Κοινωνία Παρασκευή 30/10/2020, 14:19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεισμός 6,7 Ρίχτερ βόρεια της Σάμου – Ζημιές και τραυματίες

Σεισμός 6,7 Ρίχτερ βόρεια της Σάμου – Ζημιές και τραυματίες

Ισχυρός σεισμός 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 βορειοδυτικά της Σάμου, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή 16 χλμ. βόρεια – βορειοδυτικά του νησιού και το εστιακό του βάθος ήταν 2 χλμ. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική, καθώς και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Από τον σεισμό προκλήθηκαν ζημιές σε κτίρια στη Σάμο, ενώ οι κάτοικοι του νησιού έλαβαν έκτακτη ειδοποίηση από το 112 προκειμένου να αποφεύγουν τις παράκτιες περιοχές και να μένουν σε ανοιχτούς και ασφαλείς χώρους. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τέσσερις τραυματίες μεταφέρθηκαν μέχρι στιγμής (ώρα 15:30) στο Νοσοκομείο της Σάμου σύμφωνα με τη σιοίκηση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος. Και οι τέσσερις τραυματίες δεν κινδυνεύουν.

Ζημιές καταγράφηκαν και στην γειτονική Τουρκία, όπου κατέρρευσαν κτίρια στην παραλιακή επαρχία της Σμύρνης. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανέφερε στο Twitter πως έξι κτίρια κατέρρευσαν σε δύο τομείς της επαρχίας της Σμύρνης, ενώ πλάνα που μεταδόθηκαν από τουρκικά ΜΜΕ δείχνουν ένα μικρό τσουνάμι να πλημμυρίζει δρόμους και καταστήματα στην περιοχή.

Στο νησί μεταβαίνει ο Ν. Χαρδαλιάς

Όπως έγινε γνωστό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αναχωρεί εσπευσμένα για τη Σάμο προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για τις συνέπειες του μεγάλου σεισμού και να συντονίσει τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού που έχει τεθεί σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση των ζημιών και τη λήψη μέτρων για το ενδεχόμενο μεγάλων μετασεισμών. Ο υφυπουργός θα μεταβεί στη Σάμο με ελικόπτερο και θα συνοδεύεται από κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας και της ΕΜΑΚ.

Η Πολιτική Προστασία υπενθυμίζει στους κατοίκους των νησιών γύρω από τη Σάμο όσα αναφέρει και στα μηνύματα μέσω 112 που έστειλε, και συγκεκριμένα να αποφεύγουν επικίνδυνα κτίρια, να καταφεύγουν σε ανοιχτό ασφαλή χώρο, να μην τηλεφωνούν άσκοπα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω 112 εστάλησαν δύο μηνύματα με τη μορφή συναγερμού, sms και φωνητικά.

Σε κατάσταση ετοιμότητας οι δομές υγείας

Σε κατάσταση μεγίστης ετοιμότητας έχουν τεθεί στο μεταξύ τα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ σε Σάμο και Ικαρία, όπως αναφέρει σε tweet του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Σύμφωνα με τον υπουργό, μεταβαίνουν άμεσα στη Σάμο διασώστες του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ και ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροϊλός.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News