Κοινωνία Σάββατο 13/02/2021, 08:07
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προσεχώς η πλατφόρμα για δωρεάν τεστ σε εργαζόμενους

Προσεχώς η πλατφόρμα για δωρεάν τεστ σε εργαζόμενους

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα υποβολής δήλωσης (στην Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου gov.gr) για την διενέργεια rapid test για τον κορωνοϊό σε εργαζόμενους.

Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας, στη συγκεκριμένη πλατφόρμα οι εργοδότες σε επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων θα μπορούν να δηλώνουν τους εργαζομένους τους και εφόσον αυτοί το επιθυμούν να δηλώνουν την πρόθεσή τους να κάνουν rapid test μέχρι και δύο φορές τον μήνα. Το κόστος των τεστ θα καλύπτεται από το κράτος.

Παράλληλα, όπως έχει προαναγγελθεί στο πλαίσιο του ολικού lockdown στην Αττική εντατικοποιούνται οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για την τήρηση των μέτρων όσον αφορά:

  • Στους κανόνες για την τηλε-εργασία
  • Τη χρήση μη ιατρικής μάσκας
  • Τη τήρηση των αποστάσεων στο χώρο εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας ότι από την προσεχή Δευτέρα θα ισχύουν τα νέα έντυπα «Βεβαίωσης Κίνησης Εργαζομένων» για την εκτέλεση της εργασίας τους, τα οποία έχουν ήδη αναρτηθεί στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Από τα νέα έντυπα αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται:

α) σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας

β) τηλεργασίας και

γ) νόμιμης άδειας.

Οι τρεις παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων θα μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Tις δυο πρώτες ημέρες εφαρμογής του νέου  πλαισίου, τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021, θα γίνονται έλεγχοι και συστάσεις προς τους εργαζομένους από τις αρμόδιες αρχές. Ωστόσο, από το πρωί της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου (6 π.μ.) το μέτρο θα εφαρμοστεί με τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News