Κοινωνία Πέμπτη 9/11/2023, 18:55
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαγωνισμός 300 εκατ. για 608 οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας

Διαγωνισμός 300 εκατ. για 608 οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας

Το αμέσως επόμενο διάστημα, και πάντως εντός του Νοεμβρίου, αναμένεται να προκηρυχθεί ο νέος διαγωνισμός για την προμήθεια 608 οχημάτων της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες προμήθειες του πυροσβεστικού στην ιστορία του σώματος και αφορά τον ευρύ εκσυγχρονισμό και μεγέθυνση των διαθέσιμων μέσων του. Ο προϋπολογισμός του αναμένεται να είναι της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένος από το προηγούμενο διαγωνισμό των 250 εκατομμυρίων που κηρύχθηκε άγονος το καλοκαίρι. 

Ο διαγωνισμός αφορά σε 11 διαφορετικές κατηγορίες οχημάτων της πυροσβεστικής και χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και της ΕΤΕπ. 

Στο νέο αυτό διαγωνισμό, που διενεργείται μετά από προετοιμασία που περιέλαβε μεγάλο διεθνή ανεξάρτητο συμβουλευτικό οίκο και εκτενή ουσιαστική διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους προκειμένου να αποφευχθούν ενστάσεις και καθυστερήσεις, αναμένεται να συμμετάσχουν όλοι οι μεγάλοι εισαγωγείς πλαισίων φορτηγών όπως οι Mercedes, Man, Iveco, Renault, Daf και άλλοι, σε συνεργασία με εξειδικευμένους υπερκατασκευαστές πυροσβεστικών οχημάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Αναθέτουσα αρχή είναι το υπουργείο κλιματικής αλλαγής και διενεργούσα το διαγωνισμό αρχή η μονάδα ωρίμανσης έργων του ΤΑΙΠΕΔ. 

Πρόκειται για τον πρώτο από μία σειρά διαγωνισμών που αναμένεται να προκηρυχθούν από τώρα έως τα τέλη Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΙΓΙΣ. 

Εκτός λοιπόν από τον διαγωνισμό για την προμήθεια πυροσβεστικών οχημάτων και άλλων μέσων για το Πυροσβεστικό Σώμα, ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα και ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση των επτά αεροσκαφών Canadair CL-415 προϋπολογισμού 43 εκατομμυρίων πλέον ΦΠΑ που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης θα προκηρυχθεί εντός του 2023 ο διαγωνισμός προϋπολογισμού 155 εκατομμυρίων πλέον ΦΠΑ για την προμήθεια αμφίβιων πυροσβεστικών αεροσκαφών όπως και άλλος ένας προϋπολογισμού 12,6 εκατομμυρίων (+ΦΠΑ ) για την προμήθεια UAV Drones για εναέρια επιτήρηση. Άλλοι πέντε επικείμενοι, δηλαδή έως και τον Δεκέμβριο, διαγωνισμοί θα αφορούν συστήματα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης για 22 αρχαιολογικούς χώρους (προϋπολογισμού 10 εκατ. +ΦΠΑ), προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού και οχημάτων έργου (19,3 εκατ. +ΦΠΑ), φορητούς θαλάμους για τη μεταφορά των ασθενών (3,2 εκατ. +ΦΠΑ), ειδικά οχήματα περιπολίας για την ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό Σώμα (25,4 εκατ. +ΦΠΑ) και προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας (4 εκατ. +ΦΠΑ).

Πηγή: kathimerini.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News