Κοινωνία Τρίτη 9/02/2021, 14:41
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Σήμερα τα νέα μέτρα για την Αττική

Συνεδριάζει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων

Σήμερα τα νέα μέτρα για την Αττική

Εντός της ημέρας θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα για την Αττική, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μετά το τέλος της έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη και την παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα.

Πιο συγκεκριμένα, οι οριστικές αποφάσεις για το ενδεχόμενο λήψης νέων αυστηρών μέτρων στο Λεκανοπέδιο θα ληφθούν σήμερα, αφού πρώτα συνεδριάσει και εισηγηθεί η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

Το πρωί, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Open», ο κ. Κικίλιας γνωστοποίησε την πρόθεσή του να εισηγηθεί την υιοθέτηση ενός ολικού lockdown στην Αττική, με καθολικό κλείσιμο των σχολείων και των εμπορικών καταστημάτων.

Όπως επεσήμανε, χαρακτηριστικά, τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση, καθώς -σύμφωνα με το ΕΚΑΒ- στις 6 Φεβρουαρίου είχαμε 231 διασωληνώσεις, στις 7 Φεβρουαρίου 245, στις 8 Φεβρουαρίου 260. «Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μία μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα».

Εκτίναξη ιικού φορτίου

Η εκτίναξη του ιικού φορτίου, άλλωστε, έχει αποτυπωθεί και στα αστικά λύματα. Σύμφωνα με τον Νίκο Θωμαΐδη, καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος διενεργεί με την ομάδα του τις σχετικές μετρήσεις, την τελευταία εβδομάδα «είδαμε μια εκτίναξη του ιικού φορτίου».

«Από την εβδομάδα των Χριστουγέννων και μετά, οι επιστήμονες παρατήρησαν αύξηση του ιικού φορτίου από 10% έως 20%. Ξαφνικά πριν από τρεις εβδομάδες έφτασε στο 80% κι αυτή την εβδομάδα στο 205%» δήλωσε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ».

Διευκρίνισε πάντως, ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς σε πόσα ενεργά κρούσματα μεταφράζεται το ιικό φορτίο στα λύματα, καθώς περιλαμβάνει και τους ασυμπτωματικούς φορούς, ενώ οι νέες μεταλλάξεις δεν είναι ακόμη σαφές αν αυξάνουν το ιικό φορτίο χωρίς να είναι περισσότερα τα κρούσματα. Ανέφερε βέβαια, ότι -σύμφωνα με μοντέλο, το οποίο έχει αρκετές αβεβαιότητες- η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα μεταφράζεται σε περίπου 100.000 κρούσματα.

Στα 3 δισ. το μηνιαίο κόστος ενός ολικού lockdown στην Αττική

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε ότι το μηνιαίο κόστος ενός καθολικού lockdown στην Αττική θα διαμορφωθεί στα 3 δισ. ευρώ, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις όποιες απώλειες.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, μιλώντας στον «ΑΝΤ1», διευκρίνισε ότι το τρέχον κόστος για το ελληνικό ΑΕΠ κυμαίνεται σε 2,5 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα αυξηθεί στα 3 δισ. ευρώ σε περίπτωση εφαρμογής ενός ολικού lockdown στο Λεκανοπέδιο.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση κάνει «συνετή διαχείριση πόρων», ώστε να κρατήσει δυνάμεις για κάθε ενδεχόμενο. Γι’ αυτό, εξήγησε, μπορεί να καλύπτει μέρος των απωλειών όσων πλήττονται από την οικονομική κρίση της πανδημίας, αλλά «δεν είναι δυνατό να καλύψει το σύνολο των απωλειών».

Υπεραμύνθηκε δε, των μέτρων στήριξης του υπουργείου Οικονομικών, ισχυριζόμενος ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο γενναιόδωρα σε σχέση με ό,τι συμβαίνει σ’ άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News