Κοινωνία Τετάρτη 1/03/2023, 12:31
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Για βαριά κακουργήματα θα διωχθούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Για βαριά κακουργήματα θα διωχθούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας

Παρουσία εισαγγελέα αυτή την ώρα απολογείται στο πλαίσιο της αστυνομικής προανάκρισης ο σταθμάρχης, που θεωρείται ότι φέρει καθοριστική ευθύνη για την τραγωδία στα Τέμπη.

Παράλληλα ο εισαγγελέας εφετών Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος, στον οποίο έχει ανατεθεί η εποπτεία του συνόλου των ερευνών με εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου, μεταβαίνει επί τόπου προκειμένου να έχει προσωπική εποπτεία των ερευνών, καθώς οι εισαγγελικές αρχές, όταν συγκεντρωθούν τα πρώτα στοιχεία για τις ευθύνες που προκάλεσαν την τραγωδία, θα προχωρήσουν σε ποινικές διώξεις.

Οι διώξεις θα αφορούν το αδίκημα της διατάραξης στην ασφάλεια συγκοινωνιών από την οποία προκλήθηκε θάνατος, αδίκημα που διώκεται ως κακούργημα και επισύρει -με βάση την αλλαγή του ποινικού κώδικα- ποινές που ξεκινούν από πολυετείς καθείρξεις 10 ετών και μπορούν υπό προϋποθέσεις να φθάσουν μέχρι και ισόβια.

Επίσης οι διώξεις θα αφορούν και την κατηγορία των ανθρωποκτονιών, στις οποίες πιθανότητα θα αποδοθεί ενδεχόμενος δόλος.

Άμεση παρέμβαση Ντογιάκου

Σημειώνεται πως άμεση ήταν η παρέμβαση του Εισαγγελέα τους Αρείου Πάγου, Ισιδώρου Ντογιάκου, στην υπόθεση για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ζητώντας την άμεση ολοκλήρωση των ερευνών για την απόδοση ποινικών ευθυνών. Ανέθεσε μάλιστα την εποπτεία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας. 

Συγκεκριμένα στην παραγγελία του ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει τα εξής :
«Με αφορμή το συμβάν της σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη την 28-02-2023, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, στο πλαίσιο της εκ του άρθρου 32 ΚΠΔ αρμοδιότητάς σας ως προς την εποπτεία του ανακριτικού έργου, προς την κατεύθυνση της επίσπευσης της ανάκρισης στη συγκεκριμένη υπόθεση. Επίσης να μας ενημερώσετε με αιτιολογημένη αναφορά σας αν συντρέχει περίπτωση εφαρμογής του τελευταίου εδαφίου του άρθρου 32 ΚΠΔ”.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Σύγκρουση τρένων: Στους 36 οι νεκροί, συνεχίζεται η προσπάθεια απεγκλωβισμού

Σύγκρουση τρένων: «Γίνονται όλα χειροκίνητα», καταγγέλλει ο πρόεδρος των μηχανοδηγών

Πρώτο θέμα στον διεθνή Τύπο η τραγωδία στα Τέμπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News