Κοινωνία Τετάρτη 1/03/2023, 21:35
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Όταν ο αθλητισμός «σίγησε» ύστερα από θανάτους και καταστροφές

Στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν και άλλες έκτακτες περιπτώσεις που επέβαλλαν την αναβολή αθλητικών συναντήσεων λόγω της κατάστασης στη χώρα.

Όταν ο αθλητισμός «σίγησε» ύστερα από θανάτους και καταστροφές

Μπροστά σε εθνικές τραγωδίες όπως αυτή των Τεμπών, τα αθλητικά γεγονότα περνούν σε δεύτερη μοίρα και η αναβολή των εγχώριων αγωνιστικών δραστηριοτήτων μοιάζει αυτονόητη. Αυτό συνέβη και με τους προγραμματισμενους για σήμερα Τετάρτη, ημιτελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας (Ολυμπιακός- ΑΕΚ, Λαμία – ΠΑΟΚ) οι οποίοι ματαιώθηκαν και θα οριστούν σε νέα ημερομηνία από την ΕΠΟ.

Στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν και άλλες έκτακτες περιπτώσεις που επέβαλλαν την αναβολή αθλητικών συναντήσεων (πέρα από τις κακοκαιρίες και την διετία της Covid -19) λόγω της κατάστασης στη χώρα. Η «Κ» θυμάται τις πιο χαρακτηριστικές…

1999: Ο σεισμός της Πάρνηθας

Τον Σεπτέμβριο του 1999, η πρεμιέρα της τότε Α΄εθνικής είχε πάρει και πάλι αναβολή μιας εβδομάδας λόγω του καταστροφικού σεισμού της Πάρνηθας (7/9) που προκάλεσε 143 θανάτους. Το πρωτάθλημα ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 11/9 ωστόσο ύστερα από εισήγηση του υφυπουργού Ανδρέα Φούρα και απόφαση της της ΕΠΑΕ, η έναρξη αποφασίστηκε για τις 18/9. Και πάλι η 1η αγωνιστική περιελάμβανε ντέρμπι, αυτό του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ.  Παράλληλα, με απόφαση του υφυπουργού δεν έγινε κανένας αγώνας σε κανένα άθλημα μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου.

2007: Το «καρτέρι» του θανάτου

Το μεσημέρι της 29ης Μαρτίου του 2007, ο 22χρονος οπαδός του Παναθηναϊκού, Μιχάλης Φιλόπουλος άφηνε την τελευταία του πνοή στη Λεωφόρο Λαυρίου, πληγωμένος θανάσιμα στο ραντεβού θανάτου 500 οπαδών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Ενα ραντεβού που στήθηκε με αφορμή το παιχνίδι βόλεϊ γυναικών των δύο «αιωνίων» αντιπάλων. Ολες οι ομαδικές αθλητικές διοργανώσεις διακόπηκαν από τις 29 Μαρτίου έως τις 12 Απριλίου και τα ελληνικά γήπεδα γέμισαν ξανά κόσμο στις 13 Απριλίου μετά και τη διακοπή για τις ημέρες του Πάσχα.

2007: Ο «μαύρος» Αύγουστος της Ηλείας          

Ηταν η πρώτη αναβολή του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος από τότε που η Α΄ Εθνική μετονομάστηκε σε Σούπερ Λιγκ. Η Λίγκα είχε προγραμματίσει τη σέντρα του πρωταθλήματος της περιόδου 2007-08 το Σαββατοκύριακο 25-26 Αυγούστου, όμως την πρόλαβαν οι φονικές πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα και κυρίως αυτή της Ηλείας που εκδηλώθηκε τις πρωινές ώρες της 24ης Αυγούστου, στη Ζαχάρω.

Η έναρξη του πρωταθλήματος, η οποία μάλιστα περιελάμβανε και το ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού, έγινε μια εβδομάδα αργότερα (1-2/9), ενώ η δεύτερη αγωνιστική που προγραμματίστηκε για την επόμενη αμέσως εβδομάδα, μεταφέρθηκε το Σαββατοκύριακο 21-22/9 λόγω των προκριματικών του Euro 2008 αλλά και των βουλευτικών εκλογών (16 Σεπτεμβρίου).

2008: Ο θάνατος του Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου

Ηταν Δευτέρα 28 Ιανουαρίου του 2008 όταν έφευγε από την ζωή ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Η κυβέρνηση κήρυξε τετραήμερο εθνικό πένθος, με αποτέλεσμα η Σούπερ Λιγκ να αναβάλλει την εμβόλιμη αγωνιστική του πρωταθλήματος που είχε προγραμματίσει για την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου.

Ο ΕΣΑΚΕ με την σειρά του ανέβαλε προσωρινά τη διεξαγωγή του All Star Game του μπάσκετ στην Αμαλιάδα και οι υπόλοιπες ομοσπονδίες αναπροσάρμοσαν τις αγωνιστικές δραστηριότητες τους.

2010: Η τραγωδία της «Μαρφίν»

Ο εμπρησμός του υποκαταστήματος της τράπεζας «Μαρφίν» του Συντάγματος στις 5 Μαΐου 2010, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων μεταξύ των οποίων και μιας εγκύου, έφερε αναβολές σε σημαντικές αναμετρήσεις που ήταν προγραμματισμένες. Λόγω της έκρυθμης κατάστασης και τις εκδηλώσεις βίας στην Αθήνα αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, υπήρξε αναβολή στην αναμέτρηση ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός για τα πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ. Ο αγώνας επρόκειτο να διεξαχθεί την Τετάρτη (5/5), μεταφέρθηκε την Πέμπτη (6/5) και τελικά πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (9/5). Την Πέμπτη (6/5) επρόκειτο να γίνει και το ΑΕΚ-Άρης για τα πλέι οφ αλλά και αυτός ο αγώνας διεξήχθη την Κυριακή (9/5).

Ο 2ος τελικός της Α1 ανδρών στο βόλεϊ ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό δεν έγινε την Πέμπτη (6/5) αλλά το Σάββατο (8/5), ενώ ο 2ος τελικός της Α1 γυναικών στο χάντμπολ μεταξύ της Νέας Ιωνίας και της Ορμής Πατρών την Κυριακή (9/5).

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News