Κοινωνία Πέμπτη 7/01/2021, 14:14
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Β. Κικίλιας: Η κατάσταση μάς ανησυχεί και μας προβληματίζει

Φωτ. αρχείου Intime

«Η κατάσταση μάς ανησυχεί και μας προβληματίζει», είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. «Αυτά τα οποία ζούμε σήμερα είναι η κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα 15 μέρες πριν. Με δεδομένο ότι αυξήθηκε η κινητικότητα μέσα στις γιορτές, με τις εικόνες αυτές τις οποίες έχουμε δει και τα επιδημιολογικά στοιχεία, τα οποία παρουσιάζονται καθημερινώς, η κατάσταση μάς ανησυχεί και μας προβληματίζει. Αλλά όπως πάντα, το λόγο έχει η Επιτροπή των ειδικών, των Επιδημιολόγων- Λοιμωξιολόγων και λοιπών επιστημόνων», σημείωσε ο υπουργός.

Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξει η εισήγηση της Επιτροπής για τα σχολεία, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Τα επιδημιολογικά δεδομένα κρίνονται πάντα ad hoc και με βάση την κατάσταση η οποία επικρατεί στη χώρα. Και είναι προφανές ότι θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε ότι σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή και για το κομμάτι του click away και της κατάστασης στην αγορά. «Ακούσατε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι όλα πρέπει να γίνονται λελογισμένα, με προσοχή και ότι δεν είμαστε αποκομμένοι από την υπόλοιπη κοινωνία ή την Ευρώπη. Βλέπουμε την κατάσταση που επικρατεί. Είναι δραματικές οι συνθήκες, όπως βλέπετε, σε πολύ μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία. Βλέπετε τι γίνεται στο Ισραήλ, έχει πάει σε σκληρό lockdown», είπε ο υπουργός. «Αλλά τα εμβόλια είναι εδώ. Είναι το μέσο, ο δρόμος με τον οποίο θα επιστρέψουμε σε μια μερική κατ’ αρχάς κανονικότητα».

Αναφερόμενος στις εικόνες στις εκκλησίες, σημείωσε ότι «δεν μπορώ να εξισώσω αυτούς τους λίγους που από πρόθεση ή με πείσμα αψήφησαν τα μέτρα,  θεωρώντας ότι τάχα είναι πιο πιστοί από εμάς τους υπόλοιπους.  Δεν μπορώ να τους εξισώσω με τη γιαγιά και τον παππού που περίμεναν καρτερικά, υπομονετικά, με μάσκα έξω από τις εκκλησίες, 2-3 μέτρα ο ένας από τον άλλον, προκειμένου να πάρουν ένα μπουκαλάκι αγιασμό. Δεν είναι το ίδιο πράγμα, δεν εξισώνονται όλα».

«Ζητώ από όλους σύνεση, λογική, σεβασμό και αλληλεγγύη», τόνισε. 

Μιλώντας για τους εμβολιασμούς, είπε ότι στις 20 Ιανουαρίου θα έχουμε εμβολιάσει 100.000 άτομα, υγειονομικούς και λοιπό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας που δουλεύει στα Νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές όλης της χώρας. Ήδη από τις 4 του μηνός ξεκίνησε ο εμβολιασμός στις κλειστές δομές, στα γηροκομεία. Και από τις 20 Ιανουαρίου θα προχωρήσει ο εμβολιασμός των υπέργηρων πάνω από 85. 

«Ο σχεδιασμός μας υλοποιείται βήμα-βήμα και προσεκτικά. Θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει 500 εμβόλια όλα και όλα, όσα έχουν κάνει οι Γάλλοι ή θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει 0 όπως έχουν κάνει οι Ελβετοί ή άλλοι. Ή θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει υπερπολλαπλάσιες πρώτες δόσεις και μετά να μην έχουμε να κάνουμε τη δεύτερη δόση», σημείωσε ο υπουργός. Προχωράμε με σταθερό βηματισμό, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς βιασύνες που οδηγούν σε λάθη, χωρίς πολλά λόγια και με επίγνωση ότι θα υπάρξουν δυσκολίες και προβλήματα, που θα τα διορθώνουμε».

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News