Κοινωνία Παρασκευή 6/09/2024, 22:00
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Πιλοτικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπισης της Βίας

Θεσσαλονίκη: Πιλοτικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπισης της Βίας

Το πιλοτικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας στους νέους που ξεκινά για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας .

«Κανένα παιδί δεν γεννιέται παραβατικό» επισήμανε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση. «Η δική μας ευθύνη είναι να βρούμε τι είναι αυτό που κάνει τα παιδιά παραβατικά και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του. Αυτό κάνει το υπουργείο Υγείας. Το κάνει εδώ στη Θεσσαλονίκη σε μία πρωτοποριακή δράση για να προσπαθήσουμε να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη μία πόλη πρότυπο, όπου θα δώσουμε τη διέξοδο στους νέους για να αντιμετωπίσουν τις πανελλαδικές αιτίες που γεννούν την παραβατικότητα σ’ αυτήν την ηλικία» πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης

Ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, σημείωσε ότι η Δράση υλοποιείται από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ψυχικής υγείας(μια στη Θεσσαλονίκη και μία στην Αθήνα).

«Η Δράση αυτή ευαισθητοποιεί το κοινό και προσπαθεί να δημιουργήσει τυποποιημένους τρόπους επικοινωνίας όλων των κοινωνικών εταίρων στη γειτονιά, δηλαδή το γονεϊκό κίνημα, οι μαθητικοί σύνδεσμοι, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οι αθλητικοί σύλλογοι, η ενορία της γειτονιάς, όλοι να έχουν μία ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ τους και βασικά ο δήμος, έτσι ώστε παιδιά που έχουν τέτοια ανάγκη, παιδιά που έχουν τέτοια δείγματα συμπεριφοράς να προσεγγίζονται, να υποστηρίζονται. Να τους βοηθά κανείς πραγματικά, να έχουν την εξέλιξη που πρέπει στην κοινωνία. Να φτιάξουν δηλαδή μια ζωή όπως μπορούν και πρέπει. Αυτό υποστηρίζεται εκτός από street workers, δηλαδή από επαγγελματίες που δουλεύουν εκεί στη γειτονιά, υποστηρίζεται και από μία δομή ημέρας η οποία προσφέρει πραγματικά συμβουλευτική και κοινωνική υποστήριξη εφόσον χρειαστεί. Όλα αυτά είναι πιλοτικά και τοπικά, αλλά εντάσσονται σε μία γενικότερη στρατηγική» σημείωσε ο κ . Βαρτζόπουλος.

Παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχει μία συγκεκριμένη κυβερνητική στρατηγική, η οποία αναπτύσσεται «Υπάρχει μία διυπουργική νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό, η οποία ετοιμάζει ένα γενικότερο πλαίσιο παρέμβασης στα πράγματα νομοθετικής και επιχειρησιακής ερευνήσεως. Αυτού του ευαίσθητου χώρου της πρόληψης και αντιμετώπισης της παραβατικότητας έτσι ώστε να έχουμε το ταχύτερο δυνατόν ένα εθνικό σχέδιο δράσης, το οποίο και πραγματικά ελπίζω ότι θα έχει σε σύντομο χρονικό διάστημα ουσιαστικά και πρακτικά αποτελέσματα» πρόσθεσε ο κ Βαρτζόπουλος.

Στοιχεία για την παραβατικότητα των ανηλίκων και το προφίλ του ανήλικο παραβάτη

Η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι υπαρκτό πρόβλημα επισήμανε ο ψυχολόγος , επιστημονικός συνεργάτης της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ Στέφανος Αλεβίζος παρουσιάζοντας στοιχεία για την παραβατικότητα των ανηλίκων. Όπως ανέφερε το 2023, συνολικά 10.776 ανήλικοι, ενεπλάκησαν σε παράνομες πράξεις. Εξ αυτών οι 1.100 (10,2% του συνόλου) ήταν ανήλικοι έως 11 ετών, 1.400 (13% του συνόλου)12-14 ετών.

Όσον αφορά τις κατηγορίες των παραβάσεων οι κλοπές αποτέλεσαν το 25% του συνόλου των παραβάσεων (2.694 ανήλικοι) η διακίνηση ναρκωτικών το 19% (2.047 ανήλικοι) και παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας το 21% ( 2.263 ανήλικοι).

Παρουσιάζοντας το προφίλ του ανήλικου παραβάτη ο κ. Αλεβίζος ανέφερε ότι τα χαρακτηριστικά του είναι: η προέλευση από διαλυμένες οικογένειες, η κοινωνικοοικονομική περιθωριοποίηση, η φτώχεια, ανεργία, η μετάδοση εικόνων και πράξεων βίας από ορισμένες εκπομπές των ΜΜΕ ή ορισμένα βιντεοπαιχνίδια, η κατανάλωση ναρκωτικών και άλλων ουσιών και η ανεπαρκής διδασκαλία και μετάδοση αξιών της κοινωνίας του πολίτη όπως ο σεβασμός των κανόνων, η αλληλεγγύη, η γενναιοδωρία, η ανοχή , ο σεβασμός των άλλων , η αίσθηση της αυτοκριτικής, η συμπόνια , η επιμελής εργασία κλπ.

Το έργο Δυναμική και Ολιστική Παρέμβαση για την Πρόληψη και Αντιμετώπισης της Βίας και της Παραβατικότητας στους Ανήλικου παρουσίασε η ψυχίατρος παιδιών και εφήβων, Κατερίνα Τσούρα εκπροσωπώντας την ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ.

Η κ. Τσούρα ανέφερε ότι οι παρεμβάσεις για την πρόληψη της παραβατικότητας θα υλοποιούνται από τέσσερις άξονες σε συνεργασία μεταξύ τους αλλά και με τη συνεργασία κρατικών και κοινωνικών φορέων.

Ο πρώτος άξονας είναι η ενίσχυση των δράσεων των υφιστάμενων δομών ψυχικής υγείας

Ο δεύτερος άξονας είναι η κινητή μονάδα που θα έχει ως κύριο στόχο να αποτελεί ένα σημείο αναφοράς, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στη γειτονιάς

Ο τρίτος είναι τα κέντρα διημέρευσης που θα αποτελούν μονάδες εξειδικευμένης ολιστικής φροντίδας

Ο τέταρτος άξονας είναι η πλατφόρμα ψηφιακών υπηρεσιών που θα περιλαμβάνει μια εφαρμογή για κινητά και τάμπλετ ώστε να επικοινωνεί με εύκολο και άμεσο τρόπο ο νέος με αυτούς που υλοποιούν την παρέμβαση.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, λίγο πριν την εκδήλωση δήλωσε στους δημοσιογράφους :«Σήμερα είναι η μέρα ανακοίνωσης μίας δομής, η οποία έχει αποφασιστεί, σχεδιαστεί και αρχίζει τη λειτουργία της τον επόμενο μήνα σε συνεργασία με τον υπουργείο Υγείας, του δήμου Θεσσαλονίκης και της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ. Είναι μία δομή η οποία σχεδιάστηκε μόλις σε λίγους μήνες. Είναι η δεύτερη προσπάθεια που κάνει πάντοτε σε συνεργασία και συνεννόηση ο δήμος Θεσσαλονίκης, στην προκειμένη περίπτωση με το υπουργείο Υγείας. Σας θυμίζω ότι εδώ και δύο μήνες λειτουργεί η δομή για την ενδυνάμωση των γυναικών, η Υπατία, η οποία ήδη εδώ και δύο μήνες μας έχει δώσει κι άλλα θετικά αποτελέσματα και τώρα είμαστε στη δεύτερη δομή η οποία έχει να κάνει με τη διαρκή αντιμετώπιση των προβλημάτων βίας που σχετίζονται με τους νέους».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News