Κοινωνία Παρασκευή 22/01/2021, 19:00
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Lockdown: Τι αλλάζει από την επόμενη εβδομάδα

Πού παρατείνεται το «σκληρό» lockdown

Lockdown: Τι αλλάζει από την επόμενη εβδομάδα

Κατά ακόμη επτά ημέρες παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα σ’ όλη την Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Παρ’ όλα αυτά, θα υπάρξει εν μέρει «χαλάρωση» των μέτρων, η οποία θα αφορά τα εξής:

  • Στα ταξί επιτρέπεται και δεύτερος επιβάτης ανά όχημα, πέραν του οδηγού (σύνολο τρία)
  • Άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων από 1η Φεβρουαρίου (στις «κόκκινες» δεν θα ανοίξουν τα Λύκεια)
  • Άνοιγμα των καταστημάτων ΟΠΑΠ από 1η Φεβρουαρίου (δεν θα ανοίξουν τα καταστήματα ΟΠΑΠ Play)
  • Επιτρέπεται το κυνήγι αγριοχοίρων στις περιφερειακές ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθη

Αντίθετα, παραμένει σε ισχύ η καθολική απαγόρευση ψαρέματος, αθλητικών δραστηριοτήτων και κυνηγιού (σ.σ. με εξαίρεση τις παραπάνω περιφερειακές ενότητες).

Σε καθεστώς σκληρού «lockdown», ως απόρροια του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, διατηρούνται οι περιφερειακές ενότητες Βοιωτίας και Λέσβου, όπως και ο δήμος Σπάρτης.

Άνοιγμα Γυμνασίων – Λυκείων

Η λειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων, από την 1η Φεβρουαρίου του 2021, θα πραγματοποιηθεί με την τήρηση όλων των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων ασφαλείας, όπως για παράδειγμα η χρήση μάσκας κ.α.

Όσον αφορά τις περιοχές, οι οποίες βρίσκονται σε καθεστώς υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, θα λειτουργήσουν μόνο τα Γυμνάσια, καθώς τα Λύκεια θα παραμείνουν κλειστά (εξαιρούνται τα λύκεια ειδικής αγωγής). 

Αξίζει να σημειωθεί ότι δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί έχουν ήδη ανοίξει από τις 11 Ιανουαρίου.

Τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, τα κέντρα ξένων γλωσσών και τα Πανεπιστήμια, προς ώρας, παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας. 

585 κρούσματα

Στο μεταξύ, στα 585 διαμορφώθηκαν την Παρασκευή τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει επίσης 288 διασωληνωμένους ασθενείς και 28 νέους θανάτους. 

Συνολικά 248 κρούσματα καταγράφηκαν στην Αττική, με τα 76 από αυτά στο κέντρο της Αθήνας. Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 64 κρούσματα. Η συνολική γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα (πατήστε πάνω για να μεγαλώσει): 

Lockdown: Τι αλλάζει από την επόμενη εβδομάδα-1

Από τα 585 νέα κρούσματα, τα 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 151.041, εκ των οποίων 52,1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.822 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46.487 (63,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Για τα 288 άτομα που νοσηλεύονται διασωληνωμένα, η διάμεση ηλικία είναι 68 ετών. 202 (70,1%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86,5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1.059 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Lockdown: Τι αλλάζει από την επόμενη εβδομάδα-2

Με τους 28 νέους θανάτους, η Ελλάδα φτάνει στους 5.598 θανάτους συνολικά, εκ των οποίων 3.302 (59%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 95,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 3.012.892 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 917.739 δείγματα. 

Lockdown: Τι αλλάζει από την επόμενη εβδομάδα-3

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News