Κοινωνία Παρασκευή 12/02/2021, 10:58
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πλησιάζει η «Μήδεια» – Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

Πλησιάζει η «Μήδεια» – Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

Από τη βόρεια Ελλάδα άρχισε η πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή από αύριο, Σάββατο σε όλη τη χώρα. Η έλευση της κακοκαιρίας «Μήδειας», η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα, έχει θέσει σε αυξημένη επαγρύπνηση τον κρατικό μηχανισμό. Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο σταδιακά ( της τάξης των 14-18 βαθμών Κελσίου ) οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι, τοπικά σε επίπεδο θύελλας στο Αιγαίο, και οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Νωρίτερα το πρωί, η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έδειξε 3 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι θυελλώδεις βοριάδες που έπνεαν όλη τη νύχτα προκάλεσαν πτώσεις δέντρων και αντικειμένων.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ στην περιοχή του δημαρχείου Θεσσαλονίκης δέντρο προσγειώθηκε σε σταθμευμένο αυτοκίνητο και στην οδό Εγνατία «ξηλώθηκε» στέγη και καρφώθηκε στον παρακείμενο Ιερό Ναό Ιερό Παναγούδας – Γοργοϋπήκοος. Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί παρά μόνο υλικές ζημιές.

Οι ισχυροί άνεμοι κόπασαν κάπως το πρωί, ενώ για σήμερα αναμένεται ήλιος με …δόντια στην πόλη, με την θερμοκρασία να μην ξεπερνάει, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, τους 8 βαθμούς Κελσίου.

Συστάσεις της πολιτικής προστασίας 

Συστάσεις προς τους πολίτες απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.  με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο σταδιακά, της τάξης των 14-18 βαθμών Κελσίου και τον ισχυρό παγετό, τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους, τοπικά σε επίπεδο θύελλας στο Αιγαίο και τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για τον συντονισμό κυρίως σε επίπεδο περιφερειών και την επαγρύπνηση όλων των φορέων στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, ενόψει του χιονιά που αναμένεται από το Σάββατο, ενώ την Κυριακή έχει προγραμματιστεί και δεύτερη ευρεία σύσκεψη, προκειμένου να επανεξεταστεί η κατάσταση.
Στη σύσκεψη δόθηκε προτεραιότητα στην παρουσίαση των ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής, από τους 13 Περιφερειάρχες, οι οποίοι συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά και στους υπόλοιπους φορείς, προκειμένου να διασφαλιστεί ο συντονισμός, ώστε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά.
Το ζήτημα που απασχόλησε την σύσκεψη επίσης είναι το θέμα των εμβολιασμών, κυρίως των ηλικιωμένων στις ορεινές περιοχές, οι οποίοι δεν θα είναι εύκολο και ασφαλές να μετακινηθούν λόγω του χιονιά, κάτι που όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης θα έχει αποφασιστεί μέσα στις επόμενες ώρες. Αυτό πάντως που συζητείται, σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας, είναι η μεταφορά προγραμματισμένων εμβολιασμών κάποιες μέρες αργότερα, μέχρι να περάσει η κακοκαιρία, αλλά οι τεχνικές λεπτομέρειες θα αποφασιστούν σε συνεργασία με την ειδική επιτροπή.
Σημειώνεται ότι η σύσκεψη έγινε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος), παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Χρήστου Ταραντίλη.
 Ο κ. Χρυσοχοϊδης επεσήμανε προς τους παριστάμενους την ανάγκη για αυξημένη «Επαγρύπνηση – Ετοιμότητα – Συνεργασία», ενώ τόνισε  ότι οι πολίτες πρέπει κατά τις επόμενες ημέρες να είναι πολύ προσεκτικοί, να αποφεύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση και να είναι  εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες εφόσον κινούνται με αυτοκίνητο.
Σε δηλώσεις του μετά την σύσκεψη τόνισε: «Περιμένουμε σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, χιονιά με πολύ κρύο, με πολύ παγετό – ένα ιδιαιτέρα, φαίνεται, έντονο φαινόμενο…Σας παρακαλούμε πολύ, μην κυκλοφορείτε ή περιορίστε τις μετακινήσεις σας όσο γίνεται αυτές τις μέρες που έρχονται.
Όσοι είστε υποχρεωμένοι να κυκλοφορήσετε, να έχετε μαζί́ σας αντιολισθητικές αλυσίδες. Προς Θεού, μη χρησιμοποιεί κάνεις τη λωρίδα εκτάκτου ανάγκης (ΛΕΑ) γιατί μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα».
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι όλος ο κρατικός μηχανισμός θα είναι επί ποδός για την διασφάλιση της ελεύθερης και απρόσκοπτης κυκλοφορίας, αύριο θα αποφασιστεί τι θα γίνει με την κυκλοφορία φορτηγών και κατέληξε: «Να είστε όλοι καλά, ένας χιονιάς είναι, θα περάσει».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News