Κοινωνία Δευτέρα 1/02/2021, 14:18
WORLD HEALTH PREPAREDNESS REPORT

Πόσο προετοιμασμένη ήταν η Ελλάδα για την πανδημία;

Πόσο προετοιμασμένη ήταν η Ελλάδα για την πανδημία;

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν οι δύο καλύτερα προετοιμασμένες χώρες για την αντιμετώπιση μίας πανδημίας. Τουλάχιστον αυτό ήταν το αποτέλεσμα της μελέτης World Health Preparedness Report που δημοσίευσαν το Johns Hopkins University, το Nuclear Threat Initiative και το Economist Intelligence Unit τον Οκτώβριο του 2019, ακριβώς πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Έκτοτε, ολόκληρος ο πλανήτης διαπίστωσε ότι η θεωρία απέχει πολύ από την πράξη: Με περισσότερους από 400.0000 νεκρούς, οι ΗΠΑ έρχονται στην 8η θέση ανάμεσα σε όλες τις χώρες του κόσμου με βάση τους θανάτους ανά 1 εκατ. πληθυσμού. Η Βρετανία, που μόλις έσπασε το φράγμα των 100.000 θανάτων, τα πηγαίνει ακόμα χειρότερα, καθώς είναι η τρίτη χώρα σε νεκρούς, αναλογικά με τον πληθυσμό της.

Όπως διαπιστώνει ο αρθρογράφος του Axios, Φέλιξ Σάλμον, μερικές από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου –αυτές που θεωρούνταν καλύτερα προετοιμασμένες για να διαχειριστούν μία πανδημία- αποδείχθηκε ότι ήταν εκείνες που εμφάνισαν τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, τα αποτελέσματα της έρευνας World Health Preparedness Report που δημοσιοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2019, κατέτασσαν τη χώρα στην 37η θέση με βάση το πόσο προετοιμασμένη ήταν για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Ελλάδα βρισκόταν έξι θέσεις πιο χαμηλά από την Ιταλία, η οποία ως γνωστόν εμφανίστηκε εντελώς αδύναμη να αποκρούσει το πρώτο κύμα της πανδημίας, με αποτέλεσμα να σημειώνει σήμερα 1.467 θανάτους ανά 1 εκατ. πληθυσμού, στην πέμπτη χειρότερη επίδοση στον κόσμο. Αντίθετα, με 540 θανάτους ανά 1 εκατ. πληθυσμού, η Ελλάδα έρχεται 44η στον κόσμο, με βάση το κριτήριο αυτό.

Στους επιμέρους δείκτες της έρευνας, η Ελλάδα ήρθε 28η στην αποτροπή της εμφάνισης παθογόνων, 17η στον έγκαιρο εντοπισμό και την καταγραφή επιδημίας που ενδεχομένως να προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, 66η στη γρήγορη απάντηση και την αντιμετώπιση της εξάπλωσης μιας επιδημίας,  50η στην επάρκεια του συστήματος υγείας για τη νοσηλεία των ασθενών και την προστασία των υγειονομικών, 92η στη δέσμευση για τη  βελτίωση των δυνατοτήτων της χώρας, τη χρηματοδότηση και την τήρηση των κανόνων και 80η στο πόσο ευάλωτη είναι η χώρα σε βιολογικές απειλές.

Κ. Σαμ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News