Κοινωνία Τρίτη 12/01/2021, 14:57
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Αυτό θα είναι το (ψηφιακό) πιστοποιητικό εμβολιασμού

«Κλειδί» για την ανάκαμψη η αποκατάσταση της κινητικότητας, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση

Αυτό θα είναι το (ψηφιακό) πιστοποιητικό εμβολιασμού

Το προσχέδιο του εγγράφου του (ψηφιακού) πιστοποιητικού που θα λαμβάνουν οι πολίτες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους κατά του κορωνοϊού έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.

Όπως έγινε γνωστό το πρωί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε με επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την πρότασή του για τη χρήση ενός πιστοποιητικό εμβολιασμού για τη «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού».

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η χρήση του πιστοποιητικού συμβάλλει στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε παγκόσμια κλίμακα, κάτι που αποτελεί το θεμέλιο και για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα προ πανδημίας. «Ενώ δεν πρόκειται να καταστήσουμε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για να ταξιδεύσει κάποιος, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν. Αυτό θα αποτελέσει επίσης και ένα θετικό κίνητρο ενθάρρυνσης των πολιτών να εμβολιαστούν, που είναι κι ο μοναδικός τρόπος να εγγυηθούμε την επιστροφή στην κανονικότητα» ανέφερε συγκεκριμένα στην επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης.

Ειδικότερα το πιστοποιητικό εμβολιασμού, που προτείνουν οι ελληνικές αρχές, θα έχει την εξής μορφή:

Αυτό θα είναι το (ψηφιακό) πιστοποιητικό εμβολιασμού-1

Στο πιστοποιητικό θα αναγράφονται πληροφορίες όπως ο τύπος του εμβολίου και οι ημερομηνίες χορήγησης των δόσεών του.

Η Κομισιόν γνωστοποίησε από την πλευρά της πως οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την πρόταση του πρωθυπουργού. Ερωτηθείς ειδικότερα για την επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα Υγείας, Στεφάν Κερμέκερ, τόνισε ότι «τα ζητήματα τα οποία εγείρονται σ’ αυτή την επιστολή μαζί με άλλα ζητήματα που αφορούν στον εμβολιασμό θα συζητηθούν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τους αρχηγούς των κρατών-μελών».

Πρόσθεσε ακόμη ότι αναμένονται «τα αποτελέσματα στο πλαίσιο αυτής της σημαντικής συνάντησης και θα είμαστε σε θέση να αναλύσουμε και να απαντήσουμε στην επιστολή που λάβαμε από τον πρωθυπουργό». Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ επεσήμανε ότι «είμαστε στη διαδικασίας ανάλυσης του περιεχομένου».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News