Κοινωνία Τετάρτη 13/01/2021, 21:24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πειθαρχικό και ποινικό παράπτωμα οι καταλήψεις στα ΑΕΙ

ΙΝΤΙΜΕ

Πειθαρχικό και ποινικό παράπτωμα είναι πλέον οι καταλήψεις στα ΑΕΙ. Πρόκειται για το σύνηθες φαινόμενο της κατάληψης των χώρων του ιδρύματος από μερίδα φοιτητών.

Επίσης, όποιος διακόπτει συνεδριάσεις με το έτσι θέλω συλλογικών οργάνων θα πρέπει να διώκεται πειθαρχικά. Αυτά προβλέπει το νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, πειθαρχικό παράπτωμα είναι και η αφισορύπανση των χώρων του ιδρύματος. 

Ειδικότερα, όπως ορίζει το νομοσχέδιο πειθαρχικά παραπτώματα για τους φοιτητές συνιστούν «η εκούσια παρεμπόδιση της εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος, συμπεριλαμβανόμενης τόσο της εκπαιδευτικής, ερευνητικής ή διοικητικής λειτουργίας του όσο και της λειτουργίας των μονομελών και συλλογικών οργάνων και των υπηρεσιών του, καθώς και της απρόσκοπτης χρήσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του. Επίσης, απαγορεύεται η χρήση των στεγασμένων ή ανοικτών χώρων, των εγκαταστάσεων, των υποδομών και του εξοπλισμού του ιδρύματος χωρίς την άδεια των αρμόδιων οργάνων του».

Η περιγραφή των παραπτωμάτων «δείχνει» τις καταλήψεις χώρων του ιδρύματος από μειοψηφικές ομάδες. 

Στο ίδιο πλαίσιο πειθαρχικό παράπτωμα είναι η χρήση των στεγασμένων ή ανοικτών χώρων, των εγκαταστάσεων, των υποδομών και του εξοπλισμού του ιδρύματος για την εξυπηρέτηση σκοπών που δεν συνάδουν με την αποστολή του, καθώς και η διευκόλυνση τρίτων για την τέλεση της πράξης αυτής, η με οποιονδήποτε τρόπο ρύπανση των στεγασμένων ή ανοικτών χώρων του ιδρύματος συμπεριλαμβανόμενης και της ηχορύπανσης, η χρήση απαγορευμένων ουσιών εντός του ιδρύματος και η οποιαδήποτε συμβολή στη διακίνηση αυτών, η τέλεση οποιουδήποτε πλημμελήματος ή κακουργήματος εντός του ιδρύματος εφόσον συνδέεται με τη φοιτητική ιδιότητα, και η εκ προθέσεως καταστροφή περιουσίας του ιδρύματος, κινητής ή ακίνητης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News