Κοινωνία Παρασκευή 17/03/2023, 21:24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Irena S: Ο σύζυγος της Ρωσίδας κατασκόπου δήλωνε πλαστά στοιχεία – Ανακλήθηκε στη Ρωσία

Irena S: Ο σύζυγος της Ρωσίδας κατασκόπου δήλωνε πλαστά στοιχεία – Ανακλήθηκε στη Ρωσία

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τη φερόμενη κατάσκοπο Irena A. S. και τον κύκλο της. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο σύζυγός της δήλωνε πλαστά στοιχεία, με το ψεύτικο όνομα Daniel Campos και δήθεν διπλή υπηκοότητα – βραζιλιάνικη και αυστριακή. Στην πραγματικότητα είναι Ρώσος που ανακλήθηκε και αυτός πίσω στην πατρίδα του. Η «Μαρία Τσάλλα» είχε ανησυχήσει και τον δήλωσε αγνοούμενο. Ο Ρώσος δραστηριοποιείτο ως κατάσκοπος στη Βραζιλία. 

Irena S: Ο σύζυγος της Ρωσίδας κατασκόπου δήλωνε πλαστά στοιχεία – Ανακλήθηκε στη Ρωσία-1

Η Irena S. και η κρυφή ζωή στο Παγκράτι

Ενας ηλεκτρονικός υπολογιστής που βρέθηκε στο διαμέρισμα της οδού Αρριανού στο Παγκράτι και τα ταξίδια που πραγματοποίησε μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας στο διάστημα μέχρι την αποκάλυψη της πραγματικής της ταυτότητας ενδέχεται να ρίξουν φως στη μυστική δράση της Ρωσίδας Irena S. στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους, η συγκεκριμένη γυναίκα με πλαστά στοιχεία «Μαρία Τσάλλα» δρούσε ως κατάσκοπος της Ρωσίας, με τα ίχνη της να εντοπίζονται στην Ελλάδα ήδη από το 2018. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, πάντως, σημειώνουν ότι δεν έχουν διαπιστωθεί επαφές της με στελέχη της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Το ζευγάρι φέρεται να επέστρεψε στη Ρωσία ήδη από τον Ιανουάριο. Για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών η υπόθεση άρχισε να εκτυλίσσεται στις αρχές του έτους, όταν ενημερώθηκε για τον ύποπτο ρόλο της «Μαρίας Τσάλλα».

Irena S: Ο σύζυγος της Ρωσίδας κατασκόπου δήλωνε πλαστά στοιχεία – Ανακλήθηκε στη Ρωσία-2

Στο ληξιαρχείο Αμαρουσίου

Ακολούθησε έρευνα στο ληξιαρχείο Αμαρουσίου και διαπιστώθηκε ότι άγνωστοι είχαν αφαιρέσει από το αρχείο σελίδες αντικαθιστώντας τες με άλλες, που όμως είχαν τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα. «Υπήρχε ανακολουθία ανάμεσα σε έγχαρτο και ηλεκτρονικό αρχείο», δήλωσε στην «Κ» αρμόδια κυβερνητική πηγή.

Τα στελέχη της ΕΥΠ με τη βοήθεια δυτικών μυστικών υπηρεσιών ταυτοποίησαν τη μυστηριώδη γυναίκα διαπιστώνοντας ότι πρόκειται για υπήκοο Ρωσίας υπό στοιχεία Irena A. S. Διαπίστωσαν ακόμη ότι είχε έρθει στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας αρχικά ένα πλαστό διαβατήριο χώρας της Λατινικής Αμερικής καθώς και ότι το 2018 εξέδωσε ληξιαρχική πράξη γέννησης με στοιχεία που αντιστοιχούσαν σε «θνησιγενές βρέφος» με ημερομηνία γέννησης και θανάτου Δεκέμβριος 1991. Ακολούθως, η Μαρία Τσάλλα ή Irena καταχωρήθηκε στο δημοτολόγιο του Δήμου Αλιβερίου.

Το χρονικό

Ένα μικρό μαγαζί ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής με το όνομα «Γαλάζιο» στην οδό Αρριανού 4, στο Παγκράτι, ήταν ο χώρος που διατηρούσε ως προκάλυμμα η «Μαρία Τσάλλα». Φεύγοντας εσπευσμένα για τη Ρωσία τον περασμένο Ιανουάριο, αφήνοντας πίσω τα προσωπικά της αντικείμενα.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι, μετά τη φυγή της, επικοινώνησε με τον σπιτονοικοκύρη της (στον οποίο πλήρωσε τα ενοίκια) και μία υπάλληλο της, την «Κατερίνα». Επικαλούμενη λόγους υγείας, τους ανακοίνωσε ότι δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα. 

Η υπάλληλος και ένας άνδρας με τον οποίο διατηρούσε σχέση στην Αθήνα, δήλωσαν ότι είχαν πλήρη άγνοια για την πραγματική της ταυτότητα. Η «Μαρία Τσάλλα» μιλούσε άπταιστα Ελληνικά.

Τι έλεγε στους γνωστούς της

Ωστόσο άνθρωποι που την γνώριζαν αναφέρουν ότι, όταν έφτασε στην Αθήνα, δεν μιλούσε καθόλου ελληνικά. Πήγε μάλιστα σε εξειδικευμένο σχολείο που διδάσκει τη γλώσσα σε αλλοδαπούς στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί απέκτησε φιλικές σχέσεις, σε μία προσπάθεια να διευρύνει τον κύκλο της.

Στους νέους φίλους της υποστήριζε ότι πούλησε όλα τα υπάρχοντά της στη Βραζιλία και ήρθε στην Αθήνα για μόνιμη διαμονή. Σε πρώτη φάση ασχολήθηκε με τη φωτογραφία. Όταν έφτασε στην Αθήνα, έμενε αρχικά σε πολυτελές Airbnb στο Παγκράτι και δεν έδειχνε να έχει κάποια οικονομική στενότητα.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι απέκτησε μία σειρά από φιλικές επαφές στο Παγκράτι και αλλού, ωστόσο –όπως δήλωσε πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας- σπανίως «σε κοιτούσε στα μάτια, δεν φαινόταν ευθύς άνθρωπος, σαν να ήθελε να περάσει απαρατήρητη».

Μετά την πάροδο κάποιων μηνών, μιλούσε σπαστά ελληνικά και κυρίως αγγλικά, ωστόσο δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο για να μάθει καλά την ελληνική γλώσσα.

Επαγγελματικώς, πρώτα άνοιξε ένα διαδικτυακό κατάστημα, στο οποίο πουλούσε υλικά για πλεκτά και κατόπιν το «Γαλάζιο» (μαγαζί ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής) στην οδό Αρριανού 4, στο Παγκράτι.

Στις αρχές του Γενάρη του 2023, είπε σε ανθρώπους που τη γνώριζαν ότι φεύγει για διακοπές τριών εβδομάδων, κλείνοντας μάλιστα και το μαγαζί της. Μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος, κάποιοι γνωστοί της την αναζήτησαν, καθώς είχαν χαθεί τα ίχνη της. 

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News