Κοινωνία Τετάρτη 13/01/2021, 21:19
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Σύψας: Άνοιγμα εμπορικών βήμα-βήμα και με επιφυλάξεις

Σύψας: Άνοιγμα εμπορικών βήμα-βήμα και με επιφυλάξεις

«Άνοιγμα καταστημάτων με επιφυλάξεις», θα είναι η εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων προς την κυβέρνηση, όπως προϊδέασε με δηλώσεις του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας. Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν θα ανοίξουν όλα ταυτόχρονα, αλλά με τη λογική «ένα βήμα τη φορά, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία που έχουμε το επιτρέπουν».

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, αφού τόνισε ότι «δεν μπορούμε να μένουμε για πάντα κλειστοί», ανέφερε ότι το άνοιγμα των εμπορικών δραστηριοτήτων «θα φέρει επιδημιολογική επιδείνωση» και πως το μέτρο για τη λήψη αποφάσεων είναι η αντοχή του συστήματος υγείας με βασικό γνώμονα την κάλυψη των κλινών σε ΜΕΘ.  Όπως είπε, τώρα βρισκόμαστε στο οριακά ανεκτό επίπεδο του 60% κάλυψης, «αν φτάσουμε στο 80% η επιτροπή θα παρέμβει, θα πρέπει να πάρουμε μέτρα».

Γνωστοποίησε ότι «οι κόκκινες περιοχές θα μείνουν εκτός», καθώς «δεν μπορούμε να έχουμε κινητικότητα του πληθυσμού, παρά μόνο για τα σχολεία κι αυτό για ευνόητους λόγους».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «παίρνουμε ρίσκο ό,τι κι αν κάνουμε», και πως «κάθε απόφαση μπορεί να αλλάξει με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα». Το ρίσκο, εκτίμησε ο κ. Σύψας, «είναι ο πολίτης που θα κινηθεί να πάει προς το κατάστημα», υπογραμμίζοντας ότι «κινητικότητα σημαίνει διασπορά, αυτό είναι το πρόβλημα».

Ο καθηγητής έκανε γνωστό ότι η επιτροπή θα συνεδριάζει τακτικά κάθε εβδομάδα και την Παρασκευή θα κάνει εισήγηση στην κυβέρνηση, ενώ εάν προκύψει η ανάγκη «συνεδριάζουμε εκτάκτως».

Ερωτηθείς για το εάν επίκειται απόφαση για άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων την άλλη εβδομάδα, έκανε λόγο για σχέδια επί χάρτου, καθώς «η επιδημία μας αιφνιδιάζει». Και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι η επίδραση της επιδημίας στα σχολεία επηρεάζεται από την κινητικότητα έξω από τα αυτά. Όλα είναι αλληλένδετα».

Οι αποφάσεις της Επιτροπής Επιδημιολόγων για το άνοιγμα της αγοράς αναμένεται να οριστικοποιηθούν την Παρασκευή.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News