Κοινωνία Πέμπτη 28/01/2021, 16:23
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι αλλάζει στις εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών

Φωτ. Unsplash (Orkun Azap)

Εκπαίδευση των υποψηφίων οδηγών από τα 17, αυστηροποίηση του ελέγχου στο σκέλος των θεωρητικών εξετάσεων, αλλά και καταγραφή με οπτικοακουστικά μέσα της πρακτικής δοκιμασίας για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο.

Ειδικότερα, το νομομοσχέδιο αφορά την αναμόρφωση του πλαισίου που διέπει την εκπαίδευση, τη θεωρητική εξέταση και πρακτική δοκιμασία υποψηφίων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων. Στόχος, των προωθούμενων ρυθμίσεων, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι να ενισχυθεί η διαφάνεια, να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας και να αυξηθεί το επίπεδο της οδικής ασφάλειας στη χώρα.

Επιχειρείται, επίσης, ο καθορισμός ενός συστήματος ελέγχου και εποπτείας των διαδικασιών θεωρητικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας, καθώς και αξιολόγησης των εξεταστών των υποψήφιων οδηγών και οδηγών. 

Αναλυτικά, το νέο πλαίσιο απελευθερώνει την εκπαίδευση των υποψηφίων από την ηλικία των 17 ετών και μεταξύ άλλων θεσπίζει:

  • Ειδική θεωρητική εκπαίδευση για συγκεκριμένες κατηγορίες υποψηφίων οδηγών.
  • Διάθεση των ερωτηματολογίων των θεωρητικών εξετάσεων σε άλλες γλώσσες πέραν της ελληνικής, καθώς και στη νοηματική.
  • Αυστηροποίηση του ελέγχου της διεξαγωγής των θεωρητικών εξετάσεων, με καθορισμό ελέγχου ταυτοπροσωπίας σε δύο στάδια και με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων.
  • Ειδική θεωρητική εξέταση ατόμων που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες και όσων δε γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα με τη βοήθεια προσωπικών ακουστικών, καθώς και ειδική θεωρητική εξέταση κωφών και βαρήκοων υποψηφίων.
  • Καταγραφή της πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων οδηγών με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων για την διασφάλιση  της διαφάνειας.
  • Κατάρτιση και τήρηση Μητρώου Εξεταστών Πρακτικής Δοκιμασίας Υποψήφιων Οδηγών και Οδηγών όλων των κατηγοριών άδειας οδήγησης, καθώς και Μητρώου Εποπτών.
  • Αποζημίωση εξεταστών και εποπτών για τη συμμετοχή τους στις εξετάσεις.
  • Πρόβλεψη συστήματος αξιολόγησης της διαδικασίας πρακτικών εξετάσεων, καθώς και του έργου των εξεταστών.
  • Ίδρυση Ιδιωτικών Κέντρων Αξιολόγησης Ικανότητας και Προετοιμασίας Οδήγησης για άτομα με κινητικά προβλήματα (τύπου «ΗΝΙΟΧΟΣ»).

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News