Κοινωνία Παρασκευή 8/01/2021, 18:28
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρατείνεται για μια εβδομάδα το κλείσιμο της αγοράς

Παρατείνεται για μια εβδομάδα το κλείσιμο της αγοράς

Την παράταση του lockdown για ακόμα μια εβδομάδα γνωστοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, με τις ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο και το click away να παραπέμπονται για την ερχόμενη εβδομάδα, με τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ειδικότερα, τόνισε ότι το άνοιγμα των καταστημάτων με click away, των κομμωτηρίων/καταστημάτων περιποίησης νυχιών και των βιβλιοπωλείων μετατίθεται για τις 18 Ιανουαρίου.

Η μετάθεση του ανοίγματος των καταστημάτων προκάλεσε έντονες αντιδράσεις των ιδιοκτητών των καταστημάτων και των αρμόδιων φορέων, με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, σε ανακοίνωσή του να αναφέρει ότι το λιανεμπόριο δεν μπορεί να ανοίγει κατά βούληση.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «είναι άξιο περιέργειας, γιατί προκρίνεται η επαναλειτουργία των σχολείων σε σχέση με την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου, το οποίο βρίσκεται για όγδοη εβδομάδα κλειστό και υπό καθεστώς οικονομικής ασφυξίας. Θεωρούμε κρίσιμη προτεραιότητα την άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων, αρχικά έστω και με τη μορφή του “click away” και σύντομα με τη μορφή του “click in shop”, προφανώς συνυπολογίζοντας τους υγειονομικούς δείκτες. H λειτουργία των σχολείων θα μπορούσε να ακολουθήσει στη συνέχεια,
προβλέποντας ειδική μέριμνα για γονείς με παιδιά στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε για ακόμα μία φορά το λιανικό εμπόριο να είναι ο εύκολος στόχος, πού ανοίγει και να κλείνει κατά βούληση, ερήμην μας. Ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας που από την αρχή της υγειονομικής κρίσης σηκώνει στην πλάτη του τεράστιο οικονομικό βάρος».

Οι εταιρείες

Σχετικά με τις εταιρείες, συνεχίζεται η υποχρεωτική τηλε-εργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, καθώς και η εξυπηρέτηση του κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, με τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.

Τα δικαστήρια

Όσον αφορά τη λειτουργία των δικαστηρίων, εξακολουθούν να λειτουργούν με πολύ περιορισμένες δραστηριότητες, με ορισμένες επιπλέον δίκες, ιδίως εκούσιας δικαιοδοσίας. Την ίδια στιγμή, παραμένουν σε ισχύ τα υφιστάμενα μέτρα, που μεταξύ άλλων προβλέπουν ανώτατο όριο 15 ατόμων στην αίθουσα, καθώς και τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ τους.

Παραμένουν τα μέτρα για τους χώρους λατρείας

Επιπλέον, για τους χώρους λατρείας παρατείνεται το υφιστάμενο καθεστώς, δηλαδή τέλεση λειτουργιών και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής χωρίς την παρουσία πιστών. Η ατομική λατρεία είναι δυνατή παρεμπιπτόντως, δηλαδή στο πλαίσιο άλλης επιτρεπόμενης μετακίνησης. Ενώ ως προς τις κηδείες υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η συμμετοχή α’ βαθμού συγγενών και έως 9 ατόμων. 

Παρατείνεται επίσης η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος. 

Οι αφίξεις από το εξωτερικό

Σχετικά με τις αφίξεις από το εξωτερικό, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς όλοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην χώρα μας έως και την 21η Ιανουαρίου 2021 από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ’ οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, για επτά ημέρες, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρηση τους.

Στους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξη τους βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form (PLF). Ειδικά για τους εισερχόμενους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνεται σε όλους και rapid test κατά την άφιξη.

Παράλληλα, προκειμένου να βγουν από την καραντίνα οι επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό για να γίνει η άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα μας πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους και να έχουν συμπληρώσει τη φόρμα PLF. 

Τα σχολεία

Αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι ανοίγουν από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά Σχολεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων. Παράλληλα τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί θα ανοίξουν και στις περιοχές που ισχύουν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.

Τα πρωταθλήματα

Επίσης, από το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο, 16-17 Ιανουαρίου, ξεκινούν οι αγώνες της Σούπερλιγκ 2 και της volley league με όλα τα υγειονομικά αυστηρά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στη super league 1 και χωρίς παρουσία κοινού.

Οι νεοσύλλεκτοι

Όσον αφορά τους προς κατάταξη υπόχρεους Στρατιωτικής Θητείας με την 2021 Α’ ΕΣΣΟ, οι νεοσύλλεκτοι μπορούν κατά τη μετάβασή τους στα σημεία κατάταξης να συνοδεύονται από τους γονείς τους και μόνο. Κατά τη μετάβαση, θα πρέπει να έχουν μαζί τους το φύλλο πορείας τους. Για την επιστροφή τους, οι γονείς πρέπει να έχουν βεβαίωση που θα χορηγείται από τις πύλες των κέντρων κατάταξης. Όλοι οι νεοσύλλεκτοι θα υποβληθούν σε rapid test αντιγόνου για Covid-19 για προφανείς προληπτικούς επιδημιολογικούς λόγους. 

Τα κρούσματα

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωμα με τη σημερινή ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), εντοπίσθηκαν συνολικά 721 νέα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο. Την ίδια ώρα, κατέληξαν 49 άτομα, ανεβάζοντας τον μέχρι στιγμής απολογισμό σε 5.195 νεκρούς. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ανέρχεται σε 386.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη, είχαν ανακοινωθεί 510 νέα περιστατικά Covid-19, 47 θάνατοι και 391 διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News