Κοινωνία Τετάρτη 3/05/2023, 18:10
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γκάγκα: Ανακαλείται η εγκύκλιος για τις εφημερίες τομέα – Ζητά νέα γνωμοδότηση από το ΚΕΣΥ

Γκάγκα: Ανακαλείται η εγκύκλιος για τις εφημερίες τομέα – Ζητά νέα γνωμοδότηση από το ΚΕΣΥ

Την εγκύκλιο με την οποία θεσπίζονταν «εφημερίες τομέα» ανακάλεσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, έπειτα από έντονες αντιδράσεις από τους υγειονομικούς.

Σύμφωνα με τη νέα ανακοίνωση, το θέμα επανυποβάλλεται στο ΚΕΣΥ για περαιτέρω επεξεργασία και συμπληρωματική γνωμοδότηση. Μέχρι να υπάρξει νεότερη εισήγηση, θα ισχύουν οι ρυθμίσεις που εφαρμόζονταν και νωρίτερα σε ό,τι αφορά τις νοσοκομειακές εφημερίες.

Οι λεγόμενες «εφημερίες τομέα» θα επέτρεπαν την κάλυψη των εφημεριών στο ΕΣΥ από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων σε περίπτωση ελλείψεων.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) σε σχετική επιστολή που έστειλε χθες προς την αναπληρώτρια υπουργό χαρακτήριζαν την εγκύκλιο «άκρως επικίνδυνη και εξευτελιστική για τους ασθενείς και τους συναδέλφους της, ιατρούς του ΕΣΥ». Επίσης, υποστήριζαν μεταξύ άλλων πως «Η υπουργική εγκύκλιος που εισάγει το καθεστώς εφημερία τομέα έχει ως μόνο σκοπό την συγκάλυψη των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό που είναι παράνομο και επικίνδυνο για τις ζωές των ασθενών».

Στη σημερινή απόφαση που δημοσιεύθηκε αναφέρονται με υπογραφή της αναπληρώτρια υπουργού τα εξής:

«Η υπ’ αριθ. Γ2α/Γ.Π. οικ. 24902/28-4-2023 εγκύκλιος με θέμα «Εφημέρευση Τομέων/Νοσοκομείων για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών» (ΑΔΑ: ΩΝ5Ν465ΦΥΟ-7Σ4).

Σε σχέση με την υπ’ αριθ. 1356/29-12-2022 απόφαση του ΚΕΣΥ, το θέμα επανυποβάλλεται στο ΚΕΣΥ για περαιτέρω επεξεργασία και συμπληρωματική γνωμοδότηση.

Έως τη νεότερη εισήγηση του ΚΕΣΥ, ισχύουν οι προ της εγκυκλίου ρυθμίσεις για τις νοσοκομειακές εφημερίες.»

Δείτε τη σχετική απόφαση ΕΔΩ.

moneyreview.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ
Εφαρμογή Εγκυκλίου

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News