Κοινωνία Κυριακή 17/09/2023, 17:19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλία: Συνεχίζονται οι αυτοψίες και οι καταβολές των αποζημιώσεων – 44 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Θεσσαλία: Συνεχίζονται οι αυτοψίες και οι καταβολές των αποζημιώσεων – 44 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Συνεχίζεται η υλοποίηση του σχεδίου της κρατικής αρωγής στους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel, όπως τόνισε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Μέχρι σήμερα, το μεσημέρι, στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr, έχουν υποβληθεί, σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο, 13.091 οριστικοποιημένες αιτήσεις, καθώς και 4.428 προσωρινές αιτήσεις, ενώ παράλληλα, συνεχίζεται και η διαδικασία διασταυρώσεων και ελέγχων από τα στελέχη της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. 

Ταυτόχρονα, όπως είπε ο κ. Τριαντόπουλος, συνεχίζονται και οι αυτοψίες από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής σε κάθε γωνιά των πληγεισών περιοχών, τόσο για την απώλεια της οικοσκευής όσο και για ζημιές στην δομή των σπιτιών και των λοιπών κτηρίων.

Τόνισε επίσης ότι οι καταβολές τόσο της ενίσχυσης για την αποζημίωση της οικοσκευής και των πρώτων αναγκών όσο και της πρώτης αρωγής θα προχωρήσουν τις επόμενες μέρες.

Αναλυτικά στις δηλώσεις του ο κ. Τριαντόπουλος είπε:

«Καλησπέρα σας, και σήμερα, από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα, όπου το έργο συνεχίζεται από όλους τους εμπλεκόμενους στο πεδίο και στα σημεία επιχειρήσεων.

Συνεχίζεται, φυσικά, και η υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής.

Μέχρι το μεσημέρι, στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, έχουν πραγματοποιηθεί 13.091 οριστικοποιημένες αιτήσεις, καθώς και 4.428 προσωρινές αιτήσεις. Παράλληλα, συνεχίζεται η διαδικασία διασταυρώσεων και ελέγχων από τα στελέχη της ΑΑΔΕ και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Και οι καταβολές, τόσο της ενίσχυσης για την αποζημίωση της οικοσκευής και των πρώτων αναγκών, όσο και της πρώτης αρωγής, θα προχωρήσουν τις επόμενες ημέρες.

Όπως συνεχίζονται και οι αυτοψίες. Αυτοψίες από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.

Αυτοψίες και καταγραφές σε κάθε γωνία των πληγεισών περιοχών, τόσο για την απώλεια της οικοσκευής, όσο και για ζημιές στη δομή των σπιτιών και των λοιπών κτιρίων.

Αυτοψίες που, με την ολοκλήρωση του έργου της σημερινής ημέρας, θα πλησιάσουν τις 11.000 περιπτώσεις, σε 156 κοινότητες σε όλη τη Θεσσαλία, αλλά και στις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας.

Αυτοψίες που, πλέον, έχουν αρχίσει και στις περιοχές που κατά την περασμένη εβδομάδα είχαν ενταχθεί στην αυτοματοποιημένη διαδικασία, ώστε να γίνουν και εκεί οι διασταυρώσεις.

Οι καταβολές των αποζημιώσεων θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες σε όλους τους δικαιούχους.

Όλοι όσοι δικαιούνται θα λάβουν τις επόμενες ημέρες, σταδιακά, τις προβλεπόμενες ενισχύσεις.

Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος.

Διασταυρώσεις, αυτοψίες και ελέγχους κάνουμε σε όλες τις περιοχές, είτε προχωρήσαμε στην αυτόματη διαδικασία, είτε όχι. Και έτσι διασφαλίζουμε ότι την οικονομική ενίσχυση, στο τέλος του έργου, θα έχουν λάβει μόνο αυτοί που το δικαιούνται.

Όσοι δεν δικαιούνται δεν θα λάβουν ή, σε ελάχιστες περιπτώσεις που ενδεχομένως να προκύψουν, ποσά θα επιστραφούν – μετά τις διασταυρώσεις και τους συμψηφισμούς – ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Αυτό, άλλωστε, προβλέπεται και στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, πάνω στη μεγάλη δυσκολία των συμπολιτών μας, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να την εκμεταλλευτεί σε βάρος τους. Αντιθέτως, σε αυτή τη μεγάλη δυσκολία, θα σταθούμε, και στεκόμαστε, δίπλα σε κάθε έναν συμπολίτη μας που έχει ανάγκη.

Και θα είμαστε εδώ συνεχώς.».

Αγαπηδάκη: 44 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 54 λοιμώξεις αναπνευστικού

«Αυτό που συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλία, με τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) του ΕΟΔΥ και τις ΤΟΜΥ της Πρωτοβάθμιας, είναι το μοντέλο που θέλουμε για τη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Επίσης, όπως σημειώνει η Κ, η κυρία Αγαπηδάκη ανέφερε ότι σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμός έναντι του τετάνου των πληρωμάτων που επιχειρούν στο πεδίο.

Περαιτέρω, αφού ανέφερε ότι 1.300 επισκέφτηκαν τις δομές υγείας στις πληγείσες περιοχές το τελευταίο 24ώρο, ενημέρωσε πως καταγράφηκαν 44 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 54 νέα κρούσματα λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Συνολικά, έχουν καταγραφεί από την αρχή 278 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 308 νέα κρούσματα λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Σε ό,τι αφορά το νερό, είπε πως στο Δήμο Κιλελέρ, στην περιοχή της Νίκαιας, είναι κατάλληλο.

Των δηλώσεων των κ.κ. Τριαντόπουλου και Αγαπηδάκη, ακολούθησαν οι ενημερώσεις από την Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Μαρία Κεφάλα, τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρο Κελέτση και τον αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Γιάννη Αρτοποιό.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News