Κοινωνία Πέμπτη 2/03/2023, 11:50
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέμπη: Πιάνουν δουλειά οι εμπειρογνώμονες – Οι τρεις εντολές του Γ. Γεραπετρίτη

Τέμπη: Πιάνουν δουλειά οι εμπειρογνώμονες – Οι τρεις εντολές του Γ. Γεραπετρίτη

Σήμερα πρόκειται να συσταθεί η ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα κληθεί να διερευνήσει τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα με τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, όπως δήλωσε ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος όπως είπε αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο με ειδική εντολή του πρωθυπουργού. 

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης η ομάδα των εμπειρογνωμόνων δεν θα σταθεί μόνο στα άμεσα γεγονότα πριν από το δυστύχημα αλλά θα διερευνήσει «τα συστημικά αίτια που οδηγήσαν στην τραγωδία» και τις «παθολογίες και τις αδράνειες οι οποίες υπήρξαν διαχρονικά, εφόσον υπήρξαν».  «Η διερεύνηση των αιτιών θα γίνει με τρόπο ο οποίος θα είναι διαφανής και θα είναι και απολύτως ενδελεχής», τόνισε ακόμη ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κατά τη διάρκεια παράδοσης – παραλαβής, μετά την παραίτηση του Κώστας Καραμανλή. 

Εκσυγχρονισμός των υποδομών 

Η δεύτερη εντολή που δήλωσε ότι έλαβε από τον πρωθυπουργό ο κ. Γεραπετρίτης είναι να διασφαλιστούν οι διαδικασίες εκσυγχρονισμού των υποδομών, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί «ώστε να μην υπάρξει κανένα ζήτημα σε ότι αφορά την ταχύτητα των έργων, τα οποία ήδη έχουν αναληφθεί». 

Η τρίτη και τελευταία εντολή είναι «να υπάρξουν οι άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση της Ασφάλειας των μεταφορών στο επίπεδο των Σιδηροδρομικών μεταφορών για να υπάρξει και μια εμπέδωση ασφάλειας και στην ψυχολογία του κοινού και των πολιτών». 

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, το βάρος πρόκειται να πέσει σε μια σειρά από ανοιχτές εκκρεμότητες με βασική και κύρια την λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος σηματοδότησης που όπως εκτιμούν στελέχη του σιδηροδρόμου το τραγικό δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί, καθώς εξασφαλίζουν ότι τα τρένα «επικοινωνούν» μεταξύ τους και με τις τροχιές, καθώς και με ένα κέντρο ελέγχου. Το σύστημα εγκαταστάθηκε, αλλά δεν λειτούργησε λόγω βλαβών και δολιοφθορών, ενώ το έργο αποκατάστασης και αναβάθμισής του, που ξεκίνησε το 2014, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, έχοντας ήδη λάβει επτά παρατάσεις. 

Υπουργός «ειδικού σκοπού» 

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι δεν αναλαμβάνει την καθημερινή διαχείριση του υπουργείου. «Υφίστανται οι υφυπουργοί, οι οποίοι θα συνεχίσουν να ασκούν το έργο, το πολιτικό έργο της καθημερινότητας, θα συνεχίσουν τη δουλειά τους, όπως και οι γενικοί γραμματείς». 

Ο υπουργός ζήτησε συγνώμη «από τις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν, κάνοντας μια συνολική αυτοκριτική και για όλο το πολιτικό σύστημα και την Πολιτεία» και δεσμεύτηκε ότι «αυτό το δύσκολο και στενάχωρο έργο» θα φτάσει μέχρι τέλος, θα διερευνηθούν όλα και όλα θα τεθούν υπόψη των Ελλήνων πολιτών». 

Κώστας Καραμανλής: Τίποτα δεν έχει σημασία μπροστά στις ζωές που χάθηκαν

Προηγουμένως, ο απερχόμενος υπουργός Κώστας Αχ. Καραμανλής δήλωσε ότι «η πατρίδα βιώνει εθνική τραγωδία, τίποτα δεν έχει σημασία μπροστά στις ζωές που χάθηκαν», διαβεβαιώνοντας ότι όλα θα ερευνηθούν. Ο ίδιος προτίμησε να μην κάνει απολογισμό του έργου του σε αυτή την ημέρα πένθους, ενώ εξήρε τον κ. Γεραπετρίτη και εξέφρασε για άλλη μια φορά «τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και τις πιο θερμές ευχές στους τραυματίες που δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Το σύστημα περιμένει να αναβαθμιστεί εννέα χρόνια

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τραγωδίας

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Στους 47 οι νεκροί της τραγωδίας

Τέμπη: 10 ερωτήσεις – απαντήσεις για την τραγωδία

Τραγωδία στα Τέμπη: «Κάποιοι ούρλιαζαν για βοήθεια, ήταν χάος»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News