Κοινωνία Κυριακή 10/01/2021, 18:43
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στις 1.691 οι περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων περιορισμού το Σάββατο

φωτ. InTime News

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Ε.Α.Δ., Σ.ΕΠ.Ε, Δημοτική Αστυνομία, Περιφέρειες) διενήργησαν το Σάββατο συνολικά 83.992 ελέγχους και κατέγραψαν 1.691 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 534.150 ευρώ και κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε ημερών σε δύο επιχειρήσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (73.578).

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

 1. Μη χρήση μάσκας – Μη τήρηση αποστάσεων

 2. Μη νόμιμη μετακίνηση (χωρίς βεβαίωση ή SMS, μετά την επιτρεπόμενη ώρα)

 3. Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου

 4. Ιδιωτικές συναθροίσεις σε οικίες

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

 1. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε επτά συλλήψεις συνολικά για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων και για διοργάνωση ή/και συμμετοχή σε ιδιωτικές συναθροίσεις σε οικίες.

 2. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη και προσωρινά υπεύθυνου καφέ-ψητοπωλείου, σε επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ και 3.000 ευρώ αντίστοιχα, καθώς και σε δεκαπέντε ημέρες αναστολή λειτουργίας, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

 3. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη καφέ-ουζερί-ψησταριάς, σε επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ, καθώς και σε δεκαπέντε ημέρες αναστολή λειτουργίας, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

 4. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη ιδιοκτήτη καφέ-μπαρ και σε επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ, στην Κρήτης.

 5. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε τρεις συλλήψεις διοργανωτών ιδιωτικών συναθροίσεων σε οικίες, σε επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ στον καθένα, καθώς και σε επιβολή προστίμου 300 ευρώ σε επτά άτομα που συμμετείχαν στη μία συνάθροιση για παραβίαση περιορισμού μετακίνησης, στην Περιφέρεια Αττικής.

 6. Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ πρόστιμο 3.000 ευρώ σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία, στην Περιφέρεια Κρήτης.

 7. Επιβλήθηκαν από το Λιμενικό πρόστιμα συνολικού ύψους 11.100 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια.

 8. Επιβλήθηκαν από την ΕΑΔ διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 3.000 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση (10×300 ευρώ), στους Δήμους Κορυδαλλού, Θεσσαλονίκης και Κύμης-Αλιβερίου.

Γ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Το πρόγραμμα των ελέγχων διαμορφώνεται βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και των αποφάσεων που λαμβάνονται για την επανεκκίνηση εμπορικών και άλλων δραστηριοτήτων, προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των σχετικών όρων ειδικής λειτουργίας. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η διενέργεια συστηματικών ελέγχων για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ακεραιότητας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News