Κοινωνία Πέμπτη 28/01/2021, 10:39
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Οι φόβοι για πισωγύρισμα και τα σενάρια για τα επόμενα βήματα

Φωτ. AP

Η σταθεροποίηση του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων πάνω από τα 800 και η επιδημιολογική επιβάρυνση στην Αττική έχουν σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές, θέτοντας εν αμφιβόλω τα επόμενα βήματα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Κρίσιμης σημασίας για το τι μέλλει γενέσθαι θεωρείται η σημερινή σύσκεψη της επιτροπής των ειδικών που συνέρχεται εκτάκτως για να αποτιμήσει την κατάσταση εν όψει της αυριανής τακτικής συνεδρίασης.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ιδίως για την Αττική, η οποία τα δύο περασμένα εικοσιτετράωρα κατέγραψε σταθερά πάνω από 400 κρούσματα (409 την Τετάρτη και 427 την Τρίτη). Ενδεικτική ήταν η χθεσινή προειδοποίηση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Νίκου Σύψα, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ επισήμανε πως «η Αττική αυτή την στιγμή ‘φλερτάρει’ στο να μπει στην κόκκινη κατάσταση που σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα».

Όπως έγραφε νωρίτερα το moneyreview.gr με τα σημερινά δεδομένα οι ειδικοί εξετάζουν δύο διαφορετικές προτάσεις: Η μία και λιγότερη πιθανή είναι να υπάρξει μία αυστηροποίηση του πλαισίου αν η Αττική περάσει στο κόκκινο κάτι που σημαίνει πως θα ισχύει τα καθεστώς που ισχύει και στις άλλες κόκκινες περιοχές: τα Γυμνάσια και τα Λύκεια δεν πρόκειται να ανοίξουν και το λιανεμπόριο θα επιστρέψει σε καθεστώς click away. 
H δεύτερη επιλογή είναι το «πάγωμα« της υφιστάμενης κατάστασης, που επίσης σημαίνει πως δεν θα ανοίξουν τα σχολεία, αλλά το λιανεμπόριο θα εξακολουθήσει ως έχει.  

«Καμπανάκι» για επιστροφή σε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων 

Τον κίνδυνο για εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων αν προχωρήσει το «άνοιγμα» όπως έχει σχεδιαστεί υπογράμμισε ο καθηγητής του ΑΠΘ Δ. Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στον Ant1 ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως βάσει μοντέλου που έχει αναπτυχθεί στο ΑΠΘ και το οποίο προβλέπει την πορεία των κρουσμάτων, η παρούσα αύξηση ήταν «προβλεπόμενη», όμως «λίγο πιο ‘τσιμπημένη’ από αυτό που περιμέναμε». Ο ίδιος προέβλεψε ωστόσο ότι τον επόμενο μήνα θα φτάσουμε σε τετραψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων.

«Αν προχωρήσουμε με τα ανοίγματα που έχουμε σχεδιάσει και με την ύπαρξη της μετάλλαξης στην κοινότητα, υπάρχει πολύ σοβαρή αύξηση στα πάνω από 2000 μέσα στο Μάρτιο», προειδοποίησε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι, «με τα σημερινά στοιχεία, ακόμα και με τη μετάλλαξη, δε θα φτάσουμε τόσο ψηλά».

«30.000 – 50.000 τα ενεργά κρούσματα»

Την εκτίμηση ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι στην πραγματικότητα διπλάσιος ή ακόμα και τριπλάσιος εξέφρασε από την πλευρά του σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της ελληνικής πνευμονολογικής εταιρείας, Νίκος Τζανάκης. «Η πολιτική των διαγνωστικών εξετάσεων εξακολουθεί να είναι μικρή. 30.000 τεστ σε πληθυσμό 10 εκατ. είναι πάρα πολύ μικρή, άρα δεν έχουμε την πραγματική εικόνα. Οι ασυμπτωματικοί ή αυτοί που έχουν λίγα συμπτώματα δεν ανακαλύπτονται. Εγώ πιστεύω ότι έχουμε διπλάσιο ή τριπλάσιο αριθμό από αυτά που διαγιγνώσκουμε καθημερινά που σημαίνει ότι αν έχουμε 2.000-2.5000 σε 15 μέρες,  τότε μας δίνει ένα νούμερο ενεργών κρουσμάτων από 30.000 έως 50.000» ανέφερε, προσθέτοντας: «Αυτό το πολύ βαρύ επιδημιολογικό φορτίο φοβίζει, γιατί αν το τρίτο κύμα ξεκινήσει, θα ξεκινήσει από ένα πολύ υψηλό σημείο με συνέπεια η πίεση στο υγειονομικό σύστημα θα είναι ίσως δυναμικότερη του Νοεμβρίου και των αρχών του Δεκεμβρίου».  

Ερωτηθείς για το τι σημαίνει αυτή η αύξηση ως προς τα επόμενα βήματα ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι τα Γυμνάσια και τα Λύκια θα πρέπει να ανοίξουν με πολύ μεγάλη προσοχή και να μην κλείσει οριζόντια η κοινωνία σε όλη την Ελλάδα, αλλά να ληφθούν εστιασμένα μέτρα στις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα. «Για παράδειγμα θα μπορούσε το λιανεμπόριο στις κόκκινες περιοχές, όχι να κλείσει, αλλά να αλλάξει μορφή. Και σε αυτές περιοχές περιλαμβάνω και την Αττική. Δεν μπορούμε να κλείσουμε μια κοινωνία ξανά», επισήμανε. 

Τον προβληματισμό του σχετικά με το πού οφείλεται η αυξητική τάση στα κρούσματα εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. «Μου φαίνεται περίεργος ο τρόπος που αυξήθηκαν τα γραφήματα του ΕΟΔΥ. Αυτή η αύξηση δεν είναι αυτής της εβδομάδας, αλλά της προηγούμενης. Δεν θεωρώ ότι οφείλεται στα σχολεία που είναι τα πρώτα που άνοιξαν, καθώς η μετάδοση μέσω των παιδιών έχει καθυστέρηση δεδομένου ότι μεταδίδουν λιγότερο και δεν έχουν συμπτώματα. Για την αγορά δεν μπορούμε να πούμε ότι οφείλεται γιατί άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα. Τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται σχεδόν από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας. Ελπίζω τα κρούσματα να είναι κάποια υπολείμματα από τις γιορτές. Αν είναι από τότε, πρέπει να δούμε τον αριθμό αυτόν να σταθεροποιείται. Αν όμως συνεχίσουν να αυξάνονται θα είναι πολύ ανησυχητικό και ίσως να έχουν να κάνουν με την κινητικότητα των γονέων» εκτίμησε.

Για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ανάσχεση της πανδημίας ο κ. Δερμιτζάκης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων και μετά στην αγορά. «Με αυτά τα δεδομένα, κατά την προσωπική μου άποψη πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων και μετά στην αγορά. Με το click away δε θα αλλάξουν πολύ τα πράγματα, γιατί θα υπάρχει συνωστισμός στις ουρές έξω από τα καταστήματα. Δεν αλλάζει την κινητικότητα», επισήμανε.

Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να περιορίσει την κινητικότητα. «Ενώ στο πρώτο lockdown οι ώρες που είχαμε στα SMS σήμαιναν κάτι και ο κόσμος νόμιζε ότι αυτό το διαχειρίζεται η κυβέρνηση και ελέγχει, τώρα διαπίστωσαν όλοι ότι μπορούν να στέλνουν πολλαπλά μηνύματα και να βγαίνουν έξω, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει περιορισμός κανένας» παρατήρησε.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News