Κοινωνία Τετάρτη 17/02/2021, 09:06
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

Αττική: Η εικόνα σε ηλεκτροδότηση και δρόμους

Ν. Χαρδαλιάς: Μέχρι το βράδυ εκτιμάται ότι η συντριπτική πλειονότητα των βλαβών θα έχει αντιμετωπιστεί

Αττική: Η εικόνα σε ηλεκτροδότηση και δρόμους

«Μεγάλο στοίχημα είναι το ζήτημα της ηλεκτροδότησης» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μετά τη νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι το βράδυ η συντριπτική πλειονότητα των βλαβών θα έχει αντιμετωπιστεί.

«Απόλυτη προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης που έχει υποστεί συντριπτικές ζημιές μιας και εκατοντάδες δέντρα έχουν πέσει συμπαρασύροντας τα δίκτυα. Ειδικά στο βόρειο και ανατολικό κομμάτι της Αττικής οι ζημιές είναι εκτεταμένες. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι μέχρι αργά το βράδυ η συντριπτική πλειονότητα των βλαβών θα έχει αποκατασταθεί ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα» είπε.

Όπως τόνισε «γίνεται τεράστια προσπάθεια από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ» για την αντιμετώπιση των βλαβών. Από χθες έχει δοθεί εντολή και στην Πολιτική Προστασία να συνδράμει με συνεργεία της ΕΜΑΚ και του στρατού «που έχουν πέσει κι αυτά στη μάχη».

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως «έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία από τις σφοδρότερες κακοκαιρίες και χιονοπτώσεις της τελευταίας 20ετίας». «Ήδη το φαινόμενο είναι σε ύφεση. Αυτή τη στιγμή ο αγώνας δίνεται στην περιοχή της Κρήτης. Από τις 4.00 το πρωί έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά την υδροδότηση ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ «αποκαταστάθηκαν όλες οι μονάδες επεργασίας νερού και έως τις 3 το πρωί είχαμε οριστικοποιήσει τα ζητηματα που είχαν προκύψει».

Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, υπάρχουν μικρά προβλήματα σε Βάρη, Κουκάκι, Γαλάτσι, Ελευσίνα, Ηράκλειο τα οποία θα αντιμετωπιστούν μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι.

ΔΕΔΔΗΕ: «Πάνω από 600 συνεργεία και 1.500 εργαζόμενοι εργάζονται πανελλαδικά»

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αν. Μάνος σημείωσε πως ο διαχειριστής «βρέθηκε αντιμέτωπος με μία πρωτοφανή κατάσταση, η οποία δεν έχει επαναληφθεί εδώ και δεκαετίες». «Ουσιαστικά τα μέτωπα ήταν ανοιχτά σε όλη την Ελλάδα, Εύβοια, κεντρική Ελλάδα, Ζαγόρι, Κρήτη, βόρεια προάστια της Αττικής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, παραπάνω από 600 συνεργεία και 1.500 εργαζόμενοι εργάζονται πανελλαδικά για την αντιμετώπιση των βλαβών. Στα βόρεια προάστια της Αττικής, ειδικότερα, έχουμε παραπάνω από 400 άτομα σε εικοσιτετράωρη βάση και αυτά ενισχύονται τώρα με επιπλέον μονάδες που φέρνουμε από εκτός Αθηνών, επιπλέον των 50-60 ατόμων και ήδη έχουν αφιχθεί από χθες το βράδυ και εργάζονται στο πεδίο μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους» ανέφερε.

Όπως είπε, το περασμένο διήμερο υπήρξαν περί τις 84-85 βλάβες σε κεντρικούς κορμούς τροφοδοσίας μέσης τάσης – με τις 42-43 να έχουν αποκατασταθεί, ενώ μένουν οι υπόλοιπες 42-43. «Η συντριπτική πλειονότητα αυτών μέχρι το βράδυ θα έχει ηλεκτροδοτηθεί, ούτως ώστε στη συνέχεια να δουλεύουν τα συνεργεία μας στις κατά τόπους παροχές, συνδέσεις και σε όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεται. Θα δώσουμε έμφαση στα νοικοκυριά που είναι πολλές ώρες χωρίς ρεύμα. Άρα ξεκινάμε κατά προτεραιότητα από Διόνυσο, Άνοιξη, Άγιο Στέφανο και στη συνέχεια στα υπόλοιπα σημεία. Ήδη, σιγά σιγά, ηλεκτροδοτούνται κομμάτια αυτών των περιοχών, ξεκινώντας από το βράδυ».

Επισήμανε ακόμη πως 800 δέντρα σπασμένα στο δίκτυο σημαίνει ότι κάθε δύο λεπτά ένα δέντρο σπάει, πέφτει πάνω στο δίκτυο και κάνει ζημιά. «Καταλαβαίνετε ότι όσο γρήγορα κι αν προσπαθείς να αντιμετωπίσεις τις βλάβες, ο αριθμός και η συχνότητα είναι τεράστιοι» ανέφερε και πρόσθεσε: «Η συντριπτική πλειονότητα των κεντρικών γραμμών θα έχει επιδιορθωθεί μέχρι σήμερα το βράδυ, αργά. Από εκεί και έπειτα θα είναι οι μεμονωμένες βλάβες, δηλαδή στα στενά, στις βοηθητικές αρτηρίες, στη χαμηλή τάση δηλαδή, στις μεμονωμένες παροχές – αυτό θα είναι το δεύτερο μέρος».

Ποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί

Η εικόνα στο οδικό δίκτυο μετά την επέλαση της «Μήδειας» είναι σήμερα βελτιωμένη ωστόσο κάποιοι δρόμοι παραμένουν κλειστοί. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. διακοπή της κυκλοφορίας έχουμε: 

• Επί της Λεωφόρου Πάρνηθος, από το ύψος του «Ο.Τ.Ε.», ρεύμα κυκλοφορίας προς “REGENCY CAZINO MONT PARNES”.

• Επί της Λ. Φυλής, στο ύψος του καταστήματος το «Χρυσό Βαρέλι», ρεύμα κυκλοφορίας προς Δερβενοχώρια.

• Επί της Λ. Διονύσου από το ύψος του Γηπέδου Διονύσου έως το ύψος του Πάρκου Ανατολής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

• Περιφ. Οδός Πεντέλης – Ν. Μάκρης από το «Νοσοκομείο 414» έως «θέση ‘Αγιος Πέτρος».

• Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών από τον Κόμβο Μάνδρας προς Βίλια.

• Οδός Αναστάσεως, από το Νεκροταφείο προς Υμηττό, Παπάγου.

• Λ. Αλίμου-Κατεχάκη προς Καλοπούλα, από ύψος Προφυλακίου Καισαριανής (από σταθμό της Τάξης).

• Επ. Ο. Καπανδριτίου από Καπανδρίτι προς Βαρνάβα.

• Οδός Ιπποκράτους από ύψος Επ. Ο. Αφιδνών (Πλατεία Αφιδνών), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία.

• Οδός Αγίου Μερκουρίου από ύψος ταβέρνας «Λεωνίδας», στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, Αχαρνές.

• Επί της Λεωφόρου Εθ. Αντιστάσεως από Γήπεδο Καισαριανής μέχρι την Περιφ. Υμηττού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News