολικού λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος. Η έκπτωση, φυσικά, ισχύει αποκλειστικά για τα περίπου 100.000 νοικοκυριά, τα οποία επηρεάστηκαν από την κακοκαιρία «Μήδεια». 

Πάντως, εδώ και ημέρες, εξελίσσεται ένα «πινγκ – πονγκ» ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς (ΔΕΔΔΗΕ, δασικές υπηρεσίες, ΟΤΑ) για την ευθύνη κοπής όσων δέντρων βρίσκονται κοντά στις κολώνες της ΔΕΗ, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται για την αναμόρφωση και την απλοποίηση του δαιδαλώδους νομοθετικού πλαισίου. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News