Κοινωνία Δευτέρα 11/01/2021, 09:48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το κόστος της κινητικότητας και οι φόβοι για τρίτο κύμα

Το κόστος της κινητικότητας και οι φόβοι για τρίτο κύμα

Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις των ειδικών για τον κίνδυνο ενός τρίτου κύματος στη χώρα μας. Μπορεί η επιστροφή των μικρών μαθητών στις σχολικές αίθουσες να σηματοδοτεί ένα βήμα προς την άρση των περιοριστικών μέτρων, οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τα επόμενα βήματα, καθώς οι εικόνες συγχρωτισμού σε πάρκα και παραλίες που ευνοήθηκαν από τον καλό καιρό του Σαββατοκύριακου, έρχονται να προστεθούν στις ανησυχίες που είχε πυροδοτήσει η κινητικότητα τις ημέρες των εορτών.

Μιλώντας νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας σημείωσε πως οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι εξαιρετικά δύσκολοι. «Σε όλο τον κόσμο υπάρχει μια έξαρση, πιθανόν το τρίτο κύμα. Προετοιμαζόμαστε για το τρίτο κύμα και παρακολουθούμε τη μετάλλαξη του ιού» είπε.

Σε δηλώσεις του στον ίδιο σταθμό ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης σημείωσε πως οι επιστήμονες παρατηρούν αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής από την περίοδο των εορτών

Αλλά και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε σε υπολογισμούς που κάνουν λόγο για τρίτο κύμα περίπου τον Φεβρουάριο και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα κρούσματα θα κινηθούν χαμηλά και δεν θα γίνει το ίδιο με Ιταλία και Ισπανία. Κληθείσα να σχολιάσει την εκτίμηση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Ν. Σύψα ότι ο συγχρωτισμός του Σαββατοκύριακου μπορεί να οδηγήσει σε δυο επιπλέον εβδομάδες lockdown απάντησε: «Μακάρι να είναι δύο και να μην είναι περισσότερες». Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Αττική ανέφερε ότι το ιικό φορτίο είναι ακόμη πολύ υψηλό και τα πράγματα δύσκολα γι’ αυτό πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ.

Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο η μερική αποκλιμάκωση προκαλέσει έκρηξη της πανδημίας εξέφρασε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Αυτό που φοβόμαστε όλοι είναι μήπως η μερική αποκλιμάκωση πυροδοτήσει τη σφοδρότητα ενός τρίτου κύματος, δηλαδή μια έκρηξη της πανδημίας, η οποία θα είναι ολέθρια και καταστροφική» δήλωσε ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι τα σχολεία σε μικρότερο βαθμό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια τέτοια κατάσταση. Ο ίδιος υπενθύμισε πως «το δεύτερο κύμα χτύπησε τη Βόρεια Ελλάδα και μάλιστα με τραγικές συνέπειες» και προειδοποίησε πως «αν πυροδοτηθεί αυτό στην Αθήνα, μια πολύ μεγαλύτερη περιφέρεια, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες».

Από την πλευρά του, μιλώντας στον Ant1 o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, παρατήρησε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως την περίοδο των εορτών υπήρξε διπλασιασμός των επαφών κι αυτό έχει φανεί στα νούμερα καθώς σταμάτησε η πτωτική τάση των κρουσμάτων. Εκτίμησε ακόμη πως με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα κρούσματα θα αρχίσουν να αυξάνονται και πάλι μετά τις 19 Ιανουαρίου και προς το τέλος του μήνα θα αγγίξουμε και πάλι τα 1.000 κρούσματα.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News