Κοινωνία Τετάρτη 3/02/2021, 14:40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποια μέτρα προωθούνται για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων

Άδεια μετ΄αποδοχων για τους εργαζόμενους φροντιστές, διεύρυνση του δικαιώματος για ευέλικτες συνθήκες απασχόλησης

Φωτ. Unsplash (Standsome Worklifestyle)

Μέτρα που διασφαλίζουν την παραμονή και ανέλιξή των γονέων στην αγορά εργασίας και μετά την απόκτηση των τέκνων τους, αλλά και που γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ  ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε ό,τι αφορά την προστασία των εργαζόμενων γονέων προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Όπως ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Μάξιμου Χαρακόπουλου, τα μέτρα αυτά θα συμπεριληφθούν στον νέο εργασιακό νόμο και εντάσσονται στην πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

«Τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση θα εξασφαλίζουν στους γονείς και ιδίως στις γυναίκες, που επωμίζονται ανισομερώς τις οικογενειακές ευθύνες, την παραμονή και ανέλιξή τους στην αγορά εργασίας και μετά την απόκτηση των τέκνων τους. Επίσης, θα γεφυρώνουν τα χάσματα που υπάρχουν σήμερα στην προστασία των διαφόρων κατηγοριών εργαζόμενων-γονέων ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα» ανέφερε η κ. Συρεγγέλα.

Όπως διευκρίνισε, τα πρώτα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο νέο εργασιακό νόμο είναι η άδεια πατρότητας με αποδοχές, που θα λαμβάνει ο πατέρας κοντά στην ημερομηνία γέννησης του τέκνου του, η γονική άδεια ως αμεταβίβαστο δικαίωμα κάθε γονέα και η άδεια με αποδοχές για τους εργαζόμενους φροντιστές.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα είπε η υφυπουργός, θα θεσμοθετηθεί η διεύρυνση του δικαιώματος των εργαζομένων γονέων και φροντιστών για ευέλικτες συνθήκες απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προς εξυπηρέτηση των αναγκών φροντίδας της οικογένειάς τους, καθώς και η προστασία και των δύο γονέων από την απόλυση όταν κάνουν χρήση των αδειών και διευκολύνσεων για την ανατροφή των τέκνων τους.

Στο ερώτημα του κ. Χαρακόπουλου αν θα αξιοποιηθούν οι προτάσεις της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό η κ. Συρεγγέλα απάντησε πως «η Έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την επεξεργασία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό Πρόβλημα». «Οι προτάσεις της Διακομματικής Επιτροπής αναμφισβήτητα θα ληφθούν υπόψη κατά τη χάραξη της δημογραφικής πολιτικής, καθόσον στηρίζονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας και παράλληλα λαμβάνουν υπόψη την εμπειρία άλλων χωρών της Ευρώπης, που, μέσω των πολιτικών που ακολούθησαν τις τελευταίες δεκαετίες, βλέπουν σήμερα πιο θετικά αποτελέσματα στα δημογραφικά μεγέθη τους» σημείωσε.

Παρατήρησε ακόμη πως οι μέχρι σήμερα οικογενειακές πολιτικές που περιορίζονταν σε αποσπασματικά μέτρα επιδοματικής φύσης, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Όπως τόνισε «οι υφιστάμενες επιδοματικές πολιτικές θα πρέπει να συνδυαστούν με θεσμικά – οριζόντια μέτρα που θα προσανατολίζονται στην ισότητα των φύλων και στην εναρμόνιση οικογενειακής-επαγγελματικής ζωής».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News