Κοινωνία Τετάρτη 13/01/2021, 13:44
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι αλλάζει στα ΑΕΙ – 1.000 θέσεις στην Ομάδα Προστασίας πανεπιστημίων

Καθιερώνεται ελάχιστη βάση εισαγωγής και χρονικό όριο φοίτησης

Τι αλλάζει στα ΑΕΙ – 1.000 θέσεις στην Ομάδα Προστασίας πανεπιστημίων

Αλλαγές τόσο ως προς την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όσο και στο ακαδημαϊκό περιβάλλον επιφέρει το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη που παρουσιάστηκε σήμερα.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρώτη από τις βασικές αλλαγές αφορά την καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, όχι με απόλυτο αριθμό (π.χ. 10), αλλά ορισμένη από το κάθε τμήμα. Η βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα θα προκύπτει από ένα ποσοστό (80%-120%) του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν. Τα παραπάνω θα ισχύσουν από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, του 2021, ενώ από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2022 προγραμματίζεται να δοθεί η δυνατότητα στα τμήματα να επιλέγουν συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Επιπλέν ο αριθμός των επιλογών του μηχανογραφικού περιορίζεται και η αλλαγή αυτή εισάγει δύο φάσεις συμπλήρωσης μηχανογραφικού. Στην πρώτη φάση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων στο μηχανογραφικό. Ο αριθμός θα προκύπτει από το 10% του συνόλου των τμημάτων για τα ΓΕΛ και το 20% για τα ΕΠΑΛ. Στη δεύτερη φάση, θα συμμετέχουν όσοι δεν έχουν εισαχθεί στην πρώτη φάση, χωρίς περιορισμό επιλογών και για τις θέσεις των ΑΕΙ που θα έχουν απομείνει. Επιπλέον θα υπάρξει μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ, με βάση το απολυτήριο, κάτι που θα ισχύσει από φέτος.

Με το νομοσχέδιο εισάγεται χρονικό όριο φοίτησης. Αναλυτικά για τα τετραετή προγράμματα σπουδών, το όριο θα είναι ν+2, ενώ για τα προγράμματα σπουδών μεγαλύτερης διάρκειας, θα είναι ν+3. Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για εξαιρέσεις (λόγοι εργασίας, σοβαρών θεμάτων υγείας, κτλ).

Σε ό,τι αφορά το σκέλος της ενίσχυσης της ασφάλειας στους χώρους των πανεπιστημίων προβλέπεται ελεγχόμενη είσοδος στα ΑΕΙ και σύσταση δομών ασφαλείας, σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) και ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού δικαίου.

Ειδικότερα, για την ΟΠΠΙ, προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους. Πρόκειται για μία ομάδα με ειδική εκπαίδευση από την ΕΛΑΣ, που θα φέρει ειδική στολή, θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα.

Ως προς το πειθαρχικό δίκαιο, το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη περιλαμβάνει διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές, ενώ προβλέπεται και η σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών. Τα παραπτώματα θα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων, μέχρι και αξιόποινες πράξεις και προβλέπεται ένα πλαίσιο αντίστοιχων ποινών.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση άμεσα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News