Κοινωνία Δευτέρα 25/01/2021, 10:09
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

«Καμπανάκι» για τις μεταλλάξεις και τις εικόνες συνωστισμού

«Καμπανάκι» για τις μεταλλάξεις και τις εικόνες συνωστισμού

Την ανησυχία τους για τα μεταλλαγμένα στελέχη κορωνοϊού, αλλά και για τα φαινόμενα συνωστισμού σε εμπορικούς δρόμους εκφράζουν οι ειδικοί, προειδοποιώντας μάλιστα ακόμη και για το ενδεχόμενο να κλείσει εκ νέου η αγορά.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας υπογράμμισε πως θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση της κινητικότητας. «Η επιδημία είναι ακόμα άσχημη, ενώ έχει έρθει και η μετάλλαξη η οποία μεταδίδεται ταχύτατα. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να παραμείνει ανοιχτή η αγορά αν συνεχιστούν αυτές οι εικόνες» δήλωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για άμεση εισήγηση από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων για κλείσιμο της αγοράς.

Ο κ. Σύψας σημείωσε πως η αύξηση της κινητικότητας θα φέρει και άμεση αύξηση των κρουσμάτων, ενώ μιλώντας για το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων είπε πως τα σχολεία θα ανοίξουν μόνο αν έχουμε σταθερή τάση στα κρούσματα. Ο κ. Σύψας υπογράμμισε επίσης πως το πιο λογικό είναι να ανοίξουν 1η Φεβρουαρίου και ότι είναι υψηλού κινδύνου το άνοιγμα αυτό γιατί τα παιδιά σε αυτές τις βαθμίδες συμπεριφέρονται σαν ενήλικες.

Από την πλευρά του, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος επισήμανε ότι τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού αλλάζει τα δεδομένα κυρίως ως προς την επιτήρηση. «Πρέπει να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση αυτών που έρχονται από το εξωτερικό και ιχνηλάτηση για τη διασπορά τους. Είναι μια πιο πολύπλοκη διαδικασία. Αυτή τη στιγμή κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη εντοπίζονται κυρίως σε Αθήνα και Κρήτη» ανέφερε.  

Όπως εξήγησε, εκτός από τη μετάλλαξη που προέρχεται από τη Βρετανία, έχουν εντοποστεί δύο ακόμα από τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, οι οποίες φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτικές. Αυτό όμως που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία, σύμφωνα με τον κ. Γώγο είναι αφενός ότι μπορεί να υπάρχει αδυναμία ελέγχου των αντισωμάτων που υπάρχουν ήδη από το προηγούμενο στέλεχος, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος που είχε νοσήσει, μπορεί να επαναμολυνθεί και αφετέρου τίθεται και θέμα θεραπείας και με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία στρέφονται προς συγκεκριμένο στέλεχος.

Ως προς την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ο καθηγητής τόνισε ότι «το εμβόλιο φαίνεται ότι καλύπτει τη βρετανική μετάλλαξη και κατά πάσα πιθανότητα και τις άλλες δύο μεταλλάξεις». Όπως διευκρίνισε, το πρόβλημα που μπορεί να υπάρξει στο μέλλον είναι να δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη. «Έτσι, είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε μαζικούς, γρήγορους εμβολιασμούς για να προλάβουμε τις εξελίξεις» τόνισε.

Ο κ. Γώγος σημείωσε ακόμη ότι τα μέτρα ατομική προστασίας θα τα έχουμε για μεγάλο διάστημα λέγοντας πως «θα περάσουμε και το καλοκαίρι με τέτοια μέτρα». Ωστόσο, όπως έσπευσε να προσθέσει, δεν θα έχουμε lockdown και περιοριστικά μέτρα που θα επηρεάζουν την καθημερινότητά μας.  Σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο να τεθεί η χώρα εκ νέου σε lockdown, επισήμανε ότι «πάντα υπάρχει ενδεχόμενο να ξανακλείσουμε αλλά αν προσέξουμε τώρα και τηρούμε τα μέτρα, θα πάμε καλύτερα».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News