Κοινωνία Σάββατο 4/03/2023, 18:48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ειδικό Δικαστήριο: Ένοχος για δύο παραβάσεις καθήκοντος ο Παπαγγελόπουλος – Αθώα η Τουλουπάκη

Ειδικό Δικαστήριο: Ένοχος για δύο παραβάσεις καθήκοντος ο Παπαγγελόπουλος – Αθώα η Τουλουπάκη

Ένοχος για δύο παραβάσεις καθήκοντος κρίθηκε ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατά πλειοψηφία και αθώος ομόφωνα για την ηθική αυτουργία στο αδίκημα της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας, η οποία αθωώθηκε κατά πλειοψηφία.

Ο πρώην υπουργός κατά πλειοψηφία κρίθηκε αθώος για άλλες τρεις καταγγελίες για παράβαση καθήκοντος, που είχαν σχέση με καταγγελίες εισαγγελικών λειτουργών, της Γεωργίας Τσατάνη και του εισαγγελέα Παν. Αθανασίου.

Ειδικότερα, η καταδίκη του πρώην υπουργού ήταν κατά πλειοψηφία για τις καταγγελίες σε βάρος του από την εισαγγελέα Ελένη Ράικου, που αφορούσε σε πιέσεις που της άσκησε για ενοχοποίηση πολιτικών στην υπόθεση της Novartis.

Eπίσης, κρίθηκε ένοχος για τις καταγγελίες του εισαγγελέα Παν. Αθανασίου ότι δέχθηκε πιέσεις για υπόθεση του πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλα.

Κρίθηκε αθώος κατά πλειοψηφία για καταγγελίες της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη ότι παρενέβη για την υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, όπως και για τις καταγγελίες του εισαγγελέα Παν. Αθανασίου για υποθέσεις του Γιάννη Αλαφούζου και του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, όπως και την υπόθεση του δημοσιογράφου των «Νέων» Γιώργου Παπαχρήστου.

Το δικαστήριο έκρινε αθώα την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας, όπως επίσης έκρινε αθώο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για την ηθική αυτουργία σε αυτή.

Η πρόταση της εισαγγελέως του ειδικού δικαστηρίου, Ολγας Σμυρλή, ήταν απαλλακτική για τον πρώην υπουργό, αλλά και την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη.

Η κυρία Σμυρλή στην αγόρευση της είχε υποστηρίξει ότι οι κατηγορίες σε βάρος τους δεν αποδείχθηκαν στο δικαστήριο.

Oι δηλώσεις Τουλουπάκη και των δικηγόρων της μετά το πέρας της δίκης

Για «ημέρα δικαίωσης» έκανε λόγο μετά την αθώωση της κατά πλειοψηφία στο Ειδικό Δικαστήριο η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη, ενώ σε ανάλογες δηλώσεις προχώρησαν και οι συνήγοροι της.

Η δήλωση Τουλουπάκη

«Σήμερα είναι μια μέρα δικαίωσης. Το Ειδικό Δικαστήριο με την απόφασή του αποκατέστησε την αλήθεια. Υπό τις παρούσες τραγικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες, γίνεται άλλη μια φορά φανερό ποσό σημαντική είναι η ανεξαρτησία των λειτουργών της Δικαιοσύνης για την δικαίωση εκείνων που την αναζητούν», αναφέρει η Ελένη Τουλουπάκη μετά την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου.

Και καταλήγει: «Εκείνοι που προσπάθησαν να κάμψουν το ελεύθερο φρόνημα των λειτουργών της Δικαιοσύνης, δεν επεδίωξαν τίποτα λιγότερο από το να αυθαιρετούν χωρίς περιορισμούς. Όρθια Δικαιοσύνη σημαίνει όρθια Ελλάδα! Γι’ αυτό υπόσχομαι ότι θα μείνω όρθια».

Οι δηλώσεις των δικηγόρων

Ο Ιωάννης Μαντζουράνης, ένας εκ των τριών δικηγόρων της κ. Τουλουπάκη, δήλωσε τα εξής μετά την ανακοίνωση της απόφασης:

«Η αθώωση της κ. Ελένης Τουλουπάκη αποτελεί ένα ηχηρό ράπισμα στους “ανέγγιχτους”, δηλαδή τους ισχυρούς της οικονομίας και πολιτικής, που σχεδίασαν και κατασκεύασαν την γνωστή “θεωρία της σκευωρίας” σε βάρος τoυς, με σκοπό την υποταγή των έντιμων εισαγγελέων και δικαστών στις εντολές τους».

«Όσοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω υποψίας, κριτικής και εντέλει των νόμων σήμερα ηττήθηκαν, αφού το προμελετημένο σχέδιό τους σε βάρος εισαγγελέων και δημοσιογράφων κατέρρευσε με πάταγο μπρος στην αλήθεια μιας έντιμης και γενναίας εισαγγελικής λειτουργού, η οποία έπραξε το καθήκον της στο ακέραιο κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis, που οι διώκτες της επιδίωξαν και δυστυχώς πέτυχαν να μείνει αδιερεύνητο και στο βαθύ σκοτάδι της διαπλοκής».

«Ωστόσο, η Ελληνική Δικαιοσύνη, όταν είναι ανεξάρτητη και ελεύθερη, με τις αποφάσεις της προσφέρει στους πολίτες παραδείγματα προς μίμηση και έτσι ενισχύει το κράτος δικαίου και το δημοκρατικό πολίτευμα», κατέληξε.

Ο δεύτερος συνήγορος της κ. Τουλουπάκη, Βασίλης Χειρδάρης, προέβη στην εξής δήλωση:

«Μία άδικη ποινική δίωξη σε βάρος μιας έντιμης και ασυμβίβαστης εισαγγελέως έληξε σήμερα με μια πανηγυρική δικαίωση. Το Ειδικό Δικαστήριο, που αποτελείται από έμπειρους και εξαίρετους ανώτατους δικαστές του ΑΠ και του ΣτΕ αθώωσε αμετάκλητα την κα Τουλουπάκη».

«Δεν ήταν απλά μια αθωωτική απόφαση, ήταν η δικαστική επιβράβευση μιας γυναίκας που προάσπισε την καθαρότητα των συναλλαγών, την προστασία του κράτους και των πολιτών και προσπάθησε να πατάξει τη διαφθορά, χωρίς να κάνει διακρίσεις, χωρίς να υπολογίζει το κόστος και αδιαφορώντας για τον εαυτό της».

Και καταλήγει: «Σήμερα είναι μια νίκη των θεσμών, είναι μια νίκη αυτών που αγωνίζονται για το δημόσιο συμφέρον. Είναι μια νίκη του κράτους δικαίου».

Τέλος, ο Βαγγέλης Γεωργακόπουλος δήλωσε: «Τις μέρες αυτής της μεγάλης εθνικής τραγωδίας, η αθώωση της Ελένης Τουλουπάκη δεν αποτελεί απλώς την δικαίωση της, αλλά το πιο επίκαιρο μήνυμα – εντολή προς τους Δικαστές και τους Εισαγγελείς ότι δεν θα πρέπει να διστάζουν να τα βάλουν με τα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα όσο ψηλά κι αν βρίσκονται».

Δήλωση Δ. Παπαγγελόπουλου

Μετά την γνωστοποίηση της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σε δήλωσή του αναφέρει:

«Για πέντε ολόκληρα χρόνια προσπάθησαν να με εξοντώσουν και να με κλείσουν φυλακή για να ξεπλύνουν το τεράστιο σκάνδαλο της Novartis.

Απέτυχαν. Η Novartis αποδείχτηκε το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους και εγώ καταδικάστηκα για δύο γελοίες, ανύπαρκτες, κατασκευασμένες και άσχετες με το σκάνδαλο της Novartis περιπτώσεις ενός πλημμελήματος, με οριακή πλειοψηφία μόνο σε χρηματική ποινή.

Νιώθω σφόδρα προσβεβλημένος που το τομάρι μου κάποιοι απαίτησαν να γδάρουν, κοστολογήθηκε τόσο φθηνά.

Ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει και συνεχίζει να θλίβεται.

Αυτά προς το παρόν».

Να σημειωθεί ότι ένας εκ των συνηγόρων του κ. Παπαγγελόπουλου ανέφερε ότι αφού καθαρογράφει η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Συνήγοροι Δ. Παπαγγελόπουλου

Οι Μανώλης Ροδουσάκης και Δημήτριος Παπαγγελοπουλος, συνήγοροι του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε δήλωσή τους, αναφέρουν:

«Η σημερινή απόφαση του ειδικού δικαστηρίου έρχεται να ενταφιάσει οριστικά και αμετάκλητα το σαθρό κατηγορητήριο σε βάρος του εντολέως μας ένα κατηγορητήριο που συντάχθηκε από μία ομάδα σκευωρών που ενοχλείται όταν ελέγχεται.

Η απόφαση του δικαστηρίου επέβαλε μόνον χρηματική ποινή εξευτελίζοντας το νόημα της οποιασδήποτε απαξίας των δύο περιπτώσεων για τις οποίες κατ’ οριακή πλειοψηφία ο εντολέας μας κρίθηκε ένοχος.

Εκρίθη ομόφωνα αθώος για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική πράξη κατάχρησης εξουσίας εκρίθη αθώος για τις τέσσερις από τις έξι συνολικά υποπεριπτώσεις του ενός πλημμελήματος στις δύο που έχει κριθεί ένοχος αναγνωρίστηκαν δύο ελαφρυντικά και εν τέλει επιβλήθηκε μόνον χρηματική ποινή».

Το χρονικό

Ο δικαζόμενος υπουργός αντιμετώπισε κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος έπειτα από καταγγελίες εισαγγελέων ότι παρενέβη στο έργο τους, αλλά και κατηγορία για κατάχρηση εξουσίας ως ηθικός αυτουργός της Ελένης Τουλουπάκη, για παράλειψή της να στείλει στη Βουλή αναφορά βουλευτών του ΚΙΝΑΛ κατά δύο υπουργών επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τιμολογήσεις φαρμάκων.

Ειδικότερα, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος διετέλεσε επί μακρόν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και δικάστηκε για τις καταγγελίες τριών εισαγγελέων πως, όσο ήταν υπουργός, παρενέβη στο έργο τους και σε συγκεκριμένες υποθέσεις, αξιώνοντας συγκεκριμένους χειρισμούς.

Καταγγελίες σε βάρος του έκανε στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου. Συγκεκριμένα, η κ. Ράικου κατήγγειλε τον κ. Παπαγγελόπουλου ότι παρενέβη κατά την έρευνα της υπόθεσης με τις παράνομες πρακτικές της Novartis, προκειμένου να ενοχοποιηθούν, χωρίς στοιχεία, πολιτικά πρόσωπα.

Επίσης, τον κατήγγειλε η επίτιμη εισαγγελέας εφετών Γεωργία Τσατάνη ότι την πίεσε για συγκεκριμένους χειρισμούς στις έρευνες για τον αποβιώσαντα επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο, ενώ καταγγελίες για παρεμβάσεις εκ μέρους του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου έκανε και ο πρώην επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Παναγιώτης Αθανασίου για σειρά υποθέσεων.

Ειδικότερα, ο κ. Αθανασίου είχε καταγγείλει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις σε υποθέσεις του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, σε υπόθεση φορολογικού ελέγχου του ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ πριν τη διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, με σκοπό να μην μπορέσει να λάβει μέρος, αλλά και για τον δημοσιογράφο των «Νέων» Γιώργο Παπαχρήστο ότι είχε ζητήσει την ενοχοποίησή του χωρίς στοιχεία, γιατί διατύπωνε επικρίσεις με τα γραπτά του στην τότε κυβέρνηση.

Επίσης, καταγγελίες είχε κάνει ο κ. Αθανασίου και για την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλα.

Εκτός από τις καταγγελίες για παρεμβάσεις, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δικάστηκε και για κατάχρηση εξουσίας, αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος, ως ηθικός αυτουργός της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, η οποία διετέλεσε επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς και κατηγορήθηκε ότι δεν έστειλε στη Βουλή για τα περαιτέρω αναφορά βουλευτών του ΚΙΝΑΛ για τιμολογήσεις φαρμάκων σε βάρος δύο πρώην υπουργών των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, Παναγιώτη Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθού.

Η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο άρχισε στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου και η διάρκειά της πέρασε τους έξι μήνες. Πρόεδρος της δίκης ήταν η αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου και εισαγγελέας η Ολγα Σμυρλή, που ήταν και η εισαγγελέας στη δίκη για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, ο οποίος καταδικάστηκε ομόφωνα σε δύο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή, ενώ η εισαγγελική πρόταση γι’ αυτόν ήταν απαλλακτική.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News