Υπουργείο Υγείας: 5,25 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία 7 κέντρων φροντίδας για άτομα με Άνοια και Alzheimer
Με στόχο να καλυφθεί το σημαντικό κενό στη φροντίδα των ατόμων που πάσχουν από άνοια και την κύρια έκφανσή της, τη νόσο Alzheimer, το Υπουργείο Υγείας σκοπεύει να χρηματοδοτήσει μέσω της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας τη δημιουργία 7 Κέντρων Ημέρας Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας (Κ.Η.Ο.Φ.) για άτομα με Άνοια/Alzheimer. Για το λόγο αυτό, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, απεύθυνε πρόσκληση προς την εν λόγω υπηρεσία για την κατάθεση προτάσεων χρηματοδότησης μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2025.
Όπως επισημαίνεται στο συγκεκριμένο κείμενο, η συνεχής αύξηση του προσδόκιμου ζωής έχει φέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων ατόμων, μίας ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας με αυξημένες απαιτήσεις τόσο σωματικής όσο και ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η άνοια είναι σήμερα η έβδομη κύρια αιτία θανάτου στους ηλικιωμένους παγκοσμίως, έχοντας, ταυτόχρονα, σημαντικές επιπτώσεις (σωματικές, ψυχολογικές, κοινωνικές και οικονομικές) τόσο για τους πάσχοντες όσο και για τους φροντιστές τους, τις οικογένειες και την κοινωνία γενικότερα. Παράλληλα, ο ΠΟΥ παρατηρεί πως η έλλειψη συνειδητοποίησης και κατανόησης της άνοιας εντείνουν τον στιγματισμό και τα εμπόδια στη διάγνωση και τη φροντίδα.
Η σύγχρονη πρόκληση της άνοιας, με πιο συχνή έκφανση τη νόσο Alzheimer, αυξάνει σημαντικά τις υγειονομικές δαπάνες που αφορούν τόσο τη θεραπεία και τη φροντίδα του πάσχοντος όσο και την υποστήριξη των φροντιστών του. Σε μία προσπάθεια απόκρισης στις ανάγκες των ηλικιωμένων ατόμων, κρίνεται καθοριστική η ανάληψη πρωτοβουλιών πρόληψης των ψυχικών παθήσεων, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και η σχετική εκπαίδευση των πολιτών, με απώτερο σκοπό τόσο τη βελτίωση της ψυχικής υγείας όσο και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.
Σε αυτό το πλαίσιο, σκοπός της Ανακοίνωσης Πρόθεσης Χρηματοδότησης αποτελεί η κάλυψη που παρατηρείται στο κενό της φροντίδας υγείας για αυτόν τον πληθυσμό, μέσω της χρηματοδότησης ενεργειών για την προετοιμασία και την λειτουργία 7 Κέντρων Ημέρας Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας (Κ.Η.Ο.Φ.) για άτομα με Άνοια/ Alzheimer.
Τα Κ.Η.Ο.Φ. θα παρέχουν υπηρεσίες Κέντρου Ημέρας με ολοήμερη λειτουργία καθώς επίσης και υπηρεσίες κατ’ οίκον μέσω Κινητών Κλιμακίων. Η επιλογή των αναδόχων φορέων θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την υπ’ αρ. Α4Β/Γ.Π./οικ.63439/18.08.2017 απόφαση του Υπουργού Υγείας για το «Πλαίσιο εκπόνησης πολιτικών ψυχικής υγείας και καθορισμός κριτηρίων, προϋποθέσεων, δικαιολογητικών, διαδικασίας και κάθε άλλης λεπτομέρειας για έγκριση σκοπιμότητας και χορήγηση άδειας ίδρυσης και άδειας λειτουργίας Μονάδων Ψυχικής Υγείας στον Ιδιωτικό Κερδοσκοπικό και μη Κερδοσκοπικό Τομέα του άρθρου 11 του ν. 2716/1999.» (Β’ 2932), όπως ισχύει, υπό την εποπτεία της αρμόδιας Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας.
Σχέδιο Δράσης
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τέλος του προηγούμενου Οκτώβριο είχε παρουσιαστεί από τον τότε Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer στη διάρκεια Υπουργικού Συμβουλίου.
Το σχέδιο περιέγραφε έναν «οδικό χάρτη» για το πλαίσιο δράσης, κατά την περίοδο 2023-2028, με στόχο η Ελλάδα να γίνει μία χώρα – πρότυπο, φιλική προς τους πάσχοντες από άνοια και συναφείς διαταραχές, και προς τους φροντιστές τους, που επενδύει σημαντικά στην έρευνα και στην περίθαλψη για αντιμετώπιση και θεραπεία.
Όπως αναφέρονταν, η άνοια έχει αναδειχθεί ως παγκόσμιο ιατρικό, κοινωνικό και δημοσιονομικό πρόβλημα και αναμένεται να παραμείνει έτσι για τις επόμενες δεκαετίες. Η πιο συνηθισμένη αιτία άνοιας είναι η εγκεφαλική νόσος, γνωστή ως Alzheimer.
Το 2019, 55 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως έπασχαν από άνοια, ενώ υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα 15 – 20 χρόνια, φτάνοντας τα 139 εκατομμύρια το 2050. Η Ελλάδα θα πληγεί σημαντικά από την πανδημία της Άνοιας και των Σχετικών Διαταραχών (ΑΚΣΔ), καθώς ο πληθυσμός της είναι ιδιαίτερα γερασμένος: σύντομα το 1/4 του πληθυσμού θα είναι άνω των 60 ετών, ενώ άνω των 450.000 πάσχουν ήδη από ΑΚΣΔ. Κάθε άτομο με ΑΚΣΔ χρειάζεται φροντίδα από 2-3 μέλη της οικογένειάς του για μακροχρόνια περίθαλψη (5-15 έτη), οπότε πάνω από το 10% των Ελλήνων είναι πάσχοντες ή ασχολούνται καθημερινά, ως φροντιστές, με άτομα που πάσχουν από ΑΚΣΔ.
Το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την άνοια και τη νόσο Alzheimer βασίζεται σε 7 άξονες:
- Καταγραφή και ταξινόμηση των ατόμων με άνοια στην Ελλάδα
- Πρόληψη- Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινού
- Υποστήριξη φροντιστών των ατόμων με άνοια
- Αντιμετώπιση της άνοιας
- Νομοθεσία- Δικαιώματα ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους
- Έρευνα για την άνοια
- Εκπαίδευση στην άνοια
Διαβάστε επίσης:
Νευροεπιστήμονας: Η φυσική άσκηση το πιο δυνατό «φάρμακο» για την υγεία του εγκεφάλου
ΕΟΠΥΥ: Στα 9 δισ. ευρώ τα έξοδα το 2024 – Πάνω από τα μισά αφορούν στην αποζημίωση φαρμάκων
Ψηφίστηκε το ν/σ για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση – Τι προβλέπουν δύο τροπολογίες
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News