ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Aπό το πρωί της Πέμπτης το lockdown στην Αττική

Έως τις 21 Φεβρουαρίου

Aπό το πρωί της Πέμπτης το lockdown στην Αττική

Από το πρωί της Πέμπτης έως τουλάχιστον την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου αναμένεται να διαρκέσει το ολικό lockdown στην περιοχή της Αττικής, όπως προκύπτει από αποκλειστικές πληροφορίες της Καθημερινής και του MoneyReview.

Οι επίσημες αποφάσεις θα ανακοινωθούν στις 7.30 το απόγευμα από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω τηλεοπτικού μηνύματος, ενώ η εξειδίκευση των μέτρων αναμένεται αύριο, Τετάρτη, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Εάν τελικά εφαρμοστεί το μοντέλο Μαρτίου, τότε αυτό σημαίνει ότι θα κλείσουν όλα τα σχολεία του Λεκανοπεδίου, ενώ θα διακοπεί και η λειτουργία του click away στα εμπορικά καταστήματα. Προσωρινό «λουκέτο» θα μπει και σε κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα διαιτολογίας και ΚΤΕΟ.

Ανοιχτά θα μείνουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και τα βενζινάδικα.

Εκτίναξη του ιικού φορτίου

Η απόφαση για το lockdown ελήφθη ως απόρροια της εκτίναξης του ιικού φορτίου, κάτι το οποίο έχει ήδη αποτυπωθεί στα αστικά λύματα. Σύμφωνα με τον Νίκο Θωμαΐδη, καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος διενεργεί με την ομάδα του τις σχετικές μετρήσεις, την τελευταία εβδομάδα «είδαμε μια εκτίναξη του ιικού φορτίου». 

«Από την εβδομάδα των Χριστουγέννων και μετά, οι επιστήμονες παρατήρησαν αύξηση του ιικού φορτίου από 10% έως 20%. Ξαφνικά πριν από τρεις εβδομάδες έφτασε στο 80% κι αυτή την εβδομάδα στο 205%» δήλωσε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ».

Ανέφερε δε ότι -σύμφωνα με μοντέλο, το οποίο έχει αρκετές αβεβαιότητες- η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα μεταφράζεται σε περίπου 100.000 κρούσματα.

Στα 3 δισ. ανεβάζει το μηνιαίο κόστος το ολικό lockdown στην Αττική

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε ότι το μηνιαίο κόστος ενός καθολικού lockdown στην Αττική θα διαμορφωθεί στα 3 δισ. ευρώ, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις όποιες απώλειες.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, μιλώντας στον «ΑΝΤ1», διευκρίνισε ότι το τρέχον κόστος για το ελληνικό ΑΕΠ κυμαίνεται σε 2,5 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα αυξηθεί στα 3 δισ. ευρώ σε περίπτωση εφαρμογής ενός ολικού lockdown στο Λεκανοπέδιο.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κάνει «συνετή διαχείριση πόρων», ώστε να κρατήσει δυνάμεις για κάθε ενδεχόμενο. Γι’ αυτό, εξήγησε, μπορεί να καλύπτει μέρος των απωλειών όσων πλήττονται από την οικονομική κρίση της πανδημίας, αλλά «δεν είναι δυνατό να καλύψει το σύνολο των απωλειών».

Υπεραμύνθηκε δε, των μέτρων στήριξης του υπουργείου Οικονομικών, ισχυριζόμενος ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο γενναιόδωρα σε σχέση με ό,τι συμβαίνει σ’ άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News