Κοινωνία Τρίτη 27/10/2020, 15:59
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

YouGov: Εμπιστοσύνη σε κυβέρνηση και… θεωρίες συνωμοσίας οι Έλληνες

YouGov: Εμπιστοσύνη σε κυβέρνηση και… θεωρίες συνωμοσίας οι Έλληνες

Χαμηλές βαθμολογίες αποσπούν ηγέτες και κυβερνήσεις στη διαχείριση της πανδημίας στις περισσότερες από τις 25 χώρες, που συμμετείχαν σε διεθνή έρευνα του YouGov. Στις λίγες εξαιρέσεις περιλαμβάνεται η Ελλάδα με τους πολίτες να δηλώνουν εν πολλοίς ικανοποιημένοι από την αντίδραση της κυβέρνησης στον νέο κορωνοϊό. Το ανησυχητικό στοιχείο, ωστόσο, είναι πως ένα αρκετά υψηλό ποσοστό των Ελλήνων εμφανίζονται εύπιστοι σε θεωρίες συνωμοσίας.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 26.000 άνθρωποι από χώρες όλων των ηπείρων, τον υψηλότερο βαθμό ικανοποίησης αποσπά η Δανία, με τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες να δηλώνουν ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε αρκετά ή πολύ καλά την πανδημία. Περισσότεροι από επτά στους δέκα στην Ελλάδα και την Αυστραλία και το 67% στη Γερμανία πιστεύουν το ίδιο. Στον αντίποδα μόνο το 34% των Αμερικανών, το 36% των Ισπανών, το 37% των Γάλλων και το 39% των Βρετανών και Βραζιλιάνων θεωρούν ότι οι κυβερνήσεις τους αντιμετώπισαν επαρκώς την επέλαση της Covid-19. Οι συγκεκριμένες χώρες εμφανίζουν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην Ιταλία, μία χώρα που καταγράφει επίσης πολύ υψηλό αριθμό θανάτων από τον νέο κορωνοϊό, το 61% των ερωτηθέντων εγκρίνουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης- κάτι που οι αναλυτές πιστώνουν στην προσωπικότητα του Τζουζέπε Κόντε.

Οι θεωρίες συνωμοσίας στο προσκήνιο

 Η ίδια έρευνα αποκαλύπτει ότι οι Έλληνες αν και έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση είναι εξαιρετικά επιρρεπείς στις θεωρίες συνωμοσίας. Εμφανίζουν μάλιστα το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά τους Νιγηριανούς στην πεποίθηση ότι τα στοιχεία για τους θανάτους από κορωνοϊό, που δίνονται στη δημοσιότητα, είναι υψηλότερα από τα πραγματικά.

Συγκεκριμένα στην ερώτηση «Πιστεύετε ότι ο αριθμός των θανάτων από την Covid-19 έχει σκοπίμως και σε μεγάλο βαθμό διογκωθεί»; το 59% των Νιγηριανών και το 46% των Ελλήνων ερωτηθέντων απαντούν  ότι αυτό είναι «σίγουρα ή πιθανότατα αληθές».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News