Κοινωνία Δευτέρα 1/02/2021, 18:52
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Η Ελλάδα παρέλαβε 90.000 δόσεις από την Pfizer – Το πλάνο των παραδόσεων

Αγγίζουν τις 300.000 οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Η Ελλάδα παρέλαβε 90.000 δόσεις από την Pfizer – Το πλάνο των παραδόσεων

Τις 22.000 αναμένεται να υπερβεί ο αριθμός των εμβολιασμών που θα διεξαχθούν σήμερα Δευτέρα στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο ίδιος είπε ότι μόνο σήμερα -έως τις 18.00- έχουν διεξαχθεί 20.000 εμβολιασμοί, για να συμπληρώσει ότι από την αρχή της επιχείρησης «Ελευθερία» έχουν ολοκληρωθεί 290.000 εμβολιασμοί, με την εμβολιαστική κάλυψη να ανέρχεται στο 2,75%. Συνολικά έχουν κλειστεί 680.000 ραντεβού- μόνο για τον Φεβρουάριο τα ραντεβού ανέρχονται σε 450.000.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση στην ΕΕ στον εβδομαδιαίο κυλιόμενο μέσο όρο δόσεων ανά 100.000 κατοίκους.

Έγινε επίσης γνωστό ότι σήμερα η Ελλάδα σήμερα παρέλαβε 90.000 δόσεις από την Pfizer και αναμένεται να λάβει ακόμα 1.450.000 δόσεις έως το τέλος Μαρτίου. Από την Moderna, έως το τέλος Μαρτίου, αναμένεται να παραλάβουμε 240.000 δόσεις και 540.000 από την AstraZeneca στο ίδιο χρονικό πλαίσιο.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αποκάλυψε επίσης ότι η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 1,3 εκατομμύρια δόσεις από την Johnson & Johnson το 2ο τρίμηνο του έτους.

«Τα εμβόλια λειτουργούν και καλύπτουν τις μεταλλάξεις», σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Και κατέληξε στο ότι «στόχος μας είναι ως το καλοκαίρι να έχουμε εμβολιάσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού».

Το βίντεο της συνέντευξης Τύπου

Η πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι «το νέο εμβόλιο και οι μεταλλάξεις κυριάρχησαν στην επικαιρότητα, μέσα ένα δυσάρεστο κλίμα αντιθέσεων μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και ΕΕ».

Ο ιός προσαρμόστηκε «για να επιβιώσει» σημείωσε.

Αναφερόμενη στην έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca από την ΕΕ, τόνισε:

«Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο βρετανοσουηδικής παραγωγής της AstraZeneca ως ανοσογόνο, ασφαλές για εφαρμογή του στις ηλικίες από 18 ετών και άνω. Μετά την έγκριση αυτού του εμβολίου ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία μέσω του Προέδρου Μακρόν -όχι επιστημονικής επιτροπής- και η Ιταλία διατύπωσαν σοβαρούς προβληματισμούς και επιφυλάξεις για τη χρησιμοποίηση του εμβολίου αυτού σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Το αγκάθι αυτής της ιστορίας είναι ο μικρός αριθμός που έχει συμπεριληφθεί στη μελέτη ατόμων μεγάλης ηλικίας, γεγονός που κάνει αναξιόπιστα τα αποτελέσματα που δίνονται από τόσο μικρό δείγμα».

Η κ. Θεοδώρου σημείωσε ωστόσο ότι «το μικρό δείγμα αυτό των μετεχόντων υπάρχει η προοπτική μέσα σε βραχύ χρονικό διάστημα να γίνει μεγάλο, της τάξεως των 7.500 ατόμων από τα αποτελέσματα της μελέτης της εταιρείας στην Αμερική. Επίσης θα υπάρξουν και πρόδρομα αποτελέσματα, πληροφορίες για το εμβόλιο από την εφαρμογή του στην Αγγλία».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News