Κοινωνία Δευτέρα 11/01/2021, 18:37
ΕΜΒΟΛΙΟ COVID

Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26 εκατ. δόσεις – Άνοιξε η πλατφόρμα για ραντεβού

Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26 εκατ. δόσεις – Άνοιξε η πλατφόρμα για ραντεβού

Την πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό (emvolio.gov.gr) παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σημειώνοντας ότι οι πολίτες μπορούν να τα κλείνουν επίσης σε φαρμακεία και ΚΕΠ, καθώς και μέσω της διαδικασίας της άυλης συνταγογράφησης.

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι απ’ όπου κι αν κλείνει κάποιος το ραντεβού, θα παράγεται ένας κωδικός και με αυτόν θα προσέρχεται ο ενδιαφερόμενος στο εμβολιαστικό κέντρο.

Πρόσθεσε δε ότι οι πολίτες έχουν έως και 72 ώρες πριν το ραντεβού για να αλλάξουν την ημερομηνία.

26 εκατ. δόσεις

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ενημέρωσε ότι σήμερα -ως τις 17.00- εμβολιάστηκαν 4.873 άτομα, ενώ από όταν άρχισε ο εμβολιασμός στη χώρα μας έχουν λάβει την 1η δόση 49.661 άνθρωποι, δήλωση η εμβολιαστική κάλυψη φτάνει στο 0,46% του πληθυσμού. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει 26 εκατομμύρια δόσεις, που αντιστοιχούν στον εμβολιασμό 15 εκατ. πολιτών.

«Ο μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με τον πληθυσμό είναι μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και υιοθετείται για λόγους ασφαλείας», τόνισε, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα λαμβάνει το 2,35% από τα εμβόλια που έχει εξασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

  • Η Ελλάδα μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχει παραλάβει 1.448.425 δόσεις εμβολίων από την Pfizer.
  • Εντός Ιανουαρίου αναμένονται 200.000 δόσεις εμβολίων από την εταιρεία Moderna που έχει λάβει έγκριση.
  • Αν το εμβόλιο της Astra Zeneca λάβει έγκριση έως το Μάρτιο, η Ελλάδα θα παραλάβει ακόμα 400.000 δόσεις.
  • Έγκριση αναμένεται και για το εμβόλιο της Johnshon & Johnshon που είναι μιας δόσης και διαχειρίζεται ευκολότερα.

Το βίντεο της συνέντευξης Τύπου

Μαρία Θεοδωρίδου

«Αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για τους εμβολιασμούς» η σημερινή έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Όπως σημείωσε δε, ότι τα άτομα 85 ετών και άνω, των οποίων οι εμβολιασμοί ξεκινούν κατά προτεραιότητα, εφόσον έχουν προχωρήσει σε άυλη συνταγογράφηση δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε κάποια επιπλέον ενέργεια, και θα ειδοποιηθούν στο τηλέφωνο τους.

Κατόπιν, η κ. Θεοδωρίδου επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους προηγούνται στους εμβολιασμούς τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών, υπενθυμίζοντας ότι η γήρανση του ανοσολογικού συστήματος και η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων επιβαρύνουν την συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία αλλά υπογραμμίζοντας ότι και «μόνη η ηλικία αποτελεί τον σημαντικό παράγοντα αυξημένου κινδύνου», επομένως σε όλες τις χώρες η πρώτη ομάδα είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών.

«Τα νεώτερα άτομα έχουν ηθική υποχρέωση να φροντίσουν τα ηλικιωμένα άτομα να φτάσουν στους τόπους του εμβολιασμού» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, η οποία υπογράμμισε την ανάγκη τής ολοκλήρωσης και των δύο δόσεων του σχήματος του εμβολιασμού ούτως ώστε αυτός να είναι αποτελεσματικός.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News