Κοινωνία Κυριακή 23/04/2023, 21:55
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν οι πρώτοι Έλληνες, με τη βοήθεια της Γαλλίας – Κατευθύνονται προς Τζιμπουτί

Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν οι πρώτοι Έλληνες, με τη βοήθεια της Γαλλίας – Κατευθύνονται προς Τζιμπουτί

Στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της κατάστασης στο Σουδάν και του συντονισμού των ενεργειών για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από τη χώρα αυτή της Αφρικής, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, δύο συσκέψεις της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, με συμμετοχή της υπηρεσιακής ηγεσίας του ΥΠΕΞ, του πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο και του ΓΕΕΘΑ. Η πρώτη έλαβε χώρα το πρωί και η δεύτερη ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε συνέχεια των διαρκών επικοινωνιών του υπουργού Εξωτερικών για τον ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, και βρίσκεται εν πτήσει με προορισμό το Τζιμπουτί. Για το γεγονός αυτό ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο Τζιμπουτί βρίσκονται ήδη η πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και ο επίτιμος πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.

Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά, καθώς και προς την Γαλλίδα υφυπουργό Εξωτερικών, Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, για την ουσιαστική βοήθεια της Γαλλίας στην ασφαλή απομάκρυνση των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν. 

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε νωρίτερα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γαλλίδα υπουργό Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, και τη Γαλλίδα ΥΦΥΠΕΞ Χρυσούλα Ζαχαροπούλου.

Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως σημειώνει σε σημερινή σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πρόκειται να μεταβεί αύριο, Δευτέρα, 24 Απριλίου, στο Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Το θέμα του Σουδάν αναμένεται να συζητηθεί στο πλαίσιο του ΣΕΥ αύριο, με τον κ. Δένδια να θέτει τον απεγκλωβισμό των πολιτών της ΕΕ από την αφρικανική χώρα ως ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Κύριο μέλημά μας είναι η ασφάλεια και ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν. Η κυβέρνηση παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους της προς αυτόν τον σκοπό. Στον κατάλογο των Ελλήνων πολιτών προς απεγκλωβισμό περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας», είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ενώ παράλληλα σήμερα αποφασίστηκε και από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας (ενός C-130 και ενός C-27J) μαζί με στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων στην Αίγυπτο ώστε να είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δένδιας έχει έρθει σε επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, δύο φορές τις τελευταίες ημέρες: στις 18 και στις 22 Απριλίου.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Σουδάν: Επιχειρήσεις εκκένωσης από Βρετανία, Ιταλία και Γερμανία

Επικοινωνία Δένδια με γαλλικό ΥΠΕΞ για την ασφάλεια και τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων στο Σουδάν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News