Κοινωνία Δευτέρα 15/02/2021, 19:10
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Εμβολιασμός: Ρεκόρ ημέρας παρά την κακοκαιρία

ΙΝΤΙΜΕ

Εμβολιαστικό ρεκόρ ημέρας πέτυχε η χώρα μας σήμερα, καθώς παρά την κακοκαιρία έως νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας είχε διενεργηθεί 25.000 εμβολιασμοί. Συνολικά, έως σήμερα, στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί 550.000 εμβολιασμοί.

Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι λόγω των καιρικών συνθηκών υπήρξαν δυσκολίες σήμερα, ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα προσήλθε κανονικά. Πρόσθεσε ότι όσοι δεν μπόρεσαν να προσέλθουν, μπορούν να επαναπρογραμματίσουν το ραντεβού.

Ο ίδιος τόνισε ότι λόγω της κακοκαιρίας παρουσιάστηκαν ελάχιστα προβλήματα στα 750 εμβολιαστικά κέντρα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι δεν υπήρχαν προβλήματα λόγω κακοκαιρίας, σημειώνοντας ότι «με 40 πόντους χιόνι ήταν κανονικά στα εμβολιαστικά κέντρα και οι εργαζόμενοι αλλά και οι πολίτες που είχαν ραντεβού».

Ανέφερε ότι σήμερα στο μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο της Αθήνας εμβολιάστηκαν 1.400 άτομα, 600 στην Θεσσαλονίκη και σε πλήρη ανάπτυξη θα εμβολιάζονται 5.500 άτομα καθημερινά, ενώ έχουν κλειστεί μέχρι σήμερα 235.000 ραντεβού στις ηλικίες 60-64 και 150.000 ραντεβού 75-79.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου

Προτεραιοποίηση

Στα κριτήρια της προτεραιοποίησης των εμβολιασμών αναφέρθηκε η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι «τα εμβόλια δίνουν μια ανάσα αισιοδοξίας», αλλά υπήρξαν προβληματισμοί για τις προμήθειες και την διαθεσιμότητα. Ως εκ τούτου, «οργανώθηκε ένα πρόγραμμα προτεραιοποίησης, που στηρίζεται στην επιστημονική τεκμηρίωση».

«Η ηλικία αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα της προτεραιοποιήσης για τους εμβολιασμούς στη χώρα μας», επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου.

Εξήγησε ότι 9 στα 10 άτομα που έχασαν τη μάχη για τη ζωή και 8 στα 10 που μπήκαν σε ΜΕΘ από κορωνοϊό ήταν άνω των 60 ετών. Ωστόσο άμεσα, όπως είπε, ξεκινά ο εμβολιασμός των ασθενών με πολύ σοβαρά υποκείμενα νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ανέφερε τις ομάδες αυτές, καθώς και άλλες που αφορούν υποκείμενα νοσήματα και θα ακολουθούσουν αργότερα. Όλα τα στοιχεία για τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα θα αναρτηθούν τις προσεχείς ημέρες από το υπουργείο Υγείας.

Συμπλήρωσε ότι ήδη είναι διαθέσιμο στη χώρα μας και το εμβόλιο της Moderna, το οποίο έχει ευκολότερες συνθήκες φύλαξης από αυτό της Phizer και απαιτεί 4 εβδομάδες από την πρώτη στη δεύτερη δόση.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News