Κοινωνία Πέμπτη 30/03/2023, 07:58
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κωδικός «Υάκινθος»: Το παρασκήνιο ενός θρίλερ

Κωδικός «Υάκινθος»: Το παρασκήνιο ενός θρίλερ

Δύο δολοφονίες Ιρανών αξιωματούχων στην Τεχεράνη, τις οποίες το τοπικό καθεστώς απέδωσε σε ισραηλινό δάκτυλο, το σχέδιο εξόντωσης στενού συνεργάτη Ισραηλινού κροίσου στην Κύπρο και οι συλλήψεις μελών των «Φρουρών της Επανάστασης» στην Κωνσταντινούπολη για απόπειρα επίθεσης κατά Ισραηλινών τουριστών συνθέτουν όσα προηγήθηκαν της σύλληψης των δύο Πακιστανών υπηκόων στην Ελλάδα με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση σε εστιατόριο – συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας. Ο εντοπισμός και η σύλληψή τους έγινε στο πλαίσιο μυστικής επιχείρησης της ΕΥΠ με τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής με κωδική ονομασία «Υάκινθoς».

Οι δύο διωκόμενοι Πακιστανοί φέρονται να ενεργούσαν κατ’ εντολήν ομοεθνούς τους, που ζει στο Ιράν. Ηταν αυτός που τους υπέδειξε να επιτεθούν στο Chabab House της οδού Αισώπου, με καλά ενημερωμένες πηγές να αποκαλύπτουν στην «Κ» ότι η αρχική πληροφορία δόθηκε στην ΕΥΠ από την ισραηλινή Μοσάντ, τον Αύγουστο του 2022.

Πόλεμος κατασκόπων

Μόλις ενάμιση μήνα νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2022 ένα κατασκοπικό θρίλερ είχε διαδραματιστεί στα δαιδαλώδη σοκάκια του Καπαλί Τσαρσί, της «Σκεπαστής Αγοράς» της Κωνσταντινούπολης.

Επειτα από πληροφορίες για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα, αξιωματούχοι της Μοσάντ και της τουρκικής ΜΙΤ είχαν φυγαδεύσει από την Πόλη Ισραηλινούς τουρίστες εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για τη ζωή τους. Στις 13 Ιουνίου μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ είχε καλέσει τους υπηκόους της χώρας να εγκαταλείψουν την Τουρκία ύστερα από αναφορές για επικείμενο χτύπημα του Ιράν σε Ισραηλινούς πολίτες που παραθέριζαν στην Τουρκία.

Ορισμένα ισραηλινά ΜΜΕ είχαν συνδέσει εκείνο το σχέδιο επίθεσης με την Al Kuds που θα μπορούσε να περιγραφεί ως η διεύθυνση Πληροφοριών των «Φρουρών της Επανάστασης». Αφορμή για τα παραπάνω γεγονότα φέρεται να είχε αποτελέσει η δολοφονία, στις 23 Μαΐου 2022, Ιρανού αξιωματούχου στην Τεχεράνη. Επρόκειτο για τον Σαγιάντ Χοντάι, συνταγματάρχη των «Φρουρών της Επανάστασης» που εκτελέστηκε με πέντε σφαίρες κοντά στο σπίτι του στην Τεχεράνη.

Το επόμενο πρωί ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσίν, είχε δημοσίως δηλώσει ότι το Ιράν θα έπαιρνε εκδίκηση για τη δολοφονία του Χοντάι. Η προσπάθεια επίθεσης κατά Ισραηλινών στην Κωνσταντινούπολη φέρεται να εντασσόταν στο σχέδιο αντεκδίκησης της Τεχεράνης. Ο Χοντάι ήταν ο δεύτερος υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος που εκτελούνταν μέσα σε ενάμιση χρόνο. Είχε προηγηθεί η εκτέλεση του «πατέρα» του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, Μοχσέν Φαχριζαντέχ, τον Νοέμβριο του 2020, κοντά στην Τεχεράνη.

Το Ιράν είχε αποδώσει και εκείνη τη δολοφονία στο Ισραήλ με τον πρόεδρο της χώρας να κάνει λόγο για έγκλημα στο οποίο εμπλέκεται το «χέρι της παγκόσμιας αλαζονείας».

Οσα διαδραματίστηκαν ένα χρόνο αργότερα στην Κύπρο (Δεκέμβριος 2021) φέρονται να αποδίδονται στην προσπάθεια αντεκδίκησης της Τεχεράνης. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση της «Κ» ένας 40χρονος Ρώσος ονόματι Ορχάν Α. στρατολόγησε τέσσερις υπηκόους Πακιστάν και έναν αραβικής καταγωγής Κύπριο φοιτητή με στόχο τη δολοφονία Ισραηλινών επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνταν στο νησί. Ανάμεσα σ’ αυτούς και ο επονομαζόμενος «βασιλιάς του ηλεκτρονικού τζόγου» που έχει απασχολήσει τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ για τις σχέσεις του με διάσημα φωτομοντέλα αλλά και την αγορά υπερπολυτελούς βίλας στη Μύκονο.

Κατόπιν συνεργασίας της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών με τη Μοσάντ οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση συνελήφθησαν, με τις δικαστικές αρχές της Κύπρου να απαγγέλλουν τελικά κατηγορίες εναντίον του Ρώσου υπηκόου και ενός εκ των υπηκόων Πακιστάν. Σε ένα ενδιαφέρον παιχνίδι της τύχης μάλιστα η δίκη τους ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει χθες, ωστόσο αναβλήθηκε.

Η ΕΥΠ στο παιχνίδι

Σύμφωνα με απολύτως επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ» η ΕΥΠ ειδοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2022 από την ισραηλινή Μοσάντ ότι ένας υπήκοος Πακιστάν με έδρα το Ιράν επιχειρεί να στρατολογήσει ομοεθνείς του στην Ελλάδα για την πραγματοποίηση επίθεσης σε ισραηλινό στόχο. Φέρεται μάλιστα να είναι αυτός που υπέδειξε στους δύο συλληφθέντες το εστιατόριο – συναγωγή στου Ψυρρή ως τον στόχο του τρομοκρατικού χτυπήματος.

Τα στελέχη της ΕΥΠ εντόπισαν αρχικά συνομιλίες του με τον έναν από τους δύο υπηκόους Πακιστάν που έμενε και εργαζόταν στη Ζάκυνθο, ενώ τον Ιανουάριο του 2022 διεφάνη ότι στόχος τους ήταν να πραγματοποιήσουν επίθεση στο Chabab House στου Ψυρρή. Χαρακτηριστική είναι συνομιλία μέσω WhatsApp στην οποία ο φερόμενος ως εγκέφαλος προτρέπει τον συνομιλητή του να βάλει φωτιά στην κουζίνα του εστιατορίου και τον δεύτερο να υπόσχεται ότι θα τραβήξει σε βίντεο τους τραυματίες και θα στείλει το σχετικό υλικό στο Ιράν. Οι συνομιλίες είναι στη διάλεκτο Ουρντού και αποκωδικοποιήθηκαν από τα στελέχη της ΕΥΠ.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ενημερώθηκε για την υπόθεση τον Φεβρουάριο και στο διάστημα που ακολούθησε, τα στελέχη της υπηρεσίας διαπίστωσαν την ανάμειξη στην υπόθεση και του δεύτερου υπηκόου Πακιστάν. Και οι δύο συλληφθέντες φέρονται να τράβηξαν βίντεο από το εστιατόριο – συναγωγή, τα οποία έστειλαν στον σύνδεσμό τους στην Τεχεράνη, ο οποίος εξάλλου τους είχε υποσχεθεί αμοιβή σε περίπτωση που υλοποιούσαν το σχέδιο επίθεσης (15.000 ευρώ για κάθε θύμα).

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News